Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: „Un cal într-o mare de lebede”. Concert Ciprian Pop Trio și lectură Raluca Nagy, vineri la Muzeul Național al Literaturii Române

5 aprilie, 2019

Stagiunea „Eufonii la MNLR” pregătește o nouă surpriză fanilor muzicii de jazz, dar și iubitorilor de literatură contemporană, vineri, 5 aprilie, de la ora 19:00, la Muzeul Național al Literaturii Române.

După succesul Volumului 4 al Stagiunii, când membrii formației Andrei Petrache Trio au interpretat o selecție de standarde jazz din perioada interbelică, iar scriitorul Florin Iaru a susținut un adevărat spectacol de lectură, Vol. 5 propune o nouă experiență culturală redată de sensibilitatea muzicii de jazz ascultate în consonanță cu o poveste seducătoare și polisenzorială spusă de Rosalyn.

Invitați vor fi membrii formației Ciprian Pop Trio, conduse de unul dintre cei mai apreciați chitariști jazz ai momentului, și autoarea Raluca Nagy care va citi din romanul său, „Un cal într-o mare de lebede” (colecția „n’autor”, Editura Nemira, 2018), apariție editorială distinsă cu numeroase aprecieri din partea cititorilor și a criticii de specialitate.

Artiștii vor interpreta un program aparte din repertoriul standardelor de jazz, reinterpretate în viziune nouă, dar și lucrări proprii prezentate în premieră. Vor concerta Ciprian Pop – chitară, Adrian Flautistu – bas și Paolo Profeti – saxofon, nume cu rezonanță pe scenele jazz-ului autohton.

Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, rezervarea fiind esențială. RSVP la adresa rezervari.ucimr@gmail.com

Stagiunea „Eufonii la MNLR” este un proiect al UCIMR inițiat cu scopul de a promova creativitatea autorilor români de jazz și literatură, desfășurându-se în perioada februarie – aprilie în spațiul emblematic al Muzeului Național al Literaturii Române (sediul din Strada Crețulescu nr. 8).

Concertul face parte din proiectul ambițios „100 de ani în 100 de concerte” organizat de UCIMR pentru a celebra Centenarul alături public și cei mai buni artiști ai momentului, dar și alături de artiști aflați în plină afirmare, un proiect cultural finanțat de Primăria Sectorului 1 București prin Centrul Cultural al Sectorului 1.

„Întocmai precum jazzul, și cartea Ralucăi Nagy, «Un cal într-o mare de lebede», e dificil de cuprins doar dintr-o perspectivă, de încadrat într-o singură «categorie», de însemnat cu o unică «etichetă». Romanul ei are un ritm al său, recognoscibil, inedit, armonios, polisenzorial, cum bine spunea Vintilă Mihăilescu în recomandarea sa. Te cucerește Rosalyn, protagonista volumului, indiferent dacă îți povestește despre cum se simte cutremurul sau cum te poți regăsi într-o țară complet altfel (…). Nu vă refuzați o întâlnire cu un astfel de text, ar fi cu adevărat o mare pierdere.” Eli Bădică, editor coordonator al colecției n’autor a Editurii Nemira

Un cal într-o mare de lebede este debutul autoarei Raluca Nagy în volum individual, o carte distinsă cu premiul „Sofia Nădejde” pentru literatura scrisă de femei – Debut în Proză și nominalizată la categoria Debut a Premiilor „Observator Cultural” 2019. Volumul este și pe lista scurtă a Festival du Premier Roman de Chambéry. Raluca Nagy este născută în Cluj – Napoca și stabilită în Marea Britanie, fiind prezentă în România pentru o scurtă perioadă.

Raluca Nagy este doctor în ştiinţe sociale al Universităţii Libere din Bruxelles şi al SNSPA Bucureşti. A debutat în publicistică în anul 2005, la Revista 22, şi a continuat până în prezent, print şi electronic, la: Cuvântul, Dilema Veche, Decât o Revistă, Arhiforum, totb şi Scena 9. A contribuit cu o povestire la volumul colectiv Scrisori din Cipangu. Povestiri japoneze de autori români (Editura Trei, 2015). A mai publicat proză scurtă în revista Iocan (2016) și în Revista de Povestiri (2017-8), al cărei atelier de scriere creativă l-a urmat.

Despre Ciprian Pop

Ciprian Pop (n. 8 iulie 1987) este unul dintre cei mai căutați și apreciați chitariști de jazz din peisajul românesc. A absolvit cursurile Școlii de muzică Bistrița și ale Liceului de Muzică „Tudor Jarda” unde a studiat chitară clasică și pian. Și-a continuat studiile la Universitatea Națională de Muzică din București – Facultatea de Compoziție Muzicală, Secția Jazz, sub îndrumarea profesorului Mircea Tiberian. Pe parcursul celor 4 ani de studiu la UNMB și-a perfecționat studiul urmând cursurile Academiei ICon Arts unde a studiat cu profesorul Sorin Romanescu, sub atenta observare a reputatului artist Ciprian Pop devenind un instrumentist versatil și creativ, ca urmare a tehnicilor studiate.

În perioada 2010 – 2012 a urmat Studiile Universitare de Masterat – Muzică și Cultură Pop – Secția Jazz. Ciprian Pop a fost desemnat câștigătorul primei ediții a Festivalului „Ziua Chitarelor” din București, în anul 2009, urmând a fi câștigătorul premiului de „Cel mai bun instrumentist” la Festivalul Internațional Studențesc de Jazz din Târgu-Mureș unde a primit, totodată, și Trofeul în cadrul grupului Jazz Challenge. Începând cu anul 2012 a concertat în timpul emisiunilor TV precum „Vocea României” (ProTV), „Dansează printre stele” (Antena 1), „Duelul pianelor” (TVR 2).

A susținut numeroase concerte, începând cu scenele de jazz și de teatru până la scenele mari precum Ateneul Român, Sala Palatului, având colaborări alături de alți artiști renumiți precum Sorin Romanescu, Luiza Zan, Vlad Popescu, George Natsis, Cristian Soleanu, Mircea Tiberian, Nicolas Simion, Jazzappella, Beatles`n`Jazz, Zum, Breeze și mulți alții, dezvoltând, totodată, proiecte și în sfera muzicii pop-rock, remarcându-se concertele avute alături de artiști precum Andra, Dalma, Marcel Pavel, Gheorghe Zamfir, Delia Winter Wonderland la TNB, Aurelian Temișan, concertul Frozen alături de Orchestra Simfonică București ș.a. Ciprian Pop este un artist apreciat și în aria muzicii clasice contemporane, implicându-se în proiecte experimentale alături de Mihaela Vosganian și Irinel Anghel. Din anul 2017 Ciprian Pop se alătură Academiei ICon Arts în calitate de profesor al secției de Jazz.

Următorul eveniment al Stagiunii „Eufonii la MNLR”, și cel care va încheia acest sezon, va avea loc vineri, 19 aprilie, de la ora 19:00, prin concertul celor de la Accord Vibes (Alexandru Anastasiu – vibrafon, Fernando Mihalache – acordeon și Cezar Knihinski – contrabas), lectura aparținând scriitorului Claudiu Komartin.

Organizator: Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România – UCIMR, prin programul „Oportunități la tine acasă” dedicat tinerilor muzicieni din România, program prin intermediul căruia pot găsi reale oportunități de afirmare aici, acasă, pe scenele din România.

Eveniment finanțat de Primăria Sectorului 1 București prin Centrul Cultural Sectorul 1, în cadrul programului „Centenar pentru toți – sesiunea 2017 – 2020”.

Parteneri culturali: Exces Music, Muzeul Național al Literaturii Române și Primăria Municipiului București

Partener de mobilitate: Pony Car Sharing

Parteneri media: Enjoytv Romania, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Agenția de Carte, Bucureșteni.ro, România Pozitivă

Despre Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

UCIMR este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 21 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.

Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.

De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.

Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.

Details

Date:
5 aprilie, 2019
Event Category:

Organizer

UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

Venue

Muzeul Național al Literaturii Române, (MNLR) – str. Nicolae Crețulescu 8
Nicolae Crețulescu 8
București, București Romania
+ Google Map