Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: expoziţia Colecţia de Artă Veche Românească 150+

1 iunie @ 11:30 EEST

Colecţia de Artă Veche Românească

150+

 

cadelnita, ante 1507
cadelnita, ante 1507

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită să vizitaţi expoziţia Colecţia de Artă Veche Românească. 150+ deschisă în corpul Ştirbei începând cu data de 30 decembrie 2015 (intrarea din strada Ştirbei Vodă nr. 1-3). Curatorii expoziţiei sunt Emanuela Cernea şi Lucreţia Pătrăşcanu, specialişti în cadrul Biroului de Artă Veche Românească al MNAR.

 

catuie, 1669 - 1670
catuie, 1669 – 1670

Expoziția Colecţia de Artă Veche Românească. 150+ este un demers ce își propune să spună publicului povestea Colecției de Artă Veche Românească și în același timp să pună în valoare fondul artistico-documentar Alexandru Odobescu/Henri Trenk, rămas inedit până în zilele noastre. Din acest fond sunt expuse 105 desene, restul, împreună cu lucrările de pictură realizate de Trenk, sunt incluse în catalog, care devine astfel prima restituire integrală a fondului Trenk de la MNAR.

Henri Trenk, Epitrahil cu portretul banului Barbu Craiovescu si al sotiei sale, Manastirea Bistrita
Henri Trenk, Epitrahil cu portretul banului Barbu Craiovescu si al sotiei sale, Manastirea Bistrita

Povestea Colecției de Artă Veche Românească începe în vara anului 1860, odată cu prima cercetare sistematică a mănăstirilor din Ţara Românească, realizată de Alexandru Odobescu și documentată printr-o serie de desene realizate în diferite tehnici de pictorul elveţian Henri Trenk.

Expoziţia Colecţia de Artă Veche Românească. 150+ pune în dialog desenele realizate de Trenk cu 31 de capodopere ale artei medievale care le-au inspirat în urmă cu 150 de ani. Sunt prezentate piese inedite din colectia de Artă Veche Românească, care si-au recuperat „istoriile personale” in urma cercetarilor de arhivă, dintre care amintim: bastonul primului egumen al mănăstirii Hurezi, brâiele de mătase ale lui Barbu Craiovescu, broderii brâncoveneşti, dar şi un epitaf rusesc din vremea țarului Boris Gudunov păstrat la mănăstirea Bistrița.

Henri Trenk, Interiorul Bisericii Sf. Spiridon Nou din Bucuresti, 1869
Henri Trenk, Interiorul Bisericii Sf. Spiridon Nou din Bucuresti, 1869

În călătoria sa, Alexandru Odobescu a descoperit şi a inventariat cele mai valoroase manuscrise, tipărituri şi obiecte de cult păstrate la vremea aceea în ţară. Toate acestea au fost aduse ulterior la Bucureşti pentru a forma Subsecţiunea Ecleziastică a Muzeului Naţional de Antichităţi, înfiinţată pe 1 septembrie 1865. Astfel ia naștere cea mai bogată colecţie de artefacte bizantine şi postbizantine din Sud-Estul Europei din acea epocă, ce va constitui punctul de plecare, dar şi cea mai importantă parte a patrimoniului actualei Galerii de Artă Veche Românească din Muzeul Naţional de Artă al României.

Durata: decembrie 2015 – martie 2016

Locul: Muzeul Naţional de Artă al României, intrarea din strada Ştirbei Vodă nr. 1-3

Program de vizitare: miercuri – duminică, 10.00 – 18.00

Gratuit: prima miercuri din fiecare lună

Tarif: 10 lei (cu reducerile obișnuite)

Detalii

Dată:
1 iunie, 2023
Oră:
11:30 EEST
Eveniment Category:
Etichete Eveniment:
,