- This event has passed.
București: Kwaidan. Regia: Masaki Kobayashi la MARe/Muzeul de Artă Recentă
19 decembrie, 2019
Joi, 19 decembrie, ora 19:00, în Auditorium, MARe/Muzeul de Artă Recentă, bulevardul Primăverii 15, vă invităm la film.
Curator: Cristi Marculescu
Coordonator FilMARe: Cristian Vechiu
INTRARE LIBERĂ, în numărul de locuri disponibile.
Al treilea film dedicat cinematografiei anilor ’60 este Kwaidan (1965) unul dintre filmele de referință ale unui regizor japonez de top: Masaki Kobayashi (1916 – 1996). Născut în Otaru, Kobayashi este cunoscut pentru ”Condiția umană” (1959-1961), Harakiri (1962), Revolta Samuraiului (1967) și, desigur, Kwaidan (1965).
Filmul (primul film color al lui Kobayashi) este mai degrabă o antologie de filme de groază, produsă după povestirile lui Lafcadio Hearn (scriitorul născut în Grecia, Lefkada, din mamă grecoaică și tată irlandez, dar naturalizat în Japonia sub numele de Koizumi Yakumo), povestiri inspirate la rândul lor de o serie de legende populare japoneze. Un circuit ciudat, în care basmele japoneze sunt ”filtrate” de un scriitor european, naturalizat în Japonia pentru a redeveni ”japoneze” în filmul lui Kobayashi.
”Kwaidan sau 4 povestiri cu fantome, un film reper și pentru ce înseamnă filmele japoneze cu elemente fantastice și pentru ce înseamnă utilizarea cromaticii pentru a sublinia/completa narațiunea.
O bijuterie a filmului fantastic, omagiată la vremea ei (1965) printr-un premiu al juriului la Cannes și o nominalizare pentru film străin la Oscaruri.
Un artefact fascinant, rezultat din întâlnirea dintre un mod modern și radical în simplitatea sa de-a face film și folclorul japonez. Ambele manevrate ferm și spectacular.
”Masaki Kobayashi face aici unul dintre cele mai perfecte filme din punct de vedere artistic, pe care le-am văzut.” Guillermo del Toro
O mostră de splendoare reținută și supranatural milimetric calibrat, capabilă de-o adevărată exuberanță cromatică și responsabilă pentru o bună parte din canonul filmului fantastic japonez.
Masaki Kobayashi adaptează pentru primul lui film color o culegere de povestiri cu fantome din japonia medievală și filmul rezultat, Kwaidan se dovedește a fi la 55 de ani de la premieră o mostră de măiestrie fascinantă, prin care se intersectează soluții vizuale în egală măsură clasice și ultra-moderne.” (Cristian Mărculescu).
Vă așteptăm! Rugăm ca în caz că vă înscrieți, dar din motive diferite nu reușiți să mai ajungeți, să ne anunțați din timp, astfel încât locul să poată fi ocupat de alt doritor. Mulțumim anticipat.