- This event has passed.
București: Conferință Cristina Rusiecki: Teatrul și al treilea gen
11 aprilie, 2019
Muzeul Municipiului București vă invită joi, 11 aprilie 2019, ora 18.30, la conferința „Teatrul și al treilea gen”, susținută de Cristina Rusiecki la Palatul Suțu.
Invitați speciali: regizorul Andrei Măjeri, actorii din distribuția piesei Medea’s Boys – Eduard Trifa, Alexandru Ion, Alex Mirea, Vlad Ionuț Popescu, Alex Chindriș și Florin Aioane, a scenografei Irina Chirilă și a sound designer-ului Adrian Piciorea
Coordonatorul Conferintelor de joi: Cătălin D. Constantin
Intrare – 10 lei. Biletele se pot cumpăra în ziua conferinței, de la standul de bilete al Palatului Suțu.
– > Despre conferința Teatrul și al treilea gen
Teatrul, „oglinda vie a societății”, nu poate rămâne în urma realităților actuale. Ce se întâmplă acum cu convenția de gen? Ca de obicei, artiștii au luat-o cu mult înaintea autorităților. De câteva zeci de ani personajele feminine sunt interpretate de actori-bărbați și invers. Asta ca să nu mai vorbim de începutul teatrului, plus vreun mileniu și jumătate, când toate personajele, indiferent de gen, au fost interpretate numai de bărbați. La sfârșitul anului 2018, tânărul regizor Andrei Măjeri a creat la Teatrul Apollo 111 spectacolul „Medea’s Boys”, pe texte de Euripide și Ionuț Sociu. Personajele, inclusiv Medeea, sunt jucate de bărbați. Se schimbă cu ceva percepția noastră asupra textului clasic? Suferă mitul modificări în lipsa delimitărilor de gen? Ce tip de receptare antrenează asemenea mutații în spectacol și în public?
Acestea sunt punctele de plecare ale conferinței „Teatrul și al treilea gen” în care criticul de teatru Cristina Rusiecki îl va avea ca invitat pe tânărul regizor Andrei Măjeri (cel care și-a propus ca în fiecare an să realizeze un spectacol pornind de la un mit), alături de echipa de actori de la „Medea’s Boys”.
– > Despre Cristina Rusiecki
Cristina Rusiecki este critic de teatru și jurnalist cultural. Absolventă a Facultății de Litere și a Facultății de Teatrologie, își ia doctoratul cu o teză despre „Teatrul cruzimii” și spectacolele românești ale ultimului deceniu.
Și-a început cariera de jurnalist cultural la Pro Tv, devenind producător al emisiunilor Salonul muzical Acasă cu Iosif Sava, Millenium și Proezia. La Eminescu. Din 2001 scrie consecvent cronică de teatru, având rubrici, pe parcursul timpului, în revistele Cuvîntul, Observator cultural, Adevărul literar şi artistic, Time Out, artactmagazine.ro, B-Britic.ro. Colaborează la multe alte reviste culturale sau de profil teatral. Are o colecție de interviuri cu personalități de marcă ale culturii românești și străine. Din 2006 răspunde de cronica de teatru şi de paginile de artă din revista Cultura al cărei secretar general de redacţie devine în 2007. În 2016, înființează, împreună cu trei colegi, platforma culturală online B-Critic.
Cristina Rusiecki preferă genul de critică empatică. De la începutul carierei, și-a făcut un crez din a descoperi tinerele talente și a atrage atenția asupra lor. Este selecționer pentru două festivaluri de teatru independent și a participat în numeroase jurii.