Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: Turneul 100 x Enescu – la Muzeul Național al Literaturii Române

28 octombrie, 2018 @ 18:00 - 20:00 EET

Duminică, 28 octombrie, orele 18.00, Bucharest Festival Orchestra și dirijorul Cristian Lupes, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, invită publicul bucureștean la unul dintre cele mai insolite evenimente ale toamnei – concertul din cadrul TURNEULUI NAȚIONAL 100 x ENESCU.
Beneficiind de generoasa ospitalitate a Muzeului Național al Literaturii Române, concertul este un omagiu adus lui Liviu Dănceanu, compozitor, dar și eseist de o forță intelectuală aparte.

Programul cuprinde:
„Dansuri românești” de Béla Bartók
„5 of Millenium” de Liviu Dănceanu
„Octuorul op. 7” de George Enescu

INTRAREA este LIBERĂ, în limita locurilor disponibile.

Instrumentiștii care vor însufleți concertul sunt:
vioară – Diana Jipa, Cristina Denise Pașa, Tiberiu Branga, Alexandru Marian
violă – Vots Emanuel, Madalina Penciu
cello – Postolache Bogdan, Eduard Zecheru

***
Turneul național 100 x Enescu s-a desfășurat, până în acest moment, la Tescani, Satu Mare, Oradea, Cluj-Napoca și Onești. Urmează Craiova și Sibiu.

„Am gândit și pornit acest turneu acum, în an centenar, pentru că tot o sută de ani ne despart și de turneele pe care George Enescu le susținea în țară, pentru a strânge fonduri și a oferi, an de an, Premiul Național de Compoziție „George Enescu“ celor mai talentați creatori români de muzică academică. În 1918, Premiul Național de Compoziție ajunsese la a cincea ediție. Prin susținerea, cu eforturi proprii, timp de 32 de ani, a acestui Premiu, George Enescu a creat, practic, școala actuală de compoziție. Așadar, noi privim Turneul național 100 x Enescu ca pe o sărbătorire a unei nașteri.” (Cristian Lupeș)

„Turneul național 100 x Enescu” duce mai departe roadele eforturilor lui George Enescu, reunind în program lucrări semnate de laureați ai Premiului Național de Compoziție „George Enescu“ sau compuse de elevi ai acestora.

„Încercăm să-l prezentăm pe Enescu tânăr și puternic, energic și încrezător. În tricou și cu ochelari de soare. Vă invităm pe toți să ne însoțiți, dacă doriți, chiar și în blugi, dar încrezători și eleganți în interior, în incursiunea noastră prin muzica contemporană. Vrem să vă invităm la un concert fără prejudecăți, la o muzică spusă sincer, direct și mai ales energic.” (Cristian Lupeș)

***
Parteneri:
Filarmonica Mihail Jora din Bacău, Filarmonica „Dinu Lipatti“ din Satu Mare, Filarmonica de Stat Oradea, Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj, Biblioteca Municipală „Radu Rosetti“ din Onești, Filarmonica Oltenia din Craiova, Filarmonica de Stat Sibiu, Universitatea Națională de Muzică București, Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul Național Cotroceni

Parteneri media:
Radio România Muzical, Radio România Cultural, RFI Romania, Radio Clasic, Observator cultural, Ziarul Metropolis, Bookhub.ro, Life.ro, Fundatia Arhitext, Igloo media, Revista Zeppelin

Susținut de Prototip Studio

***
Proiectul este co-finanțat de AFCN.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național.
AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Detalii

Dată:
28 octombrie, 2018
Oră:
18:00 - 20:00 EET
Categorie Eveniment:

Organizator

Muzeul Național al Literaturii Române – București
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Național al Literaturii Române, (MNLR) – str. Nicolae Crețulescu 8
Nicolae Crețulescu 8
București, București Romania
+ Hartă Google