Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Patrimoniul textil, pe mâna artiștilor contemporani – expoziție la Muzeul Național al Țăranului Român

6 octombrie, 2017 - 22 octombrie, 2017

Patrimoniul textil, pe mâna artiștilor contemporani – expoziție la

Muzeul Național al Țăranului Român

produsă de 4 echipe de artiste contemporane și artizane

4 țesături create de artiste conteporane și artizane din Moieciu la războiul de țesut:

  • Adobe Photoshop versus războiul de țesut
  • Problematica muncii copiilor din Nepal într-o țesătură făcută în Țara Bârsei
  • O carpetă cu o poveste de răpire țesută dintr-o perspectivă de grafică de carte
  • O poezie („Un fir luat, un fir lăsat”) în lână, in, cânepă și bumbac

Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Forums aduc laolaltă, din 2016, artiști contemporani și artizane din zona Moieciu-Bran pentru a folosi tehnica de țesut la război – element de patrimoniu imaterial – în lucrări de artă despre teme, problematici și abordări tehnice actuale.

În 2017, proiectul „Războaie în Bastionul Țesătorilor – rezidențe artistice”, care se desfășoară în Bastionul Țesătorilor din Brașov, la Universitatea de Arte București (UNARTE) și la Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR), constă în rezidențe de documentare și de lucru, atelier cu studenții și expoziții.

 

Expoziția „Războaie în Bastionul Țesătorilor – rezidențe artistice” de la MNȚR se poate vizita între 6 și 22 octombrie 2017 în Sala Tancred Bănățeanu și prezintă atât lucrările din 2017, însoțite de detalii privind subiectul și tehnica folosite, cât și pe cele de anul trecut, împreună cu biografii personale și profesionale ale artizanelor – care lucrează de peste 50 de ani la războiul de țesut și ale artistelor – care vin din diferite sectoare creative.

 

Adobe Photoshop versus războiul de țesut

„Lucrarea mea urmărește relația dintre lumea virtuală, reprezentată de mediul digital, în care eu proiectez și lucrez, cu informația vizuală și lumea reală, reprezentată de tehnica tradițională de țesut, aplicată cu pragmatism și tenacitate de țesătoarele din Moieciu de Sus, persoane foarte ancorate în concretețea vieții de zi cu zi. Țesătura, deși realizată prin mijloace rudimentare, apelează la sistemul binar ce stă la baza computerelor de astăzi, iar aparența contexturii astfel obținute trimite la o convenție de reprezentare a spațiului transparent din programul Adobe Photoshop.” (artista Otilia Boeru – lucrarea „Intrus”)

Problematica muncii copiilor din Nepal într-o țesătură făcută în Țara Bârsei

„<<Să legi atâtea noduri doare atât de tare. A trebuit să spălăm sângele de pe covoare. Sângele nu se oprea niciodată.>> (Kumar, 8 ani, Kathmandu, Nepal)

Statisticile estimează că 250.000 de copii din lume petrec zile lungi la războaiele de țesut, lucrând 15 ore pe zi pentru mai puțin de 20 de cenți. Lucrarea mea vorbește despre copilărie și muncă forțată, subiecte la lucrez de peste doi ani.” (artista Iulia Toma – lucrarea „Degete mici” / „Tiny Fingers”)

 

O carpetă cu o poveste de răpire țesută dintr-o perspectivă de grafică de carte

„Lucrarea mea are la bază elemente fascinante din carpetele <<găsite>> în perioada documentării la tanti Ionela, tanti Pepenica și la tanti Rodica. Este un colaj făcut cu elemente din trecut pe care le împrumutăm și transformăm într-un context contemporan. Este o carpetă cu o poveste de răpire.

Este un exercițiu de a rescrie o poveste, un exercițiu care se folosește de tehnica extraordinară și de ingenuitatea carpetelor din Moieciu pentru a da un restart imaginației. ” (artista Claudia Pascu – lucrarea „Împrumut”)

 

O poezie („Un fir luat, un fir lăsat”) în lână, in, cânepă și bumbac

„Ansamblul textil creat de noi este plasat sub semnul unui echilibru între patrimoniu, inovație, interpretare și confruntarea cu meșteșugul tradițional din zona Moieciu-Bran. Am observat, din punct de vedere cromatic, că țesăturile vechi, cel mai des făcute din fire de lână naturală, oferind rafinamentul nuanțărilor (alb-brun, alb-negru) sunt organizate compozițional ritmic, pe dungi, carouri, cu multiple posibilități tehnice de realizare și dezvoltare a motivelor.
Avem ocazia să promovăm identitatea culturală locală, printr-un concept contemporan de artă textilă și design textil.”
(duo artiste Claudia Mușat & Viorica Slădescu – lucrarea „1 luat / 1 lăsat”)

 

Vernisajul din data de 6 octombrie, ora 18.00 aduce în fața publicului artistele participante la rezidențele de anul acesta și artizanele din Moieciu de Sus cu care acestea au lucrat. Organizatorii (Nicolae Pepene, director al Muzeului Județean de Istorie Brașov și Ioana Schiopu, manager de proiect la Asociația Forums), curatorul proiectului – Cosmin Nasui și Dorina Horătău, coordonatoarea rezidențelor vor da detalii despre cum elemente de patrimoniu imaterial, cum este războiul de țesut, pot deveni subiect consistent de lucru pentru artiști și manageri culturali.

Un atelier pentru studenții de la UNARTE, care prezintă tehnici de lucru și detalii organizatorice din proiectul „Războaie în Bastionul Țesătorilor – rezidențe artistice”, va fi susținut în cadrul Departamentului de Arte Textile în ziua vernisajului, de la ora 11.30.

 

///

Proiectul „Războaie în Bastionul Țesătorilor – rezidențe artistice” este organizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Forums, fiind co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și sprijinit de Consiliul Județean Brașov. Este o continuare a proiectului „Războaie în Bastionul Țesătorilor” produs și derulat în 2016 de aceiași organizatori și sprijinit de AFCN și Consiliul Județean Brașov.

 

Parteneri: Muzeul Național al Țăranului Român, Modernism.ro, UNARTE, Universitatea Transilvania din Brașov

 

///

 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

 

Mai multe detalii despre artiști și artizane:

www.razboiultesatorilor.ro

www.facebook.com/RazboiulTesatorilor

Ioana Schiopu, manager proiect, pace@razboiultesatorilor.ro , 0740.238.742

Oana Nasui, manager comunicare, oana@modernism.ro, 0730.040.514

 

 

 

Details

Start:
6 octombrie, 2017
End:
22 octombrie, 2017
Event Category:
Event Tags:
,

Organizers

Muzeul Național al Țăranului Român – București
Muzeul Județean de Istorie Brașov

Venue

Muzeul Național al Țăranului Român – București
Şoseaua Kiseleff 3
București, București 011341 Romania
+ Google Map