
- Acest eveniment a trecut.
București: workshop “Supraviețuitorii romi ai deportărilor în Transnistria – servicii sociale, combaterea inegalităților, promovarea toleranței și a înțelegerii multiculturale”
24 martie @ 21:42 EET
„Este un proiect mai mult decât necesar care, ajutând supravieţuitorii romi ai deportărilor în Transnistria, va contribui şi la promovarea înţelegerii şi toleranţei în societatea românească.” Vintilă Mihăilescu, antropolog, SNSPA
București
10 mai 2014
Centrul de Resurse pentru Comunitate organizează în data de 10 mai 2014, de la ora 12, la Facultatea de Științe Politice, Str. Spiru Haret nr. 8, Sala Negulescu, workshop-ul de deschidere a proiectului Supraviețuitorii romi ai deportărilor în Transnistria – servicii sociale, combaterea inegalităților, promovarea toleranței și a înțelegerii multiculturale.
În anul 1942, guvernul Antonescu a decis deportarea a aproximativ 25.000 de romi în Transnistria. Mai mult de jumătate dintre aceștia (12.923) erau copii. Mulți dintre cei deportați au murit în Transnistria între 1942-1944. Puținii supraviețuitori romi care încă mai trăiesc printre noi sunt extrem de vulnerabili social: bătrâni, bolnavi, săraci, nu dispun de niciun fel de pensie.
Totuși, potrivit Legii 189/2000, acești supraviețuitori au anumite drepturi: o indemnizație lunară, asistență medicală, călătorii gratuite cu mijloacele de transport în comun, loc de veci la cerere precum și alte facilități. Foarte puțini dintre ei cunosc aceste prevederi legale și chiar și mai puțini reușesc să facă toate demersurile necesare (adeseori mult prea complicate pentru niște oameni având o vârstă înaintată). Lipsiți de drepturile prevăzute, supraviețuitorii depind de ajutorul social și adeseori sunt stigmatizați. Ignorarea unor aspecte dureroase din istoria romilor precum deportarea în Transnistria are efecte negative asupra relațiilor interetnice actuale. Absența eforturilor de prezervare a memoriei unor asemenea tragedii determină un grad redus de empatie și reflectarea preponderent prejudiciată a romilor.
Proiectul intenționează să contribuie la rezolvarea acestor probleme prin ajutarea supraviețuitorilor romi să beneficieze de drepturile legale, asigurând legătura între petenți, arhive, case de pensii, autorități etc. Pe lângă latura socială, proiectul va contribui și la crearea unei arhive audio/video cu mărturii ale supraviețuitorilor romi. Aceasta va putea fi folosită în scopuri educaționale, pentru sensibilizarea populației în fața dramelor romilor. Estimăm numărul supraviețuitorilor pe care îi vom ajuta la cel puțin 100 de persoane.
Proiectul se desfășoară la nivelul întregii țări, între lunile aprilie –noiembrie 2014, și este implementat de Centrul de Resurse pentru Comunitate în parteneriat cu Facultatea de Științe Politice – Universitatea București, Facultatea de Stiinte Politice – Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Asociația Evreilor din România Victime ale Holocaustului și Asociația Obștească „Porojan” din Republica Moldova.
Proiectul Supraviețuitorii romi ai deportărilor în Transnistria – servicii sociale, combaterea inegalităților, promovarea toleranței și a înțelegerii multiculturale este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, cu suma de 31.500 de euro.
Persoana de contact
Irina Matei
0736376889
Broșura de prezentare a proiectului (pdf)
Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org