Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: vernisajul expozitiei CHOPIN INDRAGOSTIT

1 March, 2012 @ 00:00 EET

Institutul Polonez din Bucuresti, Muzeul National de Etnografie din Varsovia si Muzeul National al Taranului Roman va invita joi, 1 martie 2012, de la ora 17.00, la vernisajul expozitiei CHOPIN INDRAGOSTIT, care va avea loc in Sala Foaier, la Muzeul National al Taranului Roman.

Vor vorbi:
dr. Virgil Stefan Nitulescu – directorul Muzeului National al Taranului
Roman,
Maja Wawrzyk – directorul Institutului Polonez din Bucuresti si
dr. Adam Czyzewski – directorul Muzeului National de Etnografie din
Varsovia
Dupa momentul de deschidere, publicul este invitat la Studioul Horia Bernea, la concertul “Influente nationale in muzica lui Chopin”, sustinut de Janusz Prusinowski Trio.


Mai multe detalii gasiti pe
http://www.muzeultaranuluiroman.ro/acasa/chopin-indragostit-ro.html.
Iuliana Balan

Marketing – Relatii Publice
Muzeul National al Taranului Roman
Soseaua Kiseleff, nr. 3
tel. 021.317.96.60/61
fax 021 312 98 75
mobil 0752 11 15 50
info@muzeultaranuluiroman.ro
www.muzeultaranuluiroman.ro
muzeultaranuluiroman.ro/blog
facebook.com/MuzeulTaranului
twitter.com/MuzeulTaranului

Expoziţia prezintă legăturile dintre muzica tradiţională şi muzica lui Fryderyk Chopin şi conţine lucrări ale artiştilor din diferite părţi ale lumii – tradiţii care par să-l fi inspirat pe compozitorul polonez. Adam Czyżewski, cel care a creat conceptul acestei expoziţii, a colaborat cu specialişti de la Institutul de Artă din cadrul Academiei Poloneze de Ştiinţă, printre care Ewa Dahlig-Turek sau Maria Pomianowska (care conduce ansamblul „Zespół Polski”), ea însăşi compozitor şi multiinstrumentist care popularizează în străinătate muzica lui Chopin. Printre obiectele prezentate în expoziţie se află instrumentele folosite în epocă, în zona rurală din regiunea Mazovia. Unele dintre ele, precum ţambalul, basul şi cimpoiul sunt încă folosite în muzica populară poloneză. Altele, precum suka din Biłgoraj şi Mielec sau vioara din Płock nu au supravieţuit până astăzi, dar au fost reconstituite după surse iconografice sau în baza descoperirilor arheologice, fiind prezente în cadrul expoziţiei.

O parte importantă a expoziţiei este dedicată fonogramelor care înfăţişează portretul muzical al artiştilor din Mazovia, care au învăţat să cânte ascultându-şi maeştrii, interpretând repertoriul ani la rând.

Înregistrările de arhivă, care sunt prezentate în cadrul expoziţiei, provin de la Institutul de Artă din cadrul Academiei Poloneze de Ştiinţă. Culegerea şi colectarea materialelor sonore ale muzicii tradiţionale poloneze a debutat încă din perioada interbelică, cele mai multe dintre înregistrări fiind distruse în timpul celui de-al doilea război mondial. Datorită eforturilor depuse de Jadwiga şi Marian Sobieski, arhivele au fost reconstituite. Între 1950 şi 1954, în timpul unei acţiuni privind culegerea de folclor muzical (Akcja Zbierania Folkloru Muzycznego), au fost înregistrate 46.000 de fonograme, multe dintre ele fiind şi astăzi folosite de către companiile de înregistrări, pentru producerea de noi discuri. Mulţumită înregistrării muzicienilor născuţi în a doua parte a secolului al XIX-lea şi în prima parte a secolului al XX-lea, avem posibilitatea de a explora sunetul epocii lui Fryderyk Chopin.

Chopin nu a fost influenţat doar de muzica mazoviană sau poloneză în general. De aceea, instrumente mult mai exotice, precum santor, kemancze şi saranga pot fi văzute în expoziţie.

 

Curatorul expoziţiei: dr. Adam Czyżewski

Scenografia: Maria Pomianowska

Consultant ştiinţific: dr. Ewa Dahlig-Turek

 

Janusz Prusinowski Trio înseamnă, de fapt, patru discipoli şi continuatori ai muzicienilor de la sat, în acelaşi timp o formaţie avangardistă cu un „sound” şi un limbaj al improvizaţiei caracteristice. Îmbină muzica cu dansul, arhaicul cu modernul. Stilul uşor recognoscibil al Trio-ului încearcă să facă cunoscute cele mai importante elemente ale muzicii rurale, din centrul Poloniei. Demonstrează că muzica tradiţională a satului polonez poate fi un punct de referinţă pentru multe genuri: prin melodicitatea şi tempo-ul rubato se apropie de Chopin, improvizaţiile o fac să semene cu blues-ul şi jazz-ul, prin coloristică duce cu gândul la muzica contemporană, prin expresivitate aduce cu rock-ul.

Intrarea este liberă.

 

Organizatori: Institutul Polonez din Bucureşti, Muzeul Naţional de Etnografie din Varşovia, Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Parteneri media: 24-Fun, Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, RFI, Port.ro, Hot News, webpr.ro, www.LiterNet.ro, Observator cultural, Cultura, BeWhere!, www.onlinegallery.ro, modernism.ro, www.ArtClue.net, www.decosieco.ro, www.b365.ro, www.comunicatedepresa.ro.

Details

Date:
1 March, 2012
Time:
00:00 EET
Event Category:
Event Tags:
,

Organizer

Muzeul Național al Țăranului Român – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Țăranului Român – București
Şoseaua Kiseleff 3
București, București 011341 Romania
+ Google Map