Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: audiția cu public a spectacolului „Surpriza dragostei” de Marivaux la sediul MNLR din Str. Nicolae Crețulescu

20 februarie, 2018 @ 17:00 - 19:00 EET

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Teatrul Național Radiofonic, vă propun marți, 20 februarie 2018, la ora 17.00, audiția cu public a spectacolului Surpriza dragostei de Marivaux la sediul MNLR din Str. Nicolae Crețulescu 8 (în spatele Bisericii Albe).

În distribuție: Crina Lință, Mihai Mălaimare, Cătălina Mustață, Marius Rizea, Manuela Ciucur, Silviu Biriș. Traducere și adaptare radiofonică de Pușa Roth. Regia artistică: Vasile Manta. Redactor și producător: Costin Tuchilă. Regia de studio: Janina Dicu. Regia de montaj: Radu Verdeș și Dana Lupu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Spectacolul Surpriza dragostei va fi difuzat în premieră marți, 27 februarie 2018, ora 19.00, la Radio România Cultural.

Despre Pierre Carlet de Chamblain de Marivaux, normandul născut la Paris, la 4 februarie 1688, la 15 ani după moartea lui Molière şi plecat spre alte zări tot într-o zi de februarie, 12, a anului 1763, uitat şi izolat de lume, istoriile literare scriu: „Îndrăgostit de teatru şi de adevăr, moralist fără a fi mizantrop, spectator lucid al unei lumi în schimbare, Marivaux a dorit să inventeze idei şi limbaje noi. Este ceea ce el numea a gândi în calitate de om”. „Marivaudage” înseamnă de două veacuri „amabilitate preţioasă, limbaj galant.” Caracterizând un stil, adjectivul „marivaudé” a devenit sinonimul livresc pentru „rafinat, pedant, preţios, întortocheat, alambicat.”

MARIVAUX pendulează prin registrele comediei pe care încearcă să o reînnoiască în totalitate. Comedia dragostei? Neliniştitul scriitor surprinde cu fineţe gesturi, relaţii interumane, secrete, măştile inimii omeneşti. Ştie ca nimeni altul să privească dragostea sub aspect comic şi, uneori cu un zâmbet subtil, alteori plin de sarcasm, să o supună unei analize minuţioase. Analiza lui psihologică, niciodată însă făcută la vedere, caută cu o plăcere imensă, poate chiar uşor diabolică, resorturile cele mai ascunse ale sentimentului.

Odată cu Surpriza dragostei ( La Surprise de l’amour ), Marivaux a pornit pe drumul creării genului personal de comedie psihologică. Devenise autorul preferat al trupei comedianţilor italieni, iar numele actorilor se regăsesc în piese.

Surpriza dragostei s-a jucat în premieră în 3 mai 1722 la Hôtel de Bourgogne din Paris. Titlul va fi reluat în 1727: „A doua surpriză a dragostei”. Cu personaje care se revendică formal din commedia dell’arte, Surpriza dragostei, pe care Théophile Gautier o considera capodopera lui Marivaux, este o fermecătoare punere în scenă a frământărilor născute de sentimentul de dragoste, de la refuz la acceptare, de la reticență și mefiență la înflăcărare și încredere, într-un limbaj plin de culoare și expresivitate, în care stereotipiile commediei dell’arte sunt învinse de strălucirea stilului teatral atât de personal al lui Marivaux.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Detalii

Dată:
20 februarie, 2018
Oră:
17:00 - 19:00 EET
Categorie Eveniment:

Organizator

Muzeul Național al Literaturii Române – București
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Național al Literaturii Române, (MNLR) – str. Nicolae Crețulescu 8
Nicolae Crețulescu 8
București, București Romania
+ Hartă Google