Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: Observator Lyceum la MNLR: întîlnire cu Ioana Nicolaie

15 noiembrie, 2019

Revista Observator cultural organizează o nouă ediţie Observator Lyceum, în cadrul căreia liceenii bucureşteni se vor întâlni cu Ioana Nicolaie, pentru a discuta despre relaţia dintre poezie şi proză, pornind de la cel mai recent roman al autoarei, Cartea Reghinei. Evenimentul va avea loc vineri, 15 noiembrie, de la ora 18.30, la Muzeul Național al Literaturii Române (strada Nicolae Crețulescu nr. 8, București), iar intrarea este liberă.

La eveniment – organizat de revista Observator cultural și susținut de Muzeul Național al Literaturii Române – participă elevi de la licee din București, unii dintre ei membri ai juriului care acordă Premiul Observator Lyceum pentru proză, inițiat în 2016 și decernat anual, în cadrul Galei Premiilor Observator cultural.

Ioana Nicolaie s-a născut în Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud. A publicat mai multe volume de versuri (Poză retuşată, Nordul, Credinţa, Cerul din burtă, Cenotaf, Autoimun – desemnat de către USR „Cartea Anului“ 2013), antologia Lomografii, romane (O pasăre pe sîrmă, Pelinul negru – finalist la opt premii literare, cîștigător al Premiului pentru proză decernat în 2017 de Revista Ateneu; desemnat Cartea Anului în 2018 de către „Cititorul știe mai bine“ – și Cartea Reghinei) și literatură pentru copii (Aventurile lui Arik, Arik și mercenarii, Ferbonia, Vertijia și Călătoria lui Medilo). A fost nominalizată la premii naționale și internaționale, cel mai important fiind Eastern European Literature Award. Volumul Nordul a apărut în germană (2008), Cerul din burtă a fost publicat în suedeză (2013), în bulgară (2014) și în germană (2018), iar O pasăre pe sîrmă s-a tradus în sîrbă. Autoimun a apărut în bulgară în 2016. A fost inclusă în douăzeci de volume colective românești (Ferestre 98, 40238 Tescani, Cartea cu bunici, Intelectuali la cratiță, Cartea simțurilor, Bucureștiul meu, Scriitori la poliție etc.) și în numeroase reviste și antologii străine (Poésie 2003: Roumanie, territoire d’Orphée, New European Poets, An Anthology of Contemporary Romanian Poetry etc.). A fost invitată pentru lecturi și conferințe la numeroase festivaluri naționale și internaționale de literatură. Selecţii din versurile autoarei au apărut în Franţa, Anglia, Germania, Austria, Canada, Suedia, Polonia, SUA şi Bulgaria. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România și a PEN România.

Cartea Reghinei (Editura Humanitas, 2019) îmbogăţeşte literatura română cu un personaj feminin puternic, complex, înduioşător prin forţa sa, prin capacitatea de a rezista, asemenea biblicului Iov, tuturor încercărilor vieţii, fără să se plângă. Este o odă adresată mamei, femeii care reuşeşte să nu se lase înfrântă de nici o durere, să continue să dea viaţă şi să menţină vie forţa de a merge mai departe. Reghina este un personaj care trece prin marile evenimente ale vieţii, de la copilăria în care grijile încă nu o apăsau, la prima iubire, primul copil, căruia aveau să îi urmeze încă 11, primele dezamăgiri, până la bătrâneţea în care, aproape oarbă, pare un personaj mitic, ce a cunoscut durerea întregii umanităţi.

„Viaţa a fost atunci, singura viaţă a fost atunci. Trei ani până la eşti proastă ca o vacă, taci. Trei ani fără ai ajuns cu burta la gură. E chiar începutul, şi-n jurul grădinii răchiţile au crescut până la cer. Damian taie mlădiţele, le împleteşte, face gardul. În fiecare aprilie-l face, seva a pătruns sub lemn şi lumea-i deodată mai moale. E sprinten, fuge, creangă păcătoasă, până la urmă tot o să stai cum te-aşez. Dar nu suduie niciodată cu de-alea rele şi nici cu de-alea sfinte.“ (fragment din roman).

Invitaţii ediţiilor anterioare au fost: Octavian Soviany (Premiul Observator Lyceum, în 2016, pentru romanul Moartea lui Siegfried, Editura Cartea Românească), sculptorul Mircea Roman (cel care realizează trofeul Observator Lyceum), Bogdan-Alexandru Stănescu, Vlad Zografi (câştigător al Premiului Observator Lyceum pentru proză, în 2017, pentru romanul Efectele secundare ale vieții, Editura Humanitas), Veronica D. Niculescu, Ana Maria Sandu, Răzvan Petrescu (Premiul pentru Proză al revistei Observator cultural pentru volumul Mandarina, Editura Curtea Veche, 2017), Cristian Fulaș (Premiul pentru Debut al revistei Observator cultural 2016, pentru romanul Fâşii de ruşine), Cristina Andrei (Premiul pentru Debut al revistei Observator cultural, 2015, pentru romanul Abonatul nu poate fi contactat, Editura Nemira), Gabriela Adameșteanu (laureată a mai multor ediţii ale Premiilor revistei Observator cultural: proză, memorialistică şi premiul „Gheorghe Crăciun“ pentru opera omnia), Nora Iuga (laureată a premiului „Gheorghe Crăciun“ pentru opera omnia, 2016), Andreea Răsuceanu.

Ultima ediţie din acest an din Observator Lyceum îl va avea ca invitat pe Cristian Teodorescu, pe 6 decembrie.

Detalii

Dată:
15 noiembrie, 2019
Categorie Eveniment:

Organizator

Muzeul Național al Literaturii Române – București
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Național al Literaturii Române, (MNLR) – str. Nicolae Crețulescu 8
Nicolae Crețulescu 8
București, București Romania
+ Hartă Google