Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Satul în viziune naivă, la Biblioteca Naţională

5 decembrie @ 06:40 EET

Satul în viziune naivă, la Biblioteca Naţională a României

Un amplu şi generos spaţiu cultural, Biblioteca Naţională a României, se umple cu zîmbete şi lumină între 3 aprilie şi 3 mai. Expoziţia de artă naivă a Lucicăi Ciobanu, organizată de Asociaţia Artiştilor Naivi din România, care are headquarter-ul în Oradea, aduce culori foarte vii, tehnici şi subiecte permise numai acestui gen de artă.

„Instituţia noastră dispune de spaţii deosebite, menite parcă să găzduiască evenimente culturale diverse, iar arta este un partener cvasi-permanent. Ne bucurăm că putem contribui la acest eveniment artistic şi vom fi întotdeauna de partea culturii”, spune Luminiţa Gruia, şefa serviciului marketing al Bibliotecii Naţionale.

Lucica Ciobanu, un artist cu un simţ ascuţit de îmbinare a culorilor, pune pe pînză adevărate proiecţii inspirate din ritualurile şi realităţile satului românesc. Cu un ascuţit simţ de îmbinare a culorii, scenele zugrăvite de pictoriţa naivă sunt subliniate de tonuri ghiduşe şi potriviri sprinţare de culori. Într-un stil autentic în arta naivă contemporană românească, artista zugrăveşte pe o singură pînză ani întregi din viaţa comunităţii rurale din care face parte ! Un calendar frumos, împărţit pe şevalet în timpuri şi anotimpuri. Fascinant calendar, plin de culori spectrale nebănuite şi nevăzute în satul real, care repovesteşte cu ajutorul artei naive tradiţii şi obiceiuri locale obişnuite, transformîndu-le în evenimente fantastice cu o cadenţă demnă de arta „mare”.

“La mine, toate elementele fuzionează într-o eternă entitate universală: pomii, cerul, florile, stelele, lanurile de grâu, zăpada şi personajele. Culorile mi se aşează singure pe pânză, iar aceasta păstrează nealterate toate tradiţiile şi obiceiurile satului nostru”, spune Lucica Ciobanu.

Expoziţia, în organizarea Asociaţiei Artiştilor Naivi din România şi a Bibliotecii Naţionale a României, va sta pe simeze din 3 aprilie pînă în 3 mai. 25% din suma rezultată din vînzarea tablourilor va fi donată pentru proiecte culturale.

Asociaţia Artiştilor Naivi din România, este o organizaţie profesională unică în ţară, dedicată exclusiv artei naive şi avînd serioase iniţiative de proiecte culturale. Expoziţia găzduită de Biblioteca Naţională a României face parte dintr-un amplu proiect de popularizare a acestui gen de artă, din ce în ce mai apreciată şi mai admirată la nivel naţional şi internaţional. De altfel, Asociaţia Artiştilor Naivi din România organizează, în luna octombrie, la Oradea, ediţia a IV-a a Festivalului Naţional de Artă Naivă. Conceput în laboratoarele pline de imaginaţie ale Asociaţiei Artiştilor Naivi din România şi susţinut cu bucurie de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Primăria Oradea, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, Revista Familia, Fundaţia Comunitară Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor, Festivalul Naţional de Artă Naivă a devenit un adevărat brand cultural, o celebrare naţională a fenomenului artei naive.

Details

Date:
5 decembrie, 2023
Time:
06:40 EET
Event Category:
Event Tags:
,