Loading Events
 
 
  • This event has passed.

București: Film Sci-Fi Horror, Terrore nello spazio, 1965, regia Mario Bava la MARe/Muzeul de Artă Recentă

Film Sci-Fi Horror, Terrore nello spazio, 1965, regia Mario Bava.

Joi, 28 noiembrie, ora 19:00
Auditorium
MARe/Muzeul de Artă Recentă, Primăverii 15, București
Intrare liberă (în numărul de locuri disponibil)
Curator filme: Cristian Mărculescu
Coord. program: Cristian Vechiu

Al doilea film din cadrul programului FilMARe are toate datele să ne aducă la MARe. Sau sub MARe. Căci nimic nu se compară cu atmosfera unui film în care science filmul fiction face amor cu filmul de groază. Mai ales atunci când vorbim despre un film ”vintage”! Efectele speciale, decorurile, posibilitățile tehnice ale epocii, butaforia, toate sunt de natură să ne aducă în Auditoriumul muzeului, transformat cu această ocazie într-un mini-cinematograf.

În prima sa etapă, FilMARe se axează pe filmele anilor ’60, decadă care a debutat cu ”Psycho” (Hitchcock 1960), dar și cu ”Rocco și frații săi” (Visconti, 1960), pentru a continua cu ”Păsările” (Hitchcock, 1963), cu ”Să ucizi o pasăre cântătoare” (Mulligan, 1962), ori „The Good, the Bad and the Ugly” (Leone, 1966) și ”Alphaville” (Godard, 1965). ”Breakfast at Tiffany’s” (Edwards, 1961) și ”Who’s Afraid of Virginia Woolf?” (Mike Nichols, 1966) sunt alte titluri de succes ale epocii. Genuri diferite, artiști celebri, regizori uriași.

FilMARe nu-și propune să parieze pe titlurile ”mari”. Pe ”hituri”. Dimpotrivă, este un program care preferă o abordare mai degrabă ”arheologică”, sapă în arhive, în colțuri acoperite de praf sau în cutiile dosite în spatele rafturilor, pentru a redescoperi și pentru a scoate la lumină mici bijuterii neglijate (poate pe nedrept) sau care azi ar putea o relevanță mult mai mare decât au avut-o la vremea respectivă. După excelentul film al lui Paradjanov (Umbrele strămoșilor uitați, URSS, 1964), Cristi Mărculescu ne scoate din adâncul Carpaților ucraineni și din textura socială a unei comunități aproape izolate, pentru a ne duce pe o altă planetă.

”Terrore nello spazio” (Planet of the Vampires, în engleză) este un film bazat pe povestirea ”O noapte de 21 de ore” (1960) de Renato Pestriniero.

”A doua imersare în minunile cinematografice ale deceniului 6 pe care o propune Cinemateca FilMARe este o blestemăție din genul S.F-Horror și una dintre piesele de rezistență ale canonului actual. Filmul cu aventuri letale prin spațiul cosmic este credidat pentru a fi punctul de pornire al seriei Alien.
Dar este mult mai mult decât un precursor al uneia dintre cele mai valide serii din mainstream. Este o bijuterie de film, cioplită cu fonduri extrm de limitate și idei deloc comfortabile pentru spectatorii de atunci.

Cu Terrore nello Spazio un cameraman de geniu își consolidează poziția de regizor și o face cu un fler vizual și cu un scenariu de-a dreptul bulversante. Singura incursiune în zona SF a maestrului Bava nu are bugetul, dar are instinctul unei capodopere.

Restaurat recent filmul aberant intitulat Planeta vampirilor (Planet of the Vampires) pentru ecranele din teritorii anglofone nu a fost nici uitat nici sub-evaluat de pasionații cinemaului fantastic.”
(Cristi Mărculescu)

Așadar, joi, 28 noiembrie vă așteptăm sub MARe. Pentru a pleca în spațiul cosmic. Avertizăm: vor fi monștri și artă. Unii spun că ar fi totuna…

Details

Date:
28 November, 2019
Event Category:

Organizer

MARe/Muzeul de Artă Recentă
View Organizer Website

Venue

MARe/Muzeul de Artă Recentă
Primăverii nr 15
București, București Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *