Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: Muzeul de Artă Recentă/MARe | stagiunea DANS la MARe 10 iulie 2020

10 iulie, 2020

Muzeul de Artă Recentă/MARe | stagiunea DANS la MARe
10 iulie 2020

(in)VIZIBIL. Istoria unui etern început | ora 18.00, Terasă MARe
conferință despre dansul contemporan românesc de Mihaela Michailov

Dansul revendicativ
Dansul care se luptă cu supraviețuirea permanentizată ca mod de existență limitativ
Dansul care de 30 de ani își caută un loc al lui
Dansul între pereți și în afara pereților
Dansul care ocupă un discurs contemporan hibrid
Dezbaterea articulează câteva constante ale dansului contemporan în ultimii 30 de ani și încearcă să definească strategii disruptive de prezență în contextul descentrării practicilor curente.

Mihaela Michailov este dramaturg și critic de artele spectacolului. Predă la UNATC şi lucrează cu copii şi liceeni iar ca dramaturg, explorează teme sociale actuale, în special problemele categoriilor sociale vulnerabile şi problemele dure, incomode, ale copilăriei şi adolescenţei. Împreună cu actorii Mihaela Rădescu şi Viorel Cojanu şi regizorul Radu Apostol, a fondat în urmă cu 5 ani Centrul de Teatru Educaţional Replika.

Reverse Discourse | un performance de Ioana Marchidan, ora 19, Sala Auditorium

coregrafie/concept/interpretare: Ioana Marchidan
sound design: Alexandru Suciu
videoproiectii/afiș/light design: Hermina Stanciulescu
producător: Asociatia Dance Spot

Proiect co-finanțat de AFCN, Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Ideea inițială a proiectului a fost dezvoltată de Ioana Marchidan și Hermina Stănciulescu, în 2018 în cadrul rezidenței de creație EMOȚIONAL – inițiată de Cosmin Manolescu la Lisabona, în parteneriat cu Forum Dança, în cadrul unui proiect co-finanțatat de Administrația Fondului Cultural Național.

“În “Reverse Discourse” am vrut să provoc emoție fără medierea privirii. Să provoc publicul la rememorarea propriilor experiențe sau a celor transmise și retransmise, perpetuate la nesfârșit de factori externi fie că vorbim de oameni sau media. Am folosit corpul ca pe un mediu de conectare vizuală la un dialog absurd. Un dialog corporal expus în replici cu temporalitati distincte, care nu se intersectează aproape niciodată. Un dialog organic care expune perspectivele dominator-supus în multiple ipostaze ce conturează trecutul și prezentul. Un dialog somatic ce animă traumele înmagazinate în memoria noastră colectivă și individuală. Un dialog visceral despre asumarea puterii și exploatarea ei în direcții predominant dictatoriale, manipulatoare.” (Ioana Marchidan)

“Reverse discourse” este ceea ce spune titlul. Un discurs inversat. Depersonalizat. Oferit dezgolit. Fragil. Intim. Un performance despre body politics în care Ioana Marchidan scurtcircuiteaza memoria corporală colectivă, identificând și aducând la suprafață gesturi adânc înrădăcinate, cu scopul de a le dezarhiva și descompune printr-o alunecare corporală spre o coregrafie abstractă. Această catalogare și reeditare a memoriei supunerii, a suprimării și reprimării semnificațiilor gesturilor, integrează publicul ca participant la dialog, ca observator supus.

Este interesant de urmărit în acest performance micro mișcarea corporală, înainte ca gesturile să ia amploare. Inventarierea gesturilor vine ca o oscilare între supunere și asuprire până când corpul renunta la a mai diferenția între cele două și se lasă prins în energia schimbării dintre ele. Alegerea de a construi discursul în această formă, un spate gol într-un spațiu care oscilează de la hău întunecat la videoproiectii, implică vulnerabilitate. Iar vulnerabilitatea implică o fragilitate asumată, ce permite concentrarea atenției pe esență mesajului: forța destructivă a abuzului de putere.

Conferința și spectacolul sunt organizate în cadrul stagiunii „Dans la MARe”, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și realizat de Fundația MARe în parteneriat cu Fundația Gabriela Tudor. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Accesul la spectacol se va face pe baza unui rezervări în avans la adresa de email danslamare2020@gmail.com iar intrarea se va face pe baza biletului de intrare la muzeu. Număr limitat de locuri. Purtarea măștii pe toată durata spectacolului și în interiorul Muzeului MARe este obligatorie. La intrarea în Muzeu spectatorii sunt rugați să folosească dezinfectantul de mâini.

Detalii

Dată:
10 iulie, 2020
Categorie Eveniment:

Organizator

MARe/Muzeul de Artă Recentă
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

MARe/Muzeul de Artă Recentă
Primăverii nr 15
București, București Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare