Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Filmul și Literatura – Neamul Șoimăreștilor

30 august, 2018 @ 19:00 - 22:00 EEST

Primăria Capitalei prin Muzeul Național al Literaturii Române și în parteneriat cu ADOC (Asociatia pentru Dezvoltarea Obiectivelor Culturale) și CNC (Centrul National al Cinematografiei) vă invită la cea de-a doua ediție a proiectului Filmul și Literatura.

După succesul primei ediții din toamna anului 2017, la care au participat importanți regizori români precum Cristi Puiu, Radu Jude, Marian Crișan și Andrei Cohn, în acest an vă invităm la o serie de cinci serate de proiecții de filme artistice și documentare cu caracter istoric.

„Neamul Șoimăreștilor” este un film istoric românesc în două părți din 1965, regizat de Mircea Drăgan. Scenariul filmului a fost realizat după romanul istoric omonim scris de Mihail Sadoveanu. Filmul este prezentat pe generic ca „o povestire din Moldova anului 1612”. Rolurile principale sunt interpretate de actorii George Calboreanu, Ștefan Ciubotărașu, Colea Răutu, Dina Cocea, Vasile Boghiță, Amza Pellea și Ion Besoiu.

La dezbaterea de dinaintea proiecției filmului, moderată de Ileana Bârsan, participă Ștefan Velniciuc, unul dintre actorii care au pe lângă vocaţie şi har, credinţa în ceea ce fac. Când crezi cu tărie şi publicul te crede. Atât ca actor, regizor, profesor, Ștefan Velniciuc știe că plafonarea este rutină şi se ajunge acolo din lipsă de interes pentru meserie, din comoditate, nu vrei să mai cauţi, să-ţi înnoieşti instrumentele. Durează până descoperi meandrele personajului, până te deprinzi cu masca, gesturile. Le-a spus nu o dată studenţilor săi că pentru a fi actor ai nevoie de o mare disponibilitate pentru a te metamorfoza, a inventa permanent procedee artistice prin care să creezi hazul, lacrima. A avut o mare șansă, crede actorul, la fel ca mulți din generația sa. A întâlnit oameni care erau formați, împliniți din punct de vedere intelectual, cultural. Era stimulativ pentru cei care nu se mulțumeau cu comoditățile.

ADOC (Asociatia pentru Dezvoltarea Obiectivelor Culturale) este o organizație non-guvernamentală înființată în anul 2014, axată pe creșterea vizibilității asupra obiectivelor culturale și turistice din România, crearea de proiecte software (portaluri, aplicații) în vederea eficientizării metodelor de localizare a punctelor de interes turistic și cultural din diferite regiuni ale țării.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Eveniment realizat cu sprijinul Domeniile Samburesti, AQUA Carpatica.

Parteneri media: AGERPRES, Radio România Cultural, RFI, TV City, Observator Cultural, Cultura, Contemporanul, AgențiadeCarte.ro, publicația on-line Iqool.

Details

Date:
30 august, 2018
Time:
19:00 - 22:00 EEST
Event Category:

Organizer

Muzeul Național al Literaturii Române – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Literaturii Române, (MNLR) – str. Nicolae Crețulescu 8
Nicolae Crețulescu 8
București, București Romania
+ Google Map