Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: Muzeul Naţional de Istorie a României lansează proiectul online ImagoRomaniae

23 decembrie, 2011

LANSAREA PROIECTULUI ONLINE ImagoRomaniae

http://photos-of-romanian-history.ro

http://imagoromaniae.ro/

Muzeul Naţional de Istorie a României are plăcerea să anunţe lansarea Proiectului online ImagoRomaniae, care va avea loc vineri, 23 decembrie 2011, orele 11.00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr.12, Bucureşti, în prezenţa directorului general al instituţiei dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Prin lansarea site-ului dedicat proiectului ImagoRomaniae, Muzeul Naţional de Istorie a României doreşte să aducă, mai aproape de specialişti şi publicul larg, TOT (sau aproape tot) din ceea ce înseamnă reprezentarea, în imagini, a spaţiului românesc, de-a lungul timpului.

Cei care vor vizita site-ul, vor avea ocazia să descopere un univers complex, pentru că Imago Romaniae se referă IMAGINEA spaţiului românesc, în cea mai cuprinzătoare formă a sa, fie reală sau imaginară, care merge de la sfârşitul secolului al XIII-lea până în anul 1945 (cu posibilitatea de extindere până în anii 1970 sau 1980). Imago Romaniae va prezenta hărţi, litografii, gravuri, picturi, cărţi poştale sau fotografii.

Imago Romaniae are în vedere punerea în valoare a importantului fond de imagini aflat în fototeca Muzeului Naţional de Istorie a României, în biblioteca instituţiei, precum şi în alte colecţii ale patrimoniului muzeului. Nu ne vom limita doar la ceea ce este „în curtea noastră”, ci vom avea în vedere şi alte fonduri documentare, prin colaborări cu alte instituţii, din ţară şi străinătate, precum şi cu colecţionarii particulari.

Pentru că imaginile ne pot spune, spre exemplu cum se vedeau aceste locuri prin ochii străinilor (dacă ar fi să ne gândim la reprezentările cartografice, artistice sau fotografice care merg din secolul al XIII şi până la jumătatea secolului al XIX-lea) sau ale localnicilor, cum arătau oraşele, satele, edificiile, infrastructura României acum 150, 100 sau 50 ani sau ce locuri îşi alegeau românii pentru „odihnă şi tratament”. Vizitatorii site-ului nostru vor avea ocazie să descopere ei înşişi cât de mult s-a schimbat sau s-a mai păstrat peisajul natural şi cel creat de om din teritoriile româneşti în cursul ultimelor câteva sute de ani.

Astfel, cei interesaţi de satul românesc îşi vor satisface curiozitatea accesând tema Lumea satului; cei care sunt atraşi de urbanism vor găsi aici o multitudine de categorii dedicate oraşului românesc (pornind de la Vederi generale, trecând prin Instituţii, ajungând la Monumente, Străzi şi bulevarde şi chiar Hoteluri şi cazinouri!); pentru cei pasionaţi de cartografie există o secţiune dedicată Hărţilor, unde vor găsi o serie de astfel de documente, deosebit de interesante; momentele importante din istoria poporului român (fie că vorbim de Războaie sau alte evenimente politice, sociale sau culturale), au la rândul lor secţiuni dedicate. Nu am lăsat deoparte nici Bisericile şi Mânăstirile, Staţiunile, Reşedinţele sau Viaţa artistică.

Va invităm, aşadar, la o imaginară călătorie fascinantă, în trecutul „pitoresc” al României, la îmbogăţirea şi diversificarea căruia sunteţi invitaţi să contribuiţi şi dumneavoastră.

ImagoRomaniae poate fi accesat la adresa: http://photos-of-romanian-history.ro

___________________________________________________________________________

Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să contactaţi

MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI

Persoane de contact:

Mihai Bozgan, muzeograf, Secţia Relaţii Publice, Marketing Cultural, Educaţie Muzeală şi Organizare Expoziţii

Cornel Ilie, muzeograf, Secţia Patrimoniu

Tel./fax. 021 – 311.33.56; Tel. 021 – 315.82.07 / int. 1008, 1015; E-mail: pr.mnir@gmail.com

http://www.mnir.ro, http://www.facebook.com/pages/MNIR, http://twitter.com/MNIR_

Detalii

Dată:
23 decembrie, 2011
Categorii Eveniment:
, ,
Etichete Eveniment:
, , , , , , ,

Organizator

Muzeul Național de Istorie a României – București
Telefon
+40 21 315 82 07
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Național de Istorie a României – București
Calea Victoriei nr. 12, sector 3
București, București 030026 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare