Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Noaptea la MARe. Noaptea Muzeelor

18 mai, 2019

Noaptea Muzeelor? Excelent! Vă invităm la… MARe. Suntem cel mai recent muzeu pe harta ”nopții”. Și, cu siguranță, avem cu ce să vă primim. Arhitectură, artă, muzică, poezie, proiecții, atmosferă. O grădină intimă și o cafenea numai bună de început (sau de încheiat!) turul prin oraș.

Vom fi deschiși pentru dumneavoastră de la ora 19:00 la ora 02:00 (ora la care intră ultimul vizitator). Vizitarea muzeului se va putea face până la ora 03:00. Intrarea liberă.

Cum ajungeți la noi?

Cu mașina personală (Primăverii 15, Sector 1, București). Dar vă avertizăm că pot fi probleme cu parcarea.

Cu metroul: de la stația de metrou Aviatorilor – ieșirea înspre Herăstrău – sunt doar 3 minute până la muzeu.

Cu autobuzul: din stația de autobuz Charles de Gaulle (Calea Dorobanților/TVR): 131, 282, 301, 330, 331, 331bis, 335 sau N113. (cca 5-6 minute de plimbare).

Cu bicicleta: Da, avem și parcare pentru biciclete. Nu mare, dar de ajutor. O găsiți chiar în dreptul vitrinei cafenelei, care dă spre strada Heleșteului. Cum ar veni, dacă sunteți în dreptul ușii de intrare în muzeu, doar priviți spre dreapta. Here it is!

Pe jos. Eficient, plăcut, natural. Și lăudabil.

Acestea fiind lămurite, e timpul să vă spunem de ce să veniți la MARe între 19:00 și 02:00!

EXPOZIȚIILE. Sunt trei la număr:

”Fete de vis. Idealul feminin în arta românească, de la Nicolae Grigorescu, la Ion Grigorescu.” 48 de lucrări, semnate de 51 de artiști români sunt tot atâtea argumente pentru a contura un ideal. Dar și pentru a-l visa. Expoziția include și trei lucrări de tezaur. Vă provocăm să le descoperiți. Fie la nivelul -1 (subsol), fie la nivelul 3 (mansardă).

”Photophilia”. Astăzi toată lumea face poze sau pozează. Actul de a fotografia e la îndemâna oricui. Un smartphone, o aplicație, câteva filtre și un cont pe social media sunt suficiente pentru a fi convingător. Dar când vorbim despre un artist de talia lui Thomas Ruff, unul dintre cei mai importanți și mai inovatori artiști din domeniul fotografiei la nivel internațional, lucrurile nu mai par atât de simple. Câteva momente de meditație nocturnă în dreptul celor 19 lucrări realizate de un maestru ne poate schimba cu totul viziunea. Vă invităm să suferiți de ”photophilie” la aproape toate nivelurile muzeului sau, mai exact, între acestea! Dacă ajungeți (și sigur ajungeți!) veți înțelege la ce ne referim. Pentru cei care ne (re)cunosc vom preciza doar că fotografiile semnate de Ruff sunt tot acolo unde, până acum, au fost lucrările video ale lui Martin Creed și, înainte de acestea, fotografiile lui Jeff Wall.

”Diversitate stilistică cu răspundere limitată”. Aceasta este colecția permanentă. Este expoziția care definește muzeul. Conceptul său. Pariul lui! În 1965, la al IX-lea Congres al Partidului (da, acela în care Nicolae Ceaușescu a ajuns conducătorul partidului și al statului), s-a luat o decizie extrem de importantă: eliberarea artei românești de sub canonul stalinist. În expoziție veți descoperi un număr (relevant!) de lucrări și de artiști români la care această libertate (fie și iluzorie) s-a făcut simțită. Artiști care au creat între 1965 și 1989 (la etajul 2) și artiști care creat după Revoluție, când conceptul de libertate sau cel de eliberare a căpătat semnificații cu totul diferite. Arta ca eliberare sau ca libertate? Nu, nu este același lucru. Dar răspunsul vă aparține. Fie și pentru o noapte.

EVENIMENTE SPECIALE ȘI INVITAȚI SPECIALI

19:00 – 03:00 – Indiferent la ce oră ajungeți la MARe este bine să aveți bateria plină. Iar dacă nu o aveți, e bine să aduceți încărcătoarele. Prize avem noi. Căci la MARe merită să vă descărcați aplicația dARe by Samsung. Cu ea veți ”deschide” anumite lucrări din muzeu, pentru a plonja într-o realitate augmentată. Lucrări semnate de Ion Grigorescu (Geniul), de Anca Mureșan (Dulapul), de Corduța Cernea (Complicity), de Dumitru Gorzo (Al treilea sex), de Regele Ionescu (Documentar), de Ștefan Ungureanu (The visible effort) sau Nicolae Comănescu (Big Smile și fără ochi) vor ieși din tăcere și din nemișcare.
Tot ce trebuie este să îndreptați telefonul înspre ele! Desigur după ce deschideți aplicația dARe by Samsung. Noi credem că arta este, oricum, o ”realitate augmentată” sau chiar virtuală. Dar Samsung ne provoacă la un pariu. Unul din care toată lumea câștigă.

20:00-22:30 – ”Cu Leonid Dimov și Florin Pucă în Eleusis și Oniria.” Când combini poezia cu imaginea este greu de decis dacă nu cumva imaginea este vers întrupat sau dacă versul ar fi imagine tălmăcită. Iar când versurile sunt ale lui Leonid Dimov (și vocea, tot a lui!), ori când desenele sunt semnate de Florin Pucă (din volumul lui Modest Morariu, Meridiane 1974), nu știi dacă să te încrezi mai mult ochilor sau urechilor. Poate că doar trebuie să ne credem inimii. Sau – de ce nu – celor doi vorbitori care ne vor spune cum stă treaba: Claudiu Komartin și Dan Popescu. Așadar, între 8 și 10 jumătate seara, vă așteptăm la MARe, pe terasă. Poezie, discuții, proiecții.

23:00 – 03:00 – ”Scoro plays Muslimgauze”. Dacă poezia și imaginile sunt pe terasă, în abis de MARe, la Auditorium, îl veți găsi pe Scoro! Scolo (Bogdan Scoromide) este DJ, organizator de evenimente musicale și conduce o casă de discuri numită Orgone Dealers, axată pe casetele audio. Exact, pe acele obiecte de-un fermecător anacronism, în care avem încapsulate fascinantele impurități ale începuturilor.
La MARe, de Noaptea Muzeelor, Scoro va prezenta o selecție din piesele lui Bryn Jones (1961-1999), cunoscut și sub numele de Muslimgauze, compozitor a peste 90 de albume de muzică electronică experimentală, influențat de ritmurile arabe și de filmele obscure din Orientul Apropiat.

23:00 – 03:00 – ”Sounds” cu DJ’s ”Better than Nada” Corvin și Călin No Clue. Unde? La cafeteria. Dacă Scoro vi se pare prea adânc puteți ieși la ”suprafață”, unde, la o cafea sau la un pahar puteți plănui în mod relaxat traseul nopții. Sau poate decideți să-l încheiați la noi. Muzică ambientală sau antrenantă, volum numai bun de ascultat, dar și de schimbat o vorbă.

Arhitectura! Dacă nu ați ajuns până acum, vă recomandăm să investiți un minut în contemplarea clădirii. Este, de fapt, parte din conceptul curatorial al muzeului. Și ceea ce veți vedea este, în sine, un performance: o clădire suspendată! Căci profilul mai degrabă ciudat al muzeului reproduce în linii simple vechea clădire pe care a înlocuit-o. Iar dacă nu vi se pare tocmai… mare, e în regulă. Interiorul cumva ”labirintic” va reuși să vă demonstreze că aparențele înșală.

Cam acestea ar fi propunerile noastre pentru Noaptea Muzeelor. Și, evident, pentru o bună dimineață!

Details

Date:
18 mai, 2019
Event Categories:
,

Organizer

MARe/Muzeul de Artă Recentă
View Organizer Website

Venue

MARe/Muzeul de Artă Recentă
Primăverii nr 15
București, București Romania
+ Google Map
View Venue Website