Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: Sânziene- ie, floare şi lumină la Muzeul Satului

24 iunie, 2019

Muzeul Național a Satului “Dimitrie Gusti” vă invită luni, 24 iunie, de la ora 11.00, să intrați în povestea plină de magie și de frumusețe a Sânzienelor.
Ca în fiecare an, Muzeul Național al Satului readuce în atenție tradițiile și obiceiurile acestei zile: de la împletirea coronitei din flori de Sânziene, la aruncarea ei pe casă, de la portul unei cămeşi, până la descifrarea simbolurilor cusute pe ea, de la identificarea simbolurilor solare sculptate de țăranul român acum 100 de ani pe porți, la recunoașterea unor obiecte din gospodăriile muzeului și la participarea la târgul de Sânziene. Nu vor lipsi atelierele de creație și teatrul de umbre pentru copii. Vor fi organizate și două concursuri în care vor fi admirate și premiate cele mai vechi și frumoase ii şi cămăşi pe care le vor purta cei prezenți. De asemenea, cele care poartă numele de Sânziana vor avea intrarea liberă în muzeu.
Sânzienele, aceste adevărate preotese ale soarelui își au originea într-un străvechi cult solar. În credința populară, Sânzienele erau considerate a fi niște femei frumoase, divinități nocturne care plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă și dansează, fac să rodească ogoarele, înmulțesc animalele și păsările, lecuiesc bolile și suferințele oamenilor. În noaptea când se deschid cerurile, fetele strâng flori de Sânziene și le pun sub pernă pentru a-și visa ursitul. În unele zone fetele își făceau coronițe din Sânziene pe care le lăsau peste noapte în grădini sau în locuri curate.
În dimineața de Sânziene, înainte de răsăritul soarelui, oamenii strângeau buchete de Sânziene pe care le împleteau în coronițe și le aruncau pe acoperișul caselor. Se consideră că omul va trăi mult în cazul în care coronița rămânea pe casă sau, dimpotrivă că va muri repede, atunci când coronița alunecă spre marginea acoperișului sau cădea de pe acoperiș. Sărbătoarea Sânzienelor marchează mijlocul verii și este considerat cel mai bun moment pentru culegerea plantelor de leac. De Sânziene au loc bâlciuri și iarmaroace. În trecut, acestea erau un bun prilej pentru întâlnirea tinerilor în vederea căsătoriei.
24 iunie mai este cunoscută în popor și sub numele de Drăgaica. Tot acum, Biserica Ortodoxă face pomenirea Nașțerii Sfântului Ioan Botezătorul. Și nu în ultimul rând, pe 24 iunie este sărbătorită ia: este Ziua internațională a Iei începând din 2013, la iniţiativa comunităţii online „La Blouse Roumaine”.

********************************************************************************
11.00 – 12.30
De Sânziene…- Teatru de umbre, coord. Marius Luca, Sala V.I.Popa, loc de întâlnire – Platou, Clădirea Arhondaric

11.30 – 15.00 – Ateliere de creaţie pentru copii
Modelaj în lut – Doina Kalvati – Gospodăria Ieud
Păpuşi din flori – Alice Bîrcă – Gospodăria Chiojdu Mic
Flori de leac, miros şi culoare – Dacia Plant – Gospodăria Stăneşti
Coroniţe de Sânziene şi muşeţel – Luminiţa Voica – Gospodăria Sălciua
Cusut-croit- brodat ii – Carmen Firea – Gospodăria Moişeni

11.00 – 12.00 Concurs „Recunoaşteţi ia!” – Gospodăria Moişeni

11.00 – 15.00 Concurs „Admiră şi premiază!” – Gospodăria Moişeni

9.00 – 19.00 – Târgul sânzienelor: târg de ii şi de flori…

Detalii

Dată:
24 iunie, 2019
Categorii Eveniment:
, ,

Organizator

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” – București
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” – București
Şos. Kiseleff nr. 28 - 30
București, București 011347 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare