Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: expoziția Cumințenia pământului. Aceasta nu este o piatră

4 iunie @ 08:12 EEST

Cumințenia pământului. Aceasta nu este o piatră

Aceasta nu este o piatra

Vernisaj: joi, 19 mai 2016, orele 18.00

Durata: 19 mai 2016 – 17 iulie 2016

Locaţie: Muzeul Naţional de Artă al României, Auditorium, (Str. Știrbei Vodă 1-3)

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită joi, 19 mai, orele 18.00 la vernisajul expoziţiei Cumințenia Pământului. Aceasta nu este o piatră. Expoziţia îşi propune să arate straturile narative care acoperă una dintre cele mai cunoscute şi controversate lucrări din arta românească modernă: Cuminţenia Pământului.

Realizată de Constantin Brâncuşi în 1907, Cuminţenia Pământului a fost prima dată expusă în România la Societatea Tinerimea Artistică. Imediat a început un scandal care a polarizat lumea culturală. De atunci și până în prezent mica „piatră” a fost una dintre cele mai comentate piese din arta românească.

Curatoarea Valentina Iancu, împreună cu istoricii de artă Doina Lemny şi Alina Petrescu arată poveştile Cuminţeniei într-o expoziţie documentară. Valoarea culturală a operei lui Brâncuşi a crescut constant prin dialogul pe care încă îl provoacă printre artiştii contemporani. Expoziţia documentară va fi completată de o expoziţie de artă contemporană, o selecţie de piese care aduc o dimensiune actuală artei brâncuşiene. Vor expune: Irina Botea, Mircea Cantor, Alexandra Croitoru, Vlad Nancă, Manuel Pelmuş, Dan Perjovschi şi Alexandra Pirici.

La vernisaj vor fi prezentate în premieră două lucrări de artă performativă, parte din selecţia curatorială, realizate de Alexandra Pirici și respectiv de Manuel Pelmuş. Intervenţia coregrafei Alexandra Pirici a fost concepută special pentru sala Brâncuşi din Galeria Naţională, o lucrare de artă vie care aduce o interpretare nouă, feministă, lucrării lui Constantin Brâncuşi: Cuminţenia Pământului nomadă.

Cuminţenia Pământului a fost încercarea mea de a da de fundul oceanului cu degetul arătător. Căci mi-a fost prea mare spaima când i-am ridicat vălul… Femeia nu trebuie niciodată dezvăluită… Isis trebuia să rămână acoperită sub cel puţin unul dintre cele şapte văluri ale frumuseţii sale, sub cel al misterului – care îi oferă şi preţuirea şi nemurirea. Constantin Brâncuși

 

 

 

 

 

Iar Tudor Arghezi spunea: Cuminţenia Pământului nu e întrecută decât în proporţii şi durată de portretul fratelui mai bătrân, Sfinxul.

 

Felul în care puteți participa la subscripția publică: http://cuminteniapamantului.ro/

Detalii

Dată:
4 iunie, 2023
Oră:
08:12 EEST
Eveniment Category:
Etichete Eveniment:
,