Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: tur ghidat “Traseu urban Edmond Van Saanen-Algi”

26 aprilie @ 16:33 EET

Afis Van Saanen 22 aprilie - Copy

Purtând un patronim cu consonanțe olandeze, deși familia era deja stabilită în Țara Românească de trei generații la nașterea lui, Edmond Van Saanen-Algi (1882-1938) a apărut multor istoriografi ai arhitecturii românești drept o figură meteorică a unui arhitect străin, în trecere prin România.

Edmond s-a născut la 21 octombrie/5 noiembrie 1882, într-o familie din burghezia cosmopolită franco-neerlandezo-italiană, perfect integrată în societatea bucureșteană. Grație succesivelor căsătorii ale mamei sale, Louise Bruzzessi (1864-1938) cu colonelul Alexandru Algiu (1848-1906) care îl va și adopta, și apoi cu Constantin C. Arion (1855-1923), tânărul va pătrunde până în închisa lume a protipendadei.

După pensionatul Schewitz-Thierrin din București și bacalaureatul la Iași, face studii de inginerie (1901-1902) la Școala Politehnică de la München și apoi de arhitectură (1905-1914) la Școala Națională Superioară de Arte Frumoase de la Paris, unde este un fidel vizitator al muzeelor, al săliilor de concert și de teatru, al spectacolelor avangardiste ale Baletelor rusești. Pe acești dansatori îi desenează cu pasiune, consacrându-le mai multe expoziții la Paris și New York.

Revenit în țară, se bucură de comenzi variate, fără îndoială datorită prestigiului câștigat în străinătate, dar și datorită legăturilor de familie. O dată creată reputația de arhitect-decorator, i se comandă proiecte, din partea protipendadei pe care o frecventa sau a Statului, izolându-l într-un cerc monden de clientelă, care în loc să îi servească, i-a redus posibilitatea de a accede la alte concursuri pentru proiecte de însemnătate. Astăzi abia de mai este amintit în legătură cu cele două mari lucrări realizate în București, Academia de Studii Economice și Palatul Telefoanelor.

Vă invităm să aflați mai multe despre personalitatea și cariera sa prin intermediul unui tur ghidat, organizat duminică, 18 mai, de la ora 11 și prin informațiile succinte cuprinse în broșura „Traseu urban București Edmond Van Saanen-Algi”, ce se găsește la standul Muzeului Municipiului București – Palatul Suțu.

Echipa proiectului:
Cercetători și autori text: dr. Gabriel Badea-Păun, drd. Oana Marinache, istorici de artă
Prelucrare fotografii și grafică: Crina Niculescu
Gabriel Badea-Păun este doctor în istoria artei la Université Paris IV Sorbonne, laureat al Academiei de Arte Frumoase a Institutului Franței, biograful reginei Elisabeta a României și autorul a nenumărate studii și cărți, printre care Pictori români în Franța, Le Style Second Empire, Architecture, décors et art de vivre, Mecena si comanditari. Arta si mesaj politic, Portraits de Société XIXe – XX siècle.

Oana Marinache este istoric de artă, doctorand la Universitatea Națională de Arte din București cu tema „Arhitectura și decorația interioară a reședințelor Știrbey-Bibescu-Basarab Brâncoveanu”. A publicat în 2012 monografia arh. Cristofi Cerkez și în 2013 Reședințele Știrbey din București și Buftea.

Autorii au în pregătire la Editura Istoria Artei albumul monografic Edmond Van Saanen-Algi, între baletele rusești și Palatul Telefoanelor.

Pentru mai multe detalii și înscrieri, vă rugăm să ne scrieți la edituraistoriartei@gmail.com și asociatiaistoriaartei@gmail.com

Detalii

Dată:
26 aprilie, 2024
Oră:
16:33 EET
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment:
, ,