Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Expoziția PIERRE ALECHINSKY ȘI SCRIITORII

25 iulie @ 10:18 EEST

pierre-alechinsky-si-scriitorii-afis

Expoziția PIERRE ALECHINSKY ȘI SCRIITORII

 

Muzeul Național de Artă al României, Delegația Valonia-Bruxelles la București și Centrul Gravurii și al Imaginii imprimate din La Louvière au plăcerea să vă invite marți, 27 septembrie 2016, orele 11.00 la conferința de presă care anunță deschiderea expoziției de grafică Pierre Alechinsky și scriitorii.

Conferința de presă va avea loc în Sălile Kretzulescu ale MNAR în prezenţa dnei Catherine de Braekeleer, Directoarea Centrului Gravurii şi al Imaginii imprimate din La Louvière, a dlui Eric Poppe, Delegat al Valoniei-Bruxelles la București și a dlui Călin Stegerean, Director General al Muzeului Național de Artă al României.

În fiecare an, începînd din 2002, Muzeul Naţional de Artă al României a găzduit în spaţiile sale câte o expoziţie realizată în colaborare cu o instituţie culturală din Valonia-Bruxelles. Anul acesta, Centrul Gravurii şi al Imaginii imprimate din La Louvière ne propune o incursiune în universul creaţiei lui Pierre Alechinsky, printr-o selecţie de lucrări rezultate din colaborarea cu scriitori precum Michel Butor, Eugène Ionesco, François Nourissier sau Emil Cioran.

Fiecare dimineață (1), Pierre Alechinsky, acvaforte la Fiecare dimineață de E. Ionesco
Fiecare dimineață (1), Pierre Alechinsky, acvaforte la Fiecare dimineață de E. Ionesco

Expoziția Pierre Alechinsky și scriitorii aduce în prim-plan opera unui artist de incontestabilă anvergură internațională, problematizată din unghiul imagine – text. Este vorba de un număr de 66 de opere de grafică – ilustrație de carte, afiș, gravură – realizate în intervalul 1967-2007 și configurate în jurul raportării sale, deopotrivă artistice și intelectuale, la operele unor scriitori consacrați.

Născut la Bruxelles în 1927, Pierre Alechinsky s-a specializat în ilustraţia de carte, studiind tipografia, fotografia şi tehnicile de imprimare la Şcoala naţională superioară de Arhitectură şi Arte vizuale din La Cambre (Bruxelles). Este unul dintre reprezentanţii majori ai artei belgiene de după cel de-al Doilea Război Mondial. Dincolo de colaborarea din anii 1949-1951 cu faimoasa grupare internațională CoBra, Pierre Alechinsky s-a impus în arta contemporană a ultimei jumătăți de secol ca artist complex – pictor, grafician, poet – preocupat de relația intimă dintre formă, configurație, semn și grafem.

Schisme (1) - Pierre Alechinsky, litografie la Schisme de E. Cioran
Schisme (1) – Pierre Alechinsky, litografie la Schisme de E. Cioran

Expoziția dedicată lui Pierre Alechinsky, care va împlini 89 de ani pe 19 octombrie, este organizată de Delegația Valonia-Bruxelles la București, Centrul Gravurii și al Imaginii imprimate din La Louvière și Muzeul Național de Artă al României în cadrul Programului de cooperare între Valonia-Bruxelles și România.

Jurnaliștii interesați să participe la eveniment sunt rugați să se acrediteze prin e-mail la comunicare@art.museum.ro sau la telefon 021.314.81.19. Accesul la vernisaj se face pe bază de invitație.

Conferința de presă: marți 27 septembrie 2016, orele 11.00

Vernisaj: miercuri, 28 septembrie 2016, orele 18.00

Durata: 28 septembrie 2016 – 31 ianuarie 2017

Locație: Muzeul Național de Artă al României, Sălile Kretzulescu

 

Parteneri media:

RFI România, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Arhitectura, Igloo, Zeppelin, Regard

Details

Date:
25 iulie, 2024
Time:
10:18 EEST
Event Category:
Event Tags: