Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: „Oameni din București. Orașul și chipul nostru”

27 iunie, 2019 - 30 ianuarie, 2020

Muzeul Municipiului București vă invită joi, 27 iunie 2019, ora 18.00, la vernisajul expoziției tematice „Oameni din București. Orașul și chipul nostru”, eveniment care va avea loc la Palatul Suțu (Bd. I.C. Brătianu nr. 2).

Chipul uman este asemenea unui muzeu personal care aparține și orașului în care trăim. Felul cum arătăm în copilărie și maturitate, reflectă, dincolo de ontogenie și alte determinări culturale, spațiul în care trăim. Cu alte cuvinte, muzeul nostru personal își rearanjează exponatele în funcție de „vizitatori” (istorie și ideologii), dar și de activitatea constantă de „redecorare” (schimbările spațiului urban din jurul nostru). De aceea, noua expoziție tematică va conține imagini-portret ale unor bucureșteni care au trăit în orașul nostru din secolul al XVIII-lea până în prezent.

Vizitatorii vor remarca felul în care, în interiorul generațiilor s-au creat vase comunicante, de trăsături sufletești și implicit de fizionomie, specifice unor profesii cu un câmp divers de activitate: militari, negustori-investitori, medici, avocați, pedagogi.

Noua expoziție, ce va putea fi vizitată la Palatul Suțu, oferă imagini-portret ale unor bucureșteni care au trăit în acest oraș din secolul al XVIII-lea până în prezent, cu ajutorul patrimoniului deținut de Muzeul Municipiului București. Întreaga varietate de obiecte care păstrează memoria unui portret – fresce, tablouri, fotografii, litografii, numismatică, paranumismatică – este pusă în valoare și prezentată publicului. Ca o surpriză, vizitatorul de astăzi va fi invitat să completeze ei însuși panoplia acestei frumoase povești despre noi, fotografiindu-se în spațiul expozițional, astfel încât și memoria lui să fie păstrată în memoria celor care ne vor căuta peste trecerea anilor.

„Am început acest șantier între anii 2011-2012, când am fost într-un stagiu de cercetare cu profil antropologic la Universitatea din Viena, sub coordonarea prof. Kahl Thede. Am lucrat aplicat pe valoarea antropologică a patrimoniului muzeistic din Kunsthistorisches Museum din Viena, prilej cu care am început să-mi notez o serie de similarități între chipuri umane portretizate la câteva secole distanță. Există ascuns un detaliu de fizionomie comună în interiorul profesiilor dezvoltate în Europa urbană.

Fiecare suntem, în cele din urmă, un muzeu, pe de o parte cu expresia de azi, care nu este aceiaşi cu cea de ieri şi nici cu cea de mâine, nici măcar cu cea de peste o oră, dar şi cu tot ce am stocat în memorie: momente, evenimente, oameni întâlniţi, etc. (totul selecţionat după criterii mai presus de noi), cu care ne face plăcere să ne reîntâlnim, să le evocăm, să le retrăim, sau să le ascundem bine dar, din motive greu de explicat, să le păstrăm cu noi.

Factorul cultural modelează neîncetat și sub cele mai variate forme, pe diverse durate de timp, scurte, lungi ori permanente, haina materială cu care am fost înzestrați la naștere. Cu alte cuvinte, alături de factorii informaționali externi, mai există factorul informării, omul însuși se informează conștient sau subconștient, în limitele resurselor în care s-a născut, în conformitate cu propria condiție și cu împrejurările în care trăiește (timpul istoric).

O societate urbană își păstrează o serie de particularități comune, specifice, determinate de profesie și cadru social. Aceasta, dacă nu intervin schimbări radicale care să inverseze rolurile sociale, cum a fost după 1948 în Europa de Est” – Adrian MAJURU, istoric, antropolog, director al Muzeului Municipiului București.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 27 iunie – 8 decembrie 2019.
Intrarea la vernisaj este liberă.
Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.

Detalii

Începe:
27 iunie, 2019
Se termină:
30 ianuarie, 2020
Categorie Eveniment:

Organizator

Muzeul Municipiului București
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Palatul Suțu – Muzeul Municipiului București
Bulevardul Ion C. Brătianu 2, București 030167
București, București 030167 Romania
+ Hartă Google