Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: Festivalul Museicorum 2018 (31 mai – 9 iunie)

31 mai, 2018 - 9 iunie, 2018

Cea de-a patra ediţie a Festivalului Museicorum, organizat de Muzeul Municipiului Bucureşti, debutează în forță pe 31 mai și se încheie pe data de 9 iunie după o serie de concerte susținute de artiști consacrați la Palatul Suțu, Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul Dr. Nicolae Minovici și Muzeul Theodor Aman.

Festivalul de muzică Museicorum 2018, director artistic fiind în anul acesta soprana Arlinda Morava, propune publicului o gamă variată de concerte, susţinute în cele patru muzee şi case memoriale din componenţa Muzeul Municipiului Bucureşti, iar organizatorii doresc să ofere spectatorilor ocazia de a se întâlni cu ilustre personalităţi ale artei muzicale, dar şi de a se familiariza cu unităţile Muzeului Municipiului Bucureşti. Iubitorii de muzică, de istorie, arhitectură și artă sunt invitați an de an la acest festival și devin parte a unei explorări armonioase, a unei fantastice experiențe culturale.

DEBUT LA FESTIVAL

Albania Cvintet, condus de Maestro Lorenc Radovani, debutează chiar în prima zi a Festivalului Museicorum 2018. Are în componența sa artiști de prestigiu precum Klejda Tare – pian, Lorenc Radovani – vioară, Arian Paço – violă, Gezim Belegu – violoncel, Arben Basha – contrabas. Membrii săi sunt profesori de la Universitatea de Arte din Tirana. Titulari în specialitățile lor, acești instrumentiști valoroși sunt, în același timp, extrem de îndrăgiți. Colaborarea lor în acest cvintet este o contribuție suplimentară la valorificarea potențialului lor interpretativ. Artiștii și-au dovedit pasiunea și angajamentul față de realizări și performanțe de calitate în genul muzicii de cameră. Acești instrumentiști au toți un parcurs lung, presarat cu performanțe deosebite, fiecare cu un repertoriu variat, care se bucură de o mare apreciere din partea publicului albanez și internațional.

PROGRAMUL CONCERTELOR

• JOI, 31 mai 2018, ora 19:00, Festivalul Museicorum: Concert Seara artiștilor albanezi cu Albania Cvintet format din Alfredo Pascu – tenor, Klejda Tare – pian, Lorenc Radovani – vioară, invitată Arlinda Morava – soprană / Palatul Suțu
• VINERI, 1 iunie 2018, ora 19:00, Festivalul Museicorum: Concert Seara prieteniei cu Albania Cvintet și soliștii: Alfredo Pascu – tenor, Klejda Tare – pian, Lorenc Radovani – vioară, invitată Arlinda Morava – soprană / Casa Filipescu-Cesianu
• SÂMBĂTĂ, 2 iunie 2018, ora 19:00, Festivalul Museicorum: Concert Beau Soir cu Maria Chifu – voce, fagot, Mihaela Pletea – soprană, Olga Podobinschi – pian, Cristina Raducan – flaut (invitat) / Casa Filipescu-Cesianu
• DUMINICĂ, 3 iunie, ora 19:00, Festivalul Museicorum: Concert Periplu în spațiul latin, cu Maria Chifu – fagot, Mihaela Pletea – voce, Olga Podobinschi – pian, Radu Vâlcu – chitară (invitat) / Muzeul Nicolae Minovici
• MARȚI, 5 iunie 2018, ora 19:00, Festivalul Museicorum: Recital Seară romantică, Duo pian – vioară cu Dhurata Lazo și Andreea Ștefănescu / Palatul Suțu
• MIERCURI, 6 iunie 2018, ora 19.00, Festivalul Museicorum: Concert Ritmuri românești cu Ansamblul coral condus de Andrei Stănculescu / Muzeul Theodor Aman
• JOI, 7 iunie 2018, ora 19:00, Festivalul Museicorum: Concert Seară tradițională, cu Ansamblul coral condus de Andrei Stănculescu / Casa Filipescu – Cesianu
• SÂMBĂTĂ, 9 iunie 2018, ora 19:00, Festivalul Museicorum: Concert Armonii internaționale, cu Bucharest Ladies Cvintet în concert. Soliști: Arlinda Morava și Alfredo Pascu / Palatul Suțu.

ARTIȘTII MUSEICORUM 2018

Klejda Tare a absolvit studiile universitare și postuniversitare cu distincție la Universitatea de Arte din Tirana unde este, în prezent, profesor de pian. A participat, de asemenea, la mai multe clase de master cu diferiți pianiști din Europa și din SUA. Ca solistă, a cântat în numeroase recitaluri în Albania și în numeroase țări europene: România : Teatrul Național și Palatul Suțu, din București, Polonia: Zielona Gora (cu Bucharest Ladies Ochestra), Italia: la Festivalul Estate Umbria din Assisi, Kosovo: Djakova și Pristina, Macedonia: Bitola. A înregistrat mai multe concerte cu Radio și Televiziunea Albaneză.

Lorenc Radovani, profesor la Departamentul de Interpretare al Universității de Arte din Tirana, este un renumit artist albanez apreciat pentru nivelul artistic. A absolvit vioara la Universitatea de Arte din Tirana în 1984, este cunoscut pentru activitățile sale solo. A interpretat și înregistrat cu diferite orchestre simfonice albaneze și străine, colaborând simultan cu mai mulți dirijori și artiști. Este câștigătorul multor premii naționale acordate de instituții de cultură albaneze și internaționale.

Arian Paço a absolvit Universitatea de Arte din Tirana în 1981, are o experiență îndelungată ca orchestrant și solist de Teatrul de Operă și Balet, Tirana. Din 1988 este profesor la clasa de vioară la Universitatea de Arte din Tirana. A urmat o serie de cursuri de master și de perfecționare cu artiști prestigioși.

Gelim Belegu, după absolvirea Universității de Arte din Tirana, a început cariera didactică la aceeași Universitate și, în același timp, s-a dedicat colaborării cu diverse orchestra în calitatea sa de violoncelist. Din 1992 lucrează la Orchestra simfonică a Radio Albania. Este unul dintre cei mai activi instrumentiști din viața artistică a Albaniei, cântând în multe formații și grupuri de muzică de cameră.

Arben Basha este absolvent al Universității de Arte din Tirana în 1987, contrabasistul deținând titlul de profesor la această universitate. A urmat cursuri de perfecționare la Conservatorul Superior din Paris și la Conservatorul „N. Piccini” din Bari. De la începutul activității ca profesor de contrabas la Universitatea de Arte din Tirana (1987), a fost un participant activ în concerte cu Orchestra Universității, cu orchestra Radio și TV Symphony Orchestra, Orchestra Symphony Opera, Orchestra Simfonică a Universității Bilkent din Ankara, Turcia, precum și în mai multe tipuri de ansambluri muzicale – trio, cvartet, cvintet sau alte grupuri de muzică de cameră.

Dhurata Lazo s-a născut în Gjirokaster, Albania. A început studiile de pian la 6 ani. Și-a terminat studiile de pian cu cele mai mari onoruri de la Academia de Stat de Arte din Tirana. A absolvit Conservatorul „Giuseppe Verdi” din Milano, Italia sub îndrumarea Maestrului polonez Marian Mika. Deși specializată în Chopin, ea realizează un larg repertoriu, variind de la baroc la muzică contemporană. A cântat în numeroase concerte, inclusiv spectacole cu muzică de cameră și orchestre simfonice din Albania, și a încântat publicul din Italia, Elveția, Germania, Austria, Franța, Luxemburg, Polonia.

Arlinda Morava, soprană, s-a născut în Tirana, Albania, a absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucuresti și are un masterat în canto de operă în Elveția. Colaborează cu toate tipurile de instituții culturale de stat din România și Albania, este laureată a multor concursuri naționale si internaționale. A întreprins turnee în marile orașe din România, dar și din străinatate. A susținut recitaluri pe scena Royal College din Londra și în alte orașe europene, sub bagheta unor dirijori de renume.

Tenorul Alfredo Pascu s-a născut la Timișoara într-o familie de origine italiană. Tenorul Alfredo Pascu s-a perfecționat în cadrul Universității Naționale de Muzică din București între 1991-1996 la clasa de canto clasic. Laureat al unor concursuri de ținută, precum Concursul Internațional Hariclea Darclée sau Concursul Internațional de Canto Traian Grozavescu și distins în 2004 cu Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler pentru performanțe deosebite, Alfredo Pascu este din 1996 solist al Teatrului de Operetă și Musical Ion Dacian.

Andreea Ștefănescu este absolventă a Academiei de muzică din București, Facultatea de Interpretare muzicală, licențiată în vioară la clasa maestrului Modest Iftinchi studiind, de asemenea, și cu maestrul Ștefan Gheorghiu. A cântat în numeroase concerte și recitaluri, a colaborat cu orchestre prestigioase, cu Filarmonica George Enescu, Orchestra de Cameră Radio și Filarmonica Constanța. Este concert maestru al Royal Orchestra, Simfonia București, este fondatoarea singurei orchestre din Europa formată exclusiv din muziciene și anume Bucharest Ladies Orchestra.

Bucharest Ladies Cvintet, format din Andreea Ștefănescu – Vioara 1, Carmen Moisescu -vioara a 2-a, Cristina Bucur – violă, Alexandra Pascaru – violoncel, Liana Mareș – pian. Bucharest Ladies Cvintet a luat ființă în anul 2005, din dorința de a aduce publicului muzică de calitate interpretată la cel mai înalt nivel. Membrele Bucharest Ladies Cvintet fac parte din diferite ansambluri consacrate și se reunesc cu ocazia unor proiecte importante, pentru a oferi publicului meloman bucurie și emoție.

Andrei Stănculescu este dirijor al Corului ,,Rubato”, dirijor al corului ,,Musica Sacra”, dirijor secund al Corului Național de Cameră ,,Preludiu”, dirijor secund al Coralei Seminarului Teologic din Rm. Vâlcea, solist și recent promovat dirijor al Corului Regal, aflat sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României și corist în cadrul Coralei „Sfântul Antim Ivireanul” al Catedralei Arhiepiscopale.

Olga Podobinschi desfăşoară o intensă activitate concertistică, atât solistică cât şi camerală. A studiat pianul și muzica de cameră la Universitatea Națională de Muzică din București, iar în anul 2005 a urmat un stagiu de perfecţionare cu pianistul Christian Beldi în Hamburg. În anul 2012 și-a finalizat studiile doctorale în cadrul U.N.M.B. Pe parcursul carierei sale artistice, pianista a cântat în concerte cu orchestră, a susținut recitaluri solo sau cu diverse formaţii camerale în România, Olanda, Belgia, Suedia, Germania, Ucraina, Serbia şi Republica Moldova.

Mihaela Pletea, soprană, a absolvit Universitatea Națională de Muzică București, a susținut numeroase concerte în România, Austria, Germania și Olanda. A participat activ și la cursurile de măiestrie ale unor mari artiști lirici: Claudia Eder (Germania), Mariana Nicolesco, Boris Bakow (Salzburg). În anul 2016 a susținut o serie de concerte la Muzeul Municipiului București în cadrul Festivalului Museicorum.

Maria Chifu a studiat fagotul la Universitatea Naţională de Muzică București, la Univesität für Musik und Darstellende Kunst în Graz, Austria și la Academia de Muzică Leoš Janáček în Brno, Cehia. A susținut concerte și recitaluri atât în România cât și în Austria, Germania, Cehia, Irlanda, Bulgaria, Corea, Olanda. A fost membră în orchestre simfonice precum orchestra Sergiu Celibidache, dar este și o prezenţă activă în viaţa muzicală contemporană. În anul 2011 a absolvit doctoratul cu calificativul maxim – Summa cum laude. Din anul 2012 este cadru didactic asociat în cadrul Universităţii Naționale de Muzică Bucureşti.

Cristina Răducan a început studiile de specialitate la Şcoala de Muzică Numărul 1 din Bucureşti, continuând formarea profesională la flaut, la Liceul de Muzică George Enescu. A absolvit în anul 2006 cursurile Facultăţii de Interpretare Muzicală ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti la clasa profesorului universitar Virgil Frâncu. A fost artist instrumentist al Filarmonicii Muntenia din Târgovişte, 2007 – 2013, instrumentist solist al Orchestrei de Cameră Bad Wildbad, Germania, 2009 – 2011 și a colaborat cu orchestra Filarmonicii Piteşti.

Radu Vâlcu a început studiul chitarei clasice la vârsta de 12 ani la liceul de muzică George Enescu, cu profesorul Liviu Georgescu. Ȋn prezent, studiază chitară clasică la Universitatea de Muzică Bucureşti, cu profesorul şi compozitorul Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu. A urmat cursuri de măiestrie cu marii maeştri ai chitarei: Costas Cotsiolis, Alexis Mouzurakis, Susana Prieto, Pablo Garribay, Stanley Yates, Marcin Dilla, Joaquin Clerch, Gerhard Reichenbach. A obținut numeroase premii și a fost invitat să susțină concerte în România, Serbia, Germania, Olanda, SUA.

Detalii

Începe:
31 mai, 2018
Se termină:
9 iunie, 2018
Categorii Eveniment:
,

Organizator

Muzeul Municipiului București
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Municipiului București
Bulevardul Ion C. Brătianu 2
București, București Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare