- This event has passed.
București: Seratele Muzeului Naţional de Istorie a României Micul Paris salută Parisul
30 iulie, 2011
Muzeul Naţional de Istorie a României invită publicul să petreacă o seară aparte pentru a regăsi afinităţile culturale dintre România şi Franţa, în cadrul evenimentului muzeal Micul Paris salută Parisul, ocazionat de celebrarea în luna iulie a Zilei Naţionale a Franţei şi, de asemenea, a imnului francez La Marseillaise, în data de 30 iulie.
Evenimentul, organizat în colaborare cu agenţia Oyster & Zax, va avea loc în data de 30 iulie 2011, la sediul MNIR, important monument istoric al Bucureştilor, edificiu cunoscut în trecut sub numele de Palatul Poştelor, situat pe Calea Victoriei nr.12, în Centrul Istoric al Capitalei, între orele 19:00 şi 01:00.
Începând cu orele 19.00 şi până după miezul nopţii, vizitatorii vor putea parcurge expoziţiile permanente şi temporare ale muzeului, beneficiind de ghidaje gratuite şi vor asista la concerte speciale, momente de teatru, reprezentaţii de dans şi alte momente culturale interesante.
Parte integrantă a evenimentului va fi şi o micro-expoziţie specială, ce va marca legăturile culturale româno-franceze prin câteva exponate simbol. Exponatul central este un tablou care îl înfăţişează pe Dimitrie Cantemir, domnitorul Moldovei şi membru al Academiei Franceze la începutul secolului al XVIII-lea. Această operă de artă plastică a intrat în colecţia muzeului în anul 1975. Istoria provenienţei piesei a fost dezvăluită de marele istoric român Nicolae Iorga, cel care, după toate probabilităţile, a identificat piesa în perioada interbelică la Muzeul de Arte Frumoase din Rouen (Franţa).
Accesul publicului în muzeu este gratuit, pentru a permite unui număr cât mai mare de vizitatori să participe la momentele artistice şi să descopere expoziţiile permanente şi temporare MNIR.
„Este o mare bucurie pentru Muzeul Naţional de Istorie a României să poată invita publicul bucureştean şi nu numai la o serată muzeală specială cu program cultural variat şi atractiv. Acest eveniment se doreşte a fi începutul unei serii ce, sperăm, va deveni în timp o autentică tradiţie a muzeului, demers prin care ne dorim să aducem cât mai aproape de această instituţie muzeală de referinţă cât mai multe categorii de public interesat de patrimoniul şi cultura naţională, desigur, într-un cadru ambientat de momente artistice de calitate,” a declarat dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României.
Programul cultural al seratei cuprinde:
ü Recital de muzică franceză şi romanţe româneşti susţinut de artiştii Maria Răducanu (voce) şi Sorin Terinte (pian)
Maria Răducanu este un artist fără precedent, de vreme ce sunetul vocii ei pure nu se aseamănă cu nici un altul, deşi ea cântă melodiile Mariei Tănase, dar şi alte cântece din folclorul românesc, piese din fado-ul portughez şi melodii de jale şi bucurie, în alte limbi, având extraordinara capacitate de a cânta în diferite dialecte, de a fraza variile graiuri cu măiestria unui poet. Maria Răducanu este un amestec exploziv de folclor românesc şi muzici contemporane (blues, jazz, avant-garde …).
ü Momente de teatru prezentate de trupa Dell’Arte – fragmente din spectacolul de comedie Un lung şir de întâmplări din încântătoarea viaţă a Vivianei de Clechy, zisă şi ZIZI
ü Trupa Dell’ Arte a fost înfiinţată de actorul, regizorul şi scenaristul Mihai-Gruia Sandu. Trupa oferă spectacole neconvenţionale, eliminând barierele dintre arta actorului, arta mânuitorului de păpuşi şi marionete, dans, muzică, arte vizuale. Stilul matematic utilizat în relaţia mişcare scenică – replică şi gag-urile în cascadă sunt completate de libertatea improvizaţiei într-o formulă unică de joc devenită marca Dell’Arte. Punând în practică această formulă în spectacolele create, trupa Dell’Arte reuşeşte să încânte atât criticul rafinat, cât şi spectatorul care asistă pentru prima dată la o reprezentaţie teatrală, facilitând astfel dialogul cu instituţii din zone culturale din cele mai diverse.
ü Recital de muzică etnică şi medievală Histoires Nomades susţinut de trupa No’Mads
Un concert-călătorie care poartă auditoriul prin muzica întregii Europe, pornind din Franţa şi ajungând până în Estonia, Italia, Irlanda şi România. Plecând de la piese tradiţionale din Franţa secolelor XV–XVIII, vom descoperi împreună paralele şi legături nebănuite cu muzica altor popoare, alături de legende şi mici istorii ale fiecărei piese interpretate.
ü Moment de dans contemporan
În spaţiul expoziţiei “Lutul, Pânza, Culoarea ” coregrafele Cristina Lilienfeld, Georgiana Dobre şi Ştefania Savu vor susţine un moment de dans contemporan.
ü Les Oiseaux de Feu
Un moment de dans cu focul pe un fond muzical din Franţa secolului al XV-lea, susţinut de trupa No’Mads, care va încheia serata muzeală.
Mai mult decât atât, publicul participant la eveniment va fi invitat să ia parte şi la:
ü Degustare de vinuri Alira, ce impresionează prin complexitatea aromatică, oferită de WineRo
ü Târg de obiecte hand-made Vara la muzeu organizat de Hello Events
ü Fotografiere în costume de epocă, contra cost, în studioul special amenajat.
Expoziţii permanente şi temporare:
ü Tezaurul Istoric, expoziţie permanentă. În sala Tezaurului Istoric sunt expuse peste 3000 de piese deosebite (unele unicat), realizate din metale şi pietre preţioase aparţinând unor civilizaţii care au existat de-a lungul timpului pe teritoriul actual al ţării noastre sau ilustrând evenimente şi activitatea unor personalităţi istorice din vremurile trecute.
ü Lapidarium – Copia Columnei lui Traian. Expoziţia permanentă din Lapidarium este amenajată într-o aripă special construită la sfârşitul anilor ’60 ai secolului trecut, astfel încât să poată fi expuse aici copia la scară naturală a bazei Columnei lui Traian şi copii după toate scenele înfăţişate pe acest monument excepţional al antichităţii, cât şi monumente epigrafice şi arhitectonice datând din epoca antică şi din evul mediu, toate plasate într-o expunere cronologică.
ü Exponatul lunii iulie 2011: Micro-expoziţia „Steagul lui Ştefan cel Mare” (6 iulie – 23 august 2011)
Exponatul, un obiect liturgic excepţional, este o broderie bizantină realizată în secolul al XV-lea care îl înfăţişează pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, simbol al biruinţei militare. Iconografia şi încadrarea cronologică a piesei au creat iniţial confuzia că ar fi vorba despre un steag de luptă al voievodului Ştefan cel Mare, dar absenţa stemei Moldovei, caracteristică stindardelor militare, nu susţine ipoteza amintită. Broderia îl înfăţişează pe Sfântul Gheorghe aşezat pe un tron, având tălpile sprijinite pe un balaur înaripat, cu trei capete. Pe steag sunt brodate două inscripţii – una în limba slavonă cu o rugăciune a domnitorului Ştefan cel Mare către Sfântul Gheorghe – şi alta în limba greacă „Sfântul Gheorghe din Ca[p]padocia” care nu pomeneşte însă faptul că steagul ar fi fost dăruit de Ştefan cel Mare unei mănăstiri de la Athos, aşa cum se obişnuia în epocă.
ü Expoziţia temporară “România – Spania. 130 de ani de relaţii diplomatice” (23 iunie – 31 iulie 2011)
În cadrul expoziţiei se regăsesc numeroase mărturii (documente, imagini, obiecte) privind relaţiile diplomatice româno-spaniole, dar şi palierul legăturilor culturale, economice şi sociale dintre cele două state. Sunt prezentate de asemenea, o serie de reprezentări ale Ţărilor Române pe hărţi catalane din secolele XIV–XV, dar şi tipărituri şi gravuri din secolele XVII–XVIII, opere de artă decorativă precum si o serie de documente şi obiecte, care atestă dinamica relaţiilor româno-spaniole pe multiple planuri.
ü Expoziţia temporară “Lutul, pânza, culoarea (Neolitic şi Artă Contemporană)” (23 iunie – 23 august 2011)
Expoziţia reuneşte lucrări de artă decorativă realizate de grupa de studenţi din anul I, a Departamentului de Arte Textile, grupă coordonată de prof. Daniela Frumuşeanu din cadrul Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti. Lucrările expuse sunt panouri decorative imprimate în tehnici tradiţonale sau moderne, reprezentând în esenţă explorarea şi reinventarea unui areal artistic complex şi generos, cum este cel al perioadei neolitice. Expun artiştii: Delia Dobrescu, Antonia Dimitriu, Daniela Frumuşeanu, Cristian Mengheşi, Mihaela Mihăilă, Carmen Emanuela Popa, Andreea Stăncălie, Cristina Tufă. O parte din lucrările de artă decorativă sunt inspirate şi de piesele arheologice neolitice din bogatul patrimoniu al Muzeului Naţional de Istorie a României, câteva dintre ele fiind prezente în expoziţie.
Parteneri: WineRo, Hello Events
Parteneri media: Evz.ro, Metropotam, Historia, Şapte Seri, CityFM, hipmag.ro, OnlineGallery.ro, CalendarEvenimente.ro, Comunicatedepresă.ro , Istorie şi Civilizaţie, Bucharest Herald
*****
Muzeul Naţional de Istorie a României continuă astfel ciclul de serate muzeale iniţiat din această vară, evenimente culturale ce au loc în ultima sâmbătă a fiecărei luni, din iunie şi până în octombrie 2011.
Muzeul Naţional de Istorie a României deţine un bogat patrimoniu (incluzând peste 650.000 piese, un număr care sporeşte anual şi între care se numără obiecte remarcabile), organizat în următoarele colecţii: Ceramică, Lapidarium – Tegularium, Numismatică, Filatelie, Medalistică-Sigilografie, Tezaur, Manuscrise, Tipărituri, Artă plastică, Artă decorativă, Fototecă istorică, Stampe, Hărţi, Obiecte şi ustensile din metal, Armament şi echipament militar, Textile şi Mobilier. Prin colecţiile sale, Muzeul Naţional de Istorie a României deţine un fond foarte valoros de bunuri de patrimoniu mobil care ilustrează toate perioadele semnificative din trecutul poporului român, cât şi din vremea unor civilizaţii care au existat în vechime pe actualul teritoriu al ţării noastre.
*Eveniment organizat în parteneriat cu Oyster&Zax www.oysterzax.com
Pentru informaţii suplimentare vă rugăm contactaţi:
MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI
Secţia Educaţie, Relaţii Publice, Marketing şi Organizare Expoziţii
Tel./fax. 021 – 311.33.56; Tel. 021 – 315.82.07 / int. 1008, 1015; E-mail: pr.mnir@gmail.com
http://www.mnir.ro, http://www.facebook.com/pages/MNIR, http://twitter.com/MNIR_
Persoană de contact: Adela Stan (mobil: 0745 078 474)