Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Proiecție de film Persepolis, marți, 19 ianuarie 2016, la ora 18:30, la Studioul Horia Bernea

20 iunie @ 21:24 EEST

persepolis-poster

Catherine Deneuve, Chiara Mastroianni, Sean Penn, Iggy Pop, Danielle Darrieux – o distribuție de excepție pentru un film răscolitor: Persepolis, o producție Franța 2007, în care iranianca Marjane Satrapi, coregizor alături de Vincent Paronnaud, împletește povestea propriei copilăriei și tinereți cu tulburătoarea poveste a 15 ani din istoria Iranului, începând cu revoluția care a răsturnat monarhia și trecând prin momente ale războiului dintre Iran și Irak. Filmul, văzut prin ochii personajului principal, este o radiografie a schilodirii societății iraniene din acea perioadă, tot mai afectată de fundamentalism și tot mai puțin fericită.

Pentru că la proiecția din data de 3 decembrie sala s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru numărul foarte mare de spectatori, reluăm proiecția acestui film excepțional. Așadar, Fundația ICAR și Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) vă invită marți, 19 ianuarie 2016, la ora 18:30, la Studioul Horia Bernea (Șos. Kiseleff nr.3, București, cu intrare prin curtea MNȚR), să o însoțiți pe Marjane Satrapi în această călătorie, prin intermediul filmului de animație pe care l-a realizat într-o impresionantă grafică alb-negru, după povestirile sale sub formă de benzi desenate – Persepolis: povestea unei copilării şi Persepolis 2: povestea întoarcerii – ambele foarte bine primite în Franţa și apreciate în întreaga lume.

Persepolis o urmărește pe Marjane și dramaticele întorsături ale vieții acesteia, provocate de schimbările profunde ale lumii în care trăiește. Marjane este o fetiță de 9 ani care ascultă muzică punk și nu se teme să spună ce gândește. Mai târziu, ea crește și revolta ei față de sistem îi obligă pe părinţii acesteia să o trimită la studii în Austria, pentru a o proteja. Însă fetei îi e dor de părinți și de țara ei și, după ce termină liceul, decide să se întoarcă în Iran. Dar aici nimic nu mai este cum știa ea. E obligată să poarte văl și să triască într-o societate cu reguli care i se par absude și tiranice. La vârsta de 24 de ani realizează însă că nu poate trăi în Iran și, cu inima sfâşiată, decide să părăsească definitiv țara şi să se mute în Franţa.

Titlul Persepolis, inspirat după numele capitalei persane din secolul VI i.Hr., vine să amintească despre vechea și măreața civilizație a Persiei, punând în contrast felul în care este perceput Iranul în prezent – o monocultură a fundamentalismului şi a terorismului. Filmul a primit cinci premii, printre care „Premiul Juriului” la Festivalul de la Cannes 2008, și patru nominalizări la festivaluri internaționale.

Persepolis, film distribuit în România de Transilvania Film, este alegerea noastră pentru cea de-a patra proiecție de film dintre cele șase programate în proiectul SALUT – Suntem Acasă în Locul Unde Trăim, derulat de Fundația ICAR și MNȚR, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Intrarea este liberă.

Vă așteptăm!

Marți, 19 ianuarie 2016, ora 18:30, în Studioul Horia Bernea,

la Muzeul Național al Țăranului Român – Șos. Kiseleff nr.3, București

Details

Date:
20 iunie, 2024
Time:
21:24 EEST
Event Category:
Event Tags:
,