Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: HORI STRĂVECHI din Țara Lăpușului și a Maramureșului

23 aprilie @ 20:51 EET

Afis_Concert_Hausi

HORI STRĂVECHI din Țara Lăpușului și a Maramureșului

13 septembrie 2014, ora 19.00, în curtea interioară

Muzeul Național al Țăranului Român

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă sâmbătă, 13 septembrie 2014, la ora ora 19.00, la HORI STRĂVECHI din Țara Lăpușului și a Maramureșului, concert de muzică tradițională cu Nicolae Pițiș, Tezaur Uman Viu și Maria Casandra Hauși, Trofeul Maria Tănase.

Acompaniază: Marius Sabo, vioară (ceteră); Adrian Iercoșan, chitară (zongoră); Dănuț Gheorghe Florea, dobă.

Concertul de muzică tradițională din Maramureș este inspirat de grăitoarele versuri populare:

Oameni buni mă ascultați

Dușmanilor nu mă dați

Cât a și român, român

Pă pămantul Lui Stăpân

Să-și horească horile

Să-și lumineze zorile.

Nu vă uitați Limba Română

Nici credința străbună!

NICOLAE PIȚIȘ

“Niculaie a lui Ion a lui Iacob din Fundătura din Lăpușul Românesc”. De mic copil a cântat la clăci, nunți “din gură”, “din frunză”, cu fluierul, trâmbița, claneta. Din 2012 deține titlul de“Tezaur Uman Viu”, proiect inițiat de către Ministerul Culturii și Unesco.

În 1976, a cântat pe coloana sonoră a filmului românesc Pintea, regizat de Mircea Moldovan, protagonist Florin Piersic.

Din 1999 a colaborat cu artiști ca Grigore Leșe, Ioan Pop și Grupul Iza, cu aceștia a umblat în lumea largă, Elveția, Germania, Franța, Polonia, Austria. Din 2007 horește în toată țara, mai mult alături de Maria Casandra Hauși. Aceasta din urmă îi urmează cu sfințenie darurile binecuvântate.

MARIA CASANDRA HAUȘI s-a născut în Baia Mare, Maramureș. A prins de la bătrânii locurilor meșteșugul fără vârstă al Horilor în grumaz (horea lungă).

Ucenică a școlii înalte de muzică din Cluj la clasa de canto a profesorilor Alexandru Fărcaș și Gheorghe Roșu. Laureată a Marelui Premiu și Trofeului Maria Tănase, a marcat și celebrat intrarea DOINEI în Patrimoniul Imaterial UNESCO prin lansarea albumului de muzică tradițională intitulat generic DOINA – Horea Lungă – Cântec arhaic românesc din Maramureș. Despre acest gen muzical, pe care l-a făcut cunoscut prin turnee în țară și străinătate, mărturisește că este universul ei fără margini unde și-a găsit casa. Anul acesta în perioada septembrie – octombrie va fi una din vocile care vor crea un peisaj românesc nemaivăzut în incursiunea muzicală a turneului Roots Revival Romania dedicat Mariei Tănase.

Parteneri media: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Radio România București Fm, RFI, Zeppelin, Igloo, Arhitext, Arhitectura, Observator cultural, Cultura, BeWhere.ro, TV City, LiterNet.ro, HotNews.ro, webpr.ro, ziare.com, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, 24Fun, Port.ro, b365.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, www.ArtClue.net, www.artline.ro, www.artout.ro, www.artactmagazine.ro, www.decosieco.ro, www.daciccool.ro, www.inparc.ro, getlokal.ro, semnebune.ro, www.cooperativaurbana.ro, www.cooperativatraditionala.ro, www.gratuitor.ro, www.comunicatedepresa.ro, Terra Magazin, www.mediaiq.ro.

Iuliana Balan

Marketing – Relatii Publice
Muzeul National al Taranului Roman
Soseaua Kiseleff, nr. 3, Bucuresti
tel. 021.317.96.60
fax 021 312.98.75
mobil 0754.21.87.93
facebook.com/MuzeulTaranului
twitter.com/MuzeulTaranului

Detalii

Dată:
23 aprilie, 2024
Oră:
20:51 EET
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment:
, , ,