- This event has passed.
București: Atelier de Storytelling. Povești scrise la Muzeu
3 noiembrie, 2019
Ziua: duminică.
Data: 03 noiembrie 2019
Adresa: MARe/Muzeul de Artă Recentă, Bulevardul Primăverii 15, Sector 1, București.
Copii 4-7 ani: 16:00 – 17:00
Copii 8-12 ani: 17:30 – 19:00
Preț: 30 lei/cursant
Înscrieri pe www.playouth.ro
Atelierul va fi susținut de partenerii noștri de la plaYouth.
****
Copiilor le place să vorbească! Le place să povestească și să asculte povești. Trăiesc într-o lume care pare fără de margini și fără de sfârșit, o lume în care ceea ce noi am numi – ca adulți – fantezie, în ochii lor poate avea toate datele realității. Și, invers, realitatea li se pare de-a dreptul fantastică.
Poate părea ciudat că un muzeu de artă ar opta pentru un atelier de conceput povești. Dar nu este. În fond, arta este o narațiune. În fiecare tablou chiar este o poveste, un mesaj, o ficțiune. Și totodată o realitate. Iar noi vom verifica puterea tablourilor de a spune povești copiilor și iscusința copiilor de a povesti tablouri. Mai exact, ce văd ei în tablouri. Și, în general, în toate obiectele de artă din muzeu.
De altfel, faptul că arta este, până la urmă, cel mai bun mod de a spune o poveste se vede chiar din realitate! Copiii învață, mai întâi, să deseneze, abia apoi să scrie și să citească! Nu știm vreun text lăsat de oamenii cavernelor. Dar cu siguranță le știm picturile! Arta este limbajul universal, codifică și deslușește, sintetizează și totodată este extrem de complexă. De aceea credem că un atelier de storytelling poate fi cât se poate de potrivit și pentru cei mici, care nu au ajuns încă la școală.
Desigur, vor fi ajutați. Vor fi îndrumați, li se va spune cum să creeze o poveste. Cum să o prezinte. Și – foarte important – cum să se asigure că mesajul lor a ajuns la ceilalți.
Așadar, ce vor învăța cei mici la MARe, pe 3 noiembrie?
– structura de bază a unei povești;
– cum să creeze o poveste scurtă (scrisă în cuvinte sau desenată – după caz și după grupa de vârstă);
– cum să își prezinte povestea în public (către alți copii);
– cum să afle dacă povestea sa a avut efectul dorit (să ceară impresii de la ceilalți copii).
– descoperă muzeul
Atelierul stimulează creativitatea, vorbitul în public și capacitatea de auto-evaluare. Și am putea continua cu multe alte argumente… Dar ne oprim. În fond, fiecare dintre dumneavoastră știe cel mai bine cu ce povestitori înnăscuți are de-a face.