Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bucureşti: 90 de ani de la Marea Unire la MNIR

27 November, 2008 - 9 January, 2009

Sub egida Ministerului Culturii  şi Cultelor, Muzeul Naţional de Istorie a României organizează expoziţia aniversară “90 de ani de la Marea Unire”, în colaborare cu Muzeul Naţional Peleş, Fundaţia “Academia Civică”, Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” şi Muzeul Naţional Filatelic. Vernisajul expoziţiei, la care vă invităm să participaţi, va avea loc pe data de 27 noiembrie 2008, ora 12.00, la sediul MNIR din Calea Victoriei 12.

Muzeul Naţional de Istorie a României
Muzeul Naţional de Istorie a României

La 1 decembrie 2008 se împlinesc 90 de ani de la Marea Unire din 1918, când s-a înfăptuit idealul naţional de unire a tuturor provinciilor istorice româneşti într-un singur stat. Marea Unire nu a fost opera unui om politic om politic, a unui guvern sau  a unui partid, ci a fost fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan ţâşnit cu putere din străfundurile conştiinţei unităţii neamului, un elan controlat de fruntaşii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit.
Expoziţia organizată la Muzeul Naţional de Istorie a României, dedicată acestui eveniment, ilustrează prin intermediul unor valoroase obiecte de patrimoniu, momentele importante care au dus la finalizarea acestui act istoric. Dintre cele mai semnificative obiecte ce se regăsesc în această expoziţie, menţionăm: casca şi ochelarii ce au aparţinut Ecaterinei Teodoroiu, căzută eroic în bătălia de la Mărăşeşti; tunica şi revolverul Regelui Ferdinand; costumul de soră de caritate purtat de Regina Maria; binoclul, epoleţii şi revolverul ce au aparţinut lui Henri Berthelot, şeful Misiunii Militare franceze în România; fotografii ce redau primirea la Iaşi, în iunie 1917 a voluntarilor ardeleni şi momentul depunerii jurământului de către aceştia; drapele ale unităţilor militare române ce s-au acoperit de glorie în bătăliile din anii 1916 – 1918; rezoluţia Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918 (scrisă pe pergament); fotografii reprezentând Catedrala Mitropolitană din Cernăuţi, locul unde s-a hotărât unirea Bucovinei cu Patria – Mamă; pana de scris, din aur, ce a aparţinut lui Vasile Goldiş; inel de aur cu stema Republicii Moldoveneşti, pe care este marcată data de 27 martie 1918, când românii din Bucovina au hotărât unirea cu România; coroanele şi mantiile purtate de regele Ferdinand şi Regina Maria, la încoronarea de la Alba Iulia, din 1922.
Astfel, vizitatorii vor putea afla informaţii amănunţite despre personalităţile, din toate provinciile, care au contribuit la realizarea Marii Uniri şi vor putea admira reconstituirea primului arc de triumf din Bucureşti consacrat Marii Uniri, pe sub care au trecut Regele Ferdinand şi Regina Maria, în fruntea trupelor române, la 16 octombrie 1922.
Expoziţia poate fi vizitată până la sfârşitul lunii ianuarie 2009.
Costumele animatorilor expoziţiei ne-au fost oferite prin bunăvoinţa Teatrului Naţional “I. L. Caragiale”, care ne-a fost alături şi de această dată şi de către Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”.
Sponsorul expoziţiei este Societatea de asigurare Generali Asigurări.
Partenerii media ai expoziţiei: Jurnalul Naţional, Radio România Cultural, 7 Seri, Revista 22, Historia, Onlinegallery.ro, Smart FM, Comunicatedepresa.ro.
______________________________________________________

Muzeul Naţional de Istorie a României

Pentru informaţii suplimentare contactaţi:
Departamentul Educaţie – Relaţii Publice: tel. 021/315.82.07 int. 1008/1015, e-mail: edpr # mnir.ro
Secţia Patrimoniu: tel. 021/315.82.07 int. 1022, persoană de contact: dl. Şerban Constantinescu
(comisarul expoziţiei)
______________________________________________________
Katia Moldoveanu
Departamentul Educatie – Relatii Publice Muzeul National de Istorie a Romaniei

Calea Victoriei 12, sector 3, Bucuresti, 030026
tel: 021/315.82.07 int. 1008, fax: 021/311.33.56
www.mnir.ro

Details

Start:
27 November, 2008
End:
9 January, 2009
Event Categories:
,
Event Tags:
, , , , ,

Organizers

Muzeul Național de Istorie a României – București
Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” – București
Muzeul Național Peleș – Sinaia

Venue

Muzeul Național de Istorie a României – București
Calea Victoriei nr. 12, sector 3
București, București 030026 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.