Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: vernisajul expoziţiei HORIA CREANGĂ – crezul simplităţii

15 February, 2012

Muzeul Naţional de Artă al României, Ordinul Arhitecţilor din România şi Uniunea Arhitecţilor din România vă invită miercuri, 15 februarie, ora 18.00, în sălile Kretzulescu ale MNAR la vernisajul expoziţiei HORIA CREANGĂ- crezul simplităţii. Curatorul expoziţiei este arh. Miliţa Sion.

 

Horia Creangă (1892-1943), nepotul lui Ion Creangă, face parte dintr-o generaţie de arhitecţi care, alături de G.M. Cantacuzino, Octav Doicescu, Henrieta Delavrancea-Gibory şi alţii, a avut o contribuţie importantă la formarea şcolii de arhitectură modernă românească.

Horia-Creanga-Vila-Ion-Miclescu-1930

Expoziţia HORIA CREANGĂ- crezul simplităţii înfăţişează sugestiv opera acestui arhitect, o prezenţă unică în arhitectura anilor 1930-1940 în Romania. Horia Creangă a avut o carieră scurtă, din 1927 până în 1943, timp în care a abordat cu profesionalism exemplar, programe variate: de la locuinţe, clădiri social- culturale, la arhitectura industrială. Creangă a fost un creator autentic, cu rădăcini adânci în tradiţiile locului originar şi în acelaşi timp cu o mare capacitate de asimilare a noutăţilor timpului său.

Horia-Creanga-Imobilul-Aro-1929-1931

Expoziţia prezintă proiecte de arhitectură, fotografii de epocă şi actuale ale clădirilor concepute de Horia Creangă precum şi desene originale. Demersul expoziţional  nu are un caracter analitic, de studiu, ci mai degrabă unul cinematografic. Este un scurt metraj, o succesiune de imagini ale celor mai importante lucrări în ordine cronologică, lucrări care evidenţiază stilul său- concizie, puritate, economie de mijloace, frumuseţe- ca expresie a măsurii şi echilibrului.

Horia-Creanga-Uzinele-Malaxa-1928-1940

Această expoziţie, alături de cea dedicată Henrietei Delavrancea, gazduită de MNAR în 2009, se înscrie într-un demers de popularizare a creaţiilor unor arhitecţi români valoroşi, reprezentanţi ai modernismului în arhitectura românească. Expoziţia este însoţită de un catalog bilingv (român-englez) şi un scurt film documentar.

Veronica Leca
Referent comunicare
Muzeul National de Arta al Romaniei
Calea Victoriei 49-53
Tel. 021 314 81 19
www.mnar.arts.ro

Details

Date:
15 February, 2012
Event Categories:
,
Event Tags:
, ,

Organizer

Muzeul Național de Artă al României – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național de Artă al României – București
Calea Victoriei 49-53, București 010063
București, București 010063 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.