
- This event has passed.
București: Lansarea lucrării monografice: “Arbore: istorie, artă, restaurare”, marți, 9 mai 2017
1 decembrie @ 15:29 EET
Arbore: istorie, artă, restaurare
Lansare de carte
Editura ACS lansează marți, 9 mai 2017 lucrarea monografică: “Arbore: istorie, artă, restaurare”, autori: Corina Popa, Oliviu Boldura, Maria-Magdalena Drobotă, Anca Dină.
Evenimentul este găzduit de Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu începând cu ora 19. Prezintă: prof. univ. dr. Ioan Opriș, autorii.
Ne face plăcere să invităm prietenii patrimoniului cultural să ni se alăture la acest eveniment.
Despre carte:
Parte din grupul de Biserici din Moldova cu pictură exterioară înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO, biserica din Arbore este probabil monumentul cu cea mai frumoasă pictură murală din zonă.
Cu toate acestea, Arbore, este prea puțin cunoscută în raport cu valoarea sa.
Diferită ca stil și cu o cromatică deosebită, pictura exterioară era singura vizibilă până de curând. Recentele intervenții de conservare-restaurare a picturii murale interioare au pus în valoare un ansamblu ce se credea a fi pierdut, ascuns de straturile consistente de depuneri și acumulări. Programul iconografic cuprinde câteva teme mai puțin frecvente, chiar singulare în contextul artei epocii.
Monografia Arbore este structurată pe două părți:
– Istorie și artă – despre așezare, ctitor și familia sa, monumentul și pictura
– Conservarea și restaurarea picturii murale
Monumentul este abordat de la ansamblu până la detaliu. Textul este susținut de desfășurătoare iconografice și peste 400 imagini inedite, descoperite prin restaurare.
Autorii sunt specialiști și experți în istoria artei și conservarea picturii murale cu experientă vastă (peste 15 – 50 ani). Lucrarea se adresează atât specialiștilor cât și iubitorilor de patrimoniu, turiștilor.
Mai multe detalii găsiți aici: http://www.acs.org.ro/ro/editura-acs
Un proiect: Art Conservation Support
Proiect editorial co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național.
AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Parteneri: CERECS Art S.R.L., Parohia Bisericii “Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din Arbore, Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu, Institutul Național al Patrimoniului, Universitatea Națională de Arte din București.