Loading Events
 
 

135 de ani de la nașterea preotului profesor căpitan Gheorghe I. Cotenescu (1886-1965) | expoziție de fotografie documentară
Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu nr. 8
10 – 11 decembrie 2021

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită vineri, 10 decembrie 2021, ora 17.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, la vernisajul expoziției itinerante de fotografie documentară, dedicate preotului profesor căpitan și unuia dintre cei mai reprezentativi clerici ortodocși din prima jumătate a secolului al XX-lea, Gheorghe I. Cotenescu, la 135 de ani de la nașterea sa.

Expoziția este curatoriată de Radu Petrescu-Muscel, nepotul direct al preotului Cotenescu, și va putea fi vizitată până sâmbătă, 11 decembrie 2021, ora 18.00. Expoziția prezintă episoade din viața preotului căpitan, de la căsătorie până la închegarea unei familii extinse, din viața lui de profesor și din perioada în care a colaborat cu Nicolae Iorga, fiind primul secretar al istoricului.

Suflet furtunos şi vertical, Gheorghe Cotenescu (1886- 1965), fiu de preot moşnean din Muşcel, desfăşoară încă din studenţie o susţinută activitate pentru apărarea valorilor culturale şi naţionale româneşti, contribuind la opera de regenerare şi de făurire a statului român unitar. Personalitatea preotului Gheorghe Cotenescu a marcat viaţa culturală şi religioasă a societăţii de la trecerea dintre secole. Membru în conducerea mai multor societăţi profesionale şi culturale de la începutul secolului al XX-lea (secţiile Ligii Culturale, Societatea Studenţilor Teologi, Societatea Studenţilor de la Conservator, societăţile corale Carmen şi Hora, Societatea culturală Miron Costin), organizează şi animă numeroase evenimente promovate de acestea atât în vechiul Regat, cât şi în celelalte teritorii locuite de români. Fidel partizan al ideilor propagate de Spiru Haret şi Nicolae Iorga, nu pregetă să-şi îndeplinească misiunea de luminare a satului și de luptător pentru dreapta credinţă în comuna strămoşilor săi, Stoeneşti-Muscel, pe cursul superior al Dâmboviţei, unde ajunge în 1913, înfiinţând şi conducând mai multe bănci populare, obşti forestiere şi cooperative. La primul apel al regelui Ferdinand, ia parte la întreaga campanie militară (1916-1919), peregrinând printr-o ţară ajunsă la capătul puterilor, mobilizat în spitale de evacuare şi unităţi combatante, din Muntenia în Moldova, din Basarabia în Ardeal, până la Budapesta. Iar la întoarcere, preotul-căpitan, îndurerat de distrugerea modestei sale biserici în toamna anului 1916, de furia nemţilor, ridică o frumoasă biserică din piatră, în 20 de ani de trudă (1919-1939). Mai multe informații, aici.

Accesul este liber și se face prin respectarea restricțiilor în vigoare și printr-un mesaj la adresa programe@mnlr.ro sau la numărul 0736.598.451 (WhatsApp).

Details

Start:
10 December, 2021
End:
11 December, 2021
Event Category:

Organizer

Muzeul Național al Literaturii Române – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) – București
Calea Griviței nr. 64-66
București, București Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *