Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Muzeul Naţional de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” demarează proiectul Muzeul Tuturor, care îşi propune să faciliteze accesul persoanelor cu dizabilităţi la patrimoniul cultural al Muzeului

1 October, 2012

Pentru unii, Muzeul se deschide pentru prima oară!

Începând cu 1 octombrie 2012, Muzeul Naţional de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” demarează proiectul Muzeul Tuturor, care îşi propune să faciliteze accesul persoanelor cu dizabilităţi la patrimoniul cultural al Muzeului, proiect implementat cu ajutorul Orange Romania.

Încă de la redeschidere, în Septembrie, 2011, Muzeul a desfăşurat mai multe proiecte în acest sens, cu prilejul cărora a fost dotat cu: rampe de acces pentru cei cu dizabilităţi locomotorii, un bazorelief cu explicaţii în Braille, 6 cutii cu piese ce pot fi atinse, dar şi alte instrumente special create pentru această categorie de vizitatori. Totuşi, aceste dotări erau insuficiente pentru a permite tuturor persoanelor cu dizabilităţi accesul la informaţie dar şi interacţiunea cu multitudinea de piese prezentate în expoziţia permanentă.

Aşadar, expunerea noastră permanentă, prin proiectul Muzeul Tuturor , contribuie la facilitarea accesului persoanelor cu dizabilităţi la informaţia culturală şi la evenimentele culturale organizate de acesta, prin:

o instalarea a 20 bazoreliefuri ce prezintă dioramele din expoziţia permanentă, cu explicaţii Braille;

o organizarea unei expoziţii temporare, intitulată În întuneric, dotată cu explicaţii audio, dedicată tuturor categoriilor de public, inclusiv persoanelor cu dizabilităţi de vedere, în cadrul căreia vizitatorii sunt întâmpinaţi de un ghid cu deficienţe de vedere;

o organizarea de vizite în colecţii pentru persoanele cu dizabilităţi de auz;

o realizarea de ateliere de artă plastică inspirate din istoria naturală pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii;

o realizarea de audiţii de sunete din natură pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere;

o instruirea a 2 muzeografi în limbajul mimico-gestual pentru organizarea de ghidaje în expoziţie;

o instalarea de covoare tactile pentru deplasarea în siguranţă a nevăzătorilor.

Astfel, prin proiectul intitulat Muzeul Tuturor, primul proiect de acest tip şi de această amploare dedicat persoanelor cu dizabilităţi, Muzeul „Grigore Antipa” devine prima instituţie de profil din România dotată cu sisteme specifice facilitării accesului acestui gen de public.

„Obiectivul acestui proiect este de a semnala, informa şi demara un proces de conştientizare a societăţii din România referitor la importanţa accesului la informaţie al tuturor categoriilor de vizitatori, dar şi la nevoile şi drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Acest proiect a fost implementat cu ajutorul sponsorului principal Orange Romania, căruia îi mulţumim pentru sprijin. Compania a susţinut proiectul printr-o sponsorizare în valoare de 20 000 de euro.”, Diana Ion, Muzeul Antipa.

„Implicarea noastră pe segmentul persoanelor cu dizabilităţi a fost de-a lungul timpului una dintre preocupările principale pentru Orange Romania. Ne bucurăm că am putut să extindem colaborarea pe care Orange o are deja cu Muzeul Antipa şi în zona de responsabilitate socială prin proiectul Muzeul Tuturor, reconfirmând astfel implicarea companiei în viaţa comunităţii. Suntem încrezători ca proiectul, primul de acest fel din România, va deveni în scurt timp un model de urmat şi pentru alte muzee din ţară. ” a declarat Alina Pavel CSR Officer, Orange Romania.

De asemenea mulţumim şi sponsorilor: Leo Burnett& Targett şi Wave Division

Partenerilor: ANSR, ASCHF-R, ANR, XCES Music

Partenerilor Media: Rfi, Radio Romania, comunicatedepresa.ro, Centrul de presa

Cu sprijinul BAUM Engineering.

Details

Date:
1 October, 2012
Event Category:
Event Tags:
,

Organizer

Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” – București
șos. General Kiseleff Pavel nr. 1
București, București 011341 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.