- This event has passed.
București: Atelier De-a arhitectura la MARe de mic
12 octombrie, 2019
Sâmbătă, 12 octombrie, de la ora 11:00, la MARe/Muzeul de Artă Recentă, un nou atelier De-a arhitectura.
Locuri limitate.
Înscrieri la gift.shop@mare.ro
Informații necesare (de notat în emailul de înscriere): nume, vârstă, număr de telefon
35 lei / participant.
La ultimele ateliere, copiii, organizați pe echipe, au proiectat design-ul unor muzee de artă, așa cum le-au văzut ei. Am rămas uluiți. Nu pierduseră mai nimic din vedere: spațiile publice, cele de relaxare, chiar și spațiul din jurul muzeelor ipotetice își găsiseră într-un fel sau altul rezolvări care mai de care mai creative. Spațiile expoziționale ca atare deveniseră un nucleu, o inimă înconjurată de spații ”de trecere”.
Foarte interesant a fost faptul că fiecare dintre echipe a primit ”tema” de la echipa ”adversă”. Așa se face că una dintre echipe a trebuit să imagineze un muzeu care să funcționeze în textura densă, aglomerată, a unei metropole precum Parisul, în timp ce o altă echipă a trebuit să găsească o soluție funcțională și interesantă din punct de vedere estetic pentru un muzeu care să beneficieze de un spațiu înconjurător extrem de larg.
Ambele provocări își aveau dificultățile sale: în trama unui oraș aglomerat, cu reglementări stricte, imaginația trebuie să respecte limitări și rigori multe și explicite. Dar în același timp, acele limitări introduc o anumită coerență, stabilesc granițe limpezi, devin – din restricții – indicatoare.
În schimb, în cazul unui spațiu deschis, ”vid”, arhitectul trebuie să introducă sens acolo unde nu este nimic. Libertatea nelimitată devine ea însăși o limită, dezorientează, în cazul ei, arhitectul trebuie să inventeze spațiul ca atare, să introducă repere, altfel se pierde.
Ambele soluții au răspuns criteriilor. Am rămas fascinați de amestecul de pragmatism și de fantezie, de coerență și de iluzoriu de care copiii din ambele echipe au dat dovadă. Au fost elemente care chiar ne-au pus pe gânduri, în sensul că ne-am întrebat: ”noi de ce n-am făcut asta?”
Ne place felul în care partenerii de la De-a arhitectura reușesc să introducă micii elevi în secretele clădirii MARe și să-i facă să o înțeleagă, să o admire, dar să o și critice. Căci în acel moment știm, știm cu precizie: în mintea copiilor, muzeul nostru poate fi cu mult mai bine făcut decât este deja. Și, în esență, asta e tot ce contează.
Așadar, peste două zile, o nouă provocare. Locuri limitate. Înscrieri la gift.shop@mare.ro