Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: Omagiu adus filozofului și antropologului Miguel León-Portilla | Homenaje al filósofo y antropólogo Miguel León-Portilla

12 noiembrie, 2019

Ambasada Mexicului în România și Muzeul Național al Literaturii Române au onoarea de a aduce un emoționant omagiu istoricului Miguel León-Portilla pentru a comemora stingerea sa din viață la 1 octombrie 2019.
Astfel, marți, 12 noiembrie 2019, de la ora 18:00 va avea loc o conferință despre viața și opera antropologului mexican susținută de către E.S. Domnul Ambasador Guillermo Ordorica și găzduită de Muzeul Național al Literaturii Române (Calea Grivitei 64-66, parter, Sala Iosif Naghiu).

Miguel León-Portilla s-a născut pe 22 februarie 1926 în Mexico City. A fost profesor la Facultatea de Filozofie și Litere a Universității Naționale Autonome din Mexic (UNAM) din 1957 și, fără îndoială, unul dintre cei mai recunoscuți cercetători, atât în țară, cât și în lume. De-a lungul vieții, a primit peste treizeci de titluri Doctor Honoris Causa de la numeroase universități din Mexic, America Latină, Statele Unite, Europa și Israel.

Timp de mai bine de 60 de ani, filologul și filozoful mexican s-a dedicat studiului popoarelor din Mexicul precolumbian și modern. Prin operele sale, a făcut ca literatura și filozofia acestei țări să fie apreciate în întreaga lume, opere precum: Conchistadorii prin ochii aztecilor (1959), Anticii mexicani prin cronicile și cântecele lor (1961), Treisprezece poeți ai lumii aztece (1967), Literatura indigenă din Mexic (1992) și Cincisprezece poeți ai lumii náhuatl (1994), printre multe altele.

Omagiul face parte din activitățile culturale ale Ambasadei Mexicului în România.
_______________________

La Embajada de México en Rumania y el Museo Nacional de la Literatura Rumana tienen el honor de rendir un emotivo homenaje al historiador Miguel León-Portilla para conmemorar su fallecimiento del pasado 1 de octubre de 2019.
Para este fin, el martes, 12 de noviembre, a las 18:00 horas se llevará a cabo una conferencia sobre la vida y obra del antropólogo mexicano impartida por S. E. Embajador Guillermo Ordorica en el Museo Nacional de la Literatura Rumana (Calea Grivitei 64-66, parter, Sala Iosif Naghiu ).

Miguel León-Portilla nació el 22 de febrero de 1926 en la Ciudad de México. Fue profesor de la Facultad de Filosofía y Letras de la Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) desde 1957 y, sin duda, uno de investigadores más reconocidos, tanto en el país como en el mundo. Recibió a lo largo de su vida más de tres decenas de doctorados Honoris Causa de universidades de México, América Latina, Estados Unidos, Europa e Israel.

Por más de 60 años, el filólogo y filósofo mexicano se dedicó al estudio de los pueblos del México precolombino y moderno. Posicionó en el mundo a la literatura y filosofía de este país con su vasta obra, como: La Visión de los Vencidos (1959), Los antiguos mexicanos a través de sus crónicas y cantares (1961), Trece poetas del mundo azteca (1967), Literaturas indígenas de México (1992) y Quince poetas del mundo náhuatl (1994), entre muchas otras.

El homenaje es parte del programa cultural de la Embajada de México en Rumania.

Detalii

Dată:
12 noiembrie, 2019
Categorie Eveniment:

Organizator

Muzeul Național al Literaturii Române – București
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) – București
Calea Griviței nr. 64-66
București, București Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare