Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare. De la facere la… refacere expoziţie temporară

12 ianuarie, 2012 - 12 martie, 2012

expoziţie temporară

12 ianuarie – 12 martie 2012

 

Muzeul Naţional de Istorie a României dă startul expoziţiilor temporare la început de an, inaugurând expoziţia “Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare. De la facere la… refacere”, joi, 12 ianuarie 2012, orele 12.00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr.12, în prezenţa domnului director general dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu. Data vernisajului nu este întâmplător aleasă fiind legată de unul din momentele glorioase ale domniei lui Ştefan cel Mare – strălucita victorie obţinută asupra otomanilor, la Vaslui, pe 10 ianuarie 1475.

 

După ce anul trecut a fost expus pentru prima dată, după aproape un deceniu, la Muzeul Naţional de Istorie a României, stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare a fost găzduit, pentru câteva săptămâni la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei de la Chişinău, apoi la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova – Ploieşti. Deşi ecourile „vizitei” la Chişinău au fost pe larg prezentate de presă, ne face o deosebită plăcere să ne amintim de interesul deosebit pe care publicul larg l-a acordat expoziţiei deschisă în capitala Republicii Moldova şi de numărul record de vizitatori care au trecut pragul muzeului de la Chişinău.

Dacă în luna iulie a anului 2011 stindardul era expus în cadrul proiectului „Exponatul lunii” (deci, într-o formulă muzeistică foarte restrânsă), cercetările ulterioare şi rigorile tehnice, impuse de itinerarea peste hotare, au făcut posibilă realizarea, în jurul acestei capodopere a broderiei bizantine târzii, a unei extrem de interesante expoziţii.

Referitor la aspectele tehnice: au fost luate măsuri speciale pentru transportul stindardului în condiţii ireproşabile şi expunerea acestuia respectând toate criteriile de conservare, spre a proteja broderia pentru a cărei restaurare s-au depus eforturi, umane şi materiale, deosebite. În acest sens a fost realizată o casetă din plexiglas, în care a fost introdus stindardul; ca o măsură suplimentară de protecţie, în interiorul casetei a fost introdus heliu (ştiut fiind că acest gaz inert previne oxidarea firului de argint folosit în executarea broderiei). Casetei i s-a confecţionat un suport special şi tot acest „angrenaj” a fost introdus sub un clopot de plexiglas.

Cercetătorii muzeului nu s-au mulţumit doar cu puţinul care se ştia despre stindard, ci au întreprins o cercetare amănunţită, în urma căreia s-a putut reconstitui fascinanta istorie a descoperirii şi readucerii în atenţia comunităţii ştiinţifice (şi nu numai), la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX, a stindardului aflat atunci la Mânăstirea Zografu, incitanta epopee a recuperării artefactului de la Muntele Athos în timpul Primului Război Mondial şi repatrierii acestuia la sfârşitul anului 1919, „călătoriile” făcute de stindard pe toate meridianele lumii sau complexul şi îndelungatul proces de restaurare, ce a readus această capodoperă la viaţă. Ba mai mult decât atât, au fost realizate cercetări pentru ca publicul să înţeleagă pe deplin contextului istoric în care piesa a fost creată, dar şi simbolistica sa cu totul specială.

Toate acestea vor putea fi găsite în cadrul expoziţiei „Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare. De la facere la… refacere”, care este deschisă în perioada 12 ianuarie – 12 martie 2012 şi poate fi vizitată de miercuri până duminică între orele 9.00 – 17.00.

___________________________________________________________________________

Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să contactaţi

MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI

Secţia Relaţii Publice, Marketing Cultural, Educaţie Muzeală şi Organizare Expoziţii

Tel./fax. 021 – 311.33.56; Tel. 021 – 315.82.07 / int. 1008, 1015; E-mail: pr.mnir@gmail.com

http://www.mnir.ro, http://www.facebook.com/pages/MNIR, http://twitter.com/MNIR_

Detalii

Începe:
12 ianuarie, 2012
Se termină:
12 martie, 2012
Categorii Eveniment:
,
Etichete Eveniment:
, , ,

Organizator

Muzeul Național de Istorie a României – București
Telefon
+40 21 315 82 07
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Național de Istorie a României – București
Calea Victoriei nr. 12, sector 3
București, București 030026 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare