Loading Events
 
 
  • This event has passed.

București: mini-expoziție Istoria ascunsă a unui portret-simbol – Tristan Tzara – 31 dec. între orele 10:00 – 18:00

Unde a dispărut, pentru mai bine de 50 de ani, portretul poetului avangardist Tristan Tzara, pictat de M.H. Maxy în 1924?

Portretul s-a aflat în tot acest timp sub ochii noștri, în colecțiile MNAR, bine ascuns dedesubtul unui alt portret al poetului, pictat de Maxy la aproape 40 de ani distanță.
O excelentă analiză cu raze X, realizată de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Optoelectronică – INOE 2000, a permis confirmarea ipotezei curatorului Monica Enache, aceea că cele două lucrări sunt una și aceeași.

Muzeul Național de Artă al României vă propune așadar o mini expoziție – investigație cu „exponate probă” care documentează întregul proces de descoperire a celebrului tablou.

În cadrul expoziției publicul poate studia atât portretul lui Tristan Tzara, cât și imagini ale lucrării, realizate în lumină razantă și fluorescentă, alături de radiografii care elucidează misterul.
De asemenea, se va putea urmări și un material video cu fragmente din retrospectiva M.H. Maxy (1965) de la Sala Dalles, momentul în care portretul a fost pentru prima dată expus după intervenția artistului, în varianta pe care o cunoaștem astăzi.

Cu acest prilej, MNAR lansează Caietele Galeriei de Artă Românească Modernă, o publicație periodică ce-și propune să comunice publicului ultimele studii și cercetări ale specialiștilor muzeului.

Curator: Monica Enache
Sala de grafică a Galeriei de Artă Românească Modernă
Program de vizitare: miercuri-duminică, orele 10.00-18.00
Accesul se face pe baza biletului de intrare în Galerie (15 lei – adulți, 7,5 lei – pensionari, gratuit pe timpul vacanțelor pentru elevi)
Ora limită de acces: 17.00

Details

Date:
31 December, 2019
Event Category:

Organizer

Muzeul Național de Artă al României – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național de Artă al României – București
Calea Victoriei 49-53, București 010063
București, București 010063 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *