Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: Academia Română, Muzeul Național al Literaturii Române și Universitatea Națională de Muzică „George Enescu“ organizează joi, 5 octombrie 2023, de la ora 10.30, în Aula Academiei Române (Calea Victoriei 125), un simpozion dedicat compozitorului Ciprian Porumbescu, de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 170 de ani.

5 octombrie, 2023

Academia Română, Muzeul Național al Literaturii Române și Universitatea Națională de Muzică „George Enescu“ organizează joi, 5 octombrie 2023, de la ora 10.30, în Aula Academiei Române (Calea Victoriei 125), un simpozion dedicat compozitorului Ciprian Porumbescu, de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 170 de ani.

Vor lua cuvântul în cadrul simpozionului care omagiază talentul muzical de excepţie al creatorului primei operete româneşti „Crai nou“, acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, Adrian Iorgulescu, compozitor și membru corespondent al Academiei Române, prof. univ. dr. Dan Dediu, compozitor, prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul general al Muzeului Național al Literaturii Române, Mihai Cosma, muzicolog, Răzvan Ioan Dincă, regizor, care a pus în scenă anul acesta opereta „Crai Nou“ la Opera Națională, Daniel Jinga, dirijor și director al Operei Naționale București, și prof. univ. dr. Nicolae Brânzea. Cu această ocazie va avea loc și lansarea emisiunii de mărci poștale dedicată Anului „Ciprian Porumbescu“, în prezența doamnei Cristina Popescu, director general Romfilatelia.

Violonist, compozitor, teolog şi mare patriot, Ciprian Porumbescu, de la a cărui moarte se împlinesc 140 de ani, a întruchipat în scurta sa existenţă, autenticul românesc cu tot ceea ce este mai frumos şi mai pur. A adus, în compoziţiile sale, tematici patriotice, elemente de expresivitate ce-l definesc ca stil, de o muzicalitate aparte, în care exprimă artistic o serie de trăiri, gânduri şi idei încadrate în epoca romantică a genului.

Ciprian Porumbescu, pe numele la naştere Ciprian Golembiovski, s-a născut la 14 octombrie 1853, la Şipotele Sucevei, în Bucovina, într-o casă modestă de ţară, fiind fiul preotului Iraclie Golembiovski şi al Emiliei Clodniţchi, de origine poloneză, având o soră mai mare, Mărioara. Provenind dintr-o familie cu origini modeste, foarte săracă, ce nu i-a putut asigura o formare muzicală continuă şi completă, Ciprian Porumbescu s-a bucurat, în schimb, de credința și patriotismul insuflate de tatăl său. Timid şi retras, îndrăgostit de muzică, Porumbescu îl întâlneşte, la vârsta de 7 ani, pe muzicologul Carol Miculi, profesor la Conservatorul din Lemberg şi discipol al lui Chopin, care şi-a petrecut câteva veri la Şipotele Sucevei, pentru a culege cântece populare, fiind găzduit chiar în casa familiei Golembiovski. A început studiul muzicii la Suceava şi Cernăuţi. În anul 1871 participă la Putna la festivitățile care celebrau 400 de ani de la târnosirea mănăstirii, unde se alătură unei asistenţe din care făceau parte Mihai Eminescu, A.D. Xenopol, Ioan Slavici, Nicolae Teclu. Din relatările vremii se desprinde faptul că pe pajiştea din faţa mănăstirii s-a încins o horă în care au intrat toţi cei prezenţi, orchestra fiind condusă de Grigore Vindireu, căruia Ciprian i-a luat locul, iar la final, a strigat tatălui său: „Am cântat Daciei întregi!“

Mult prea devreme, la doar 29 de ani, bolnav de tuberculoză, Ciprian Porumbescu se stinge din viață la 6 iunie 1883, în casa de la Stupca, sat numit azi Ciprian Porumbescu în onoarea marelui compozitor, sub ochii tatălui său și ai surorii sale, Mărioara. Viața și activitatea sa au fost imortalizate de către regizorul Gheorghe Vitanidis în filmul artistic „Ciprian Porumbescu“, rolul marelui compozitor şi patriot fiind jucat de actorul Vlad Rădescu.

Detalii

Dată:
5 octombrie, 2023
Categorie Eveniment:
Site web:
https://mnlr.ro/simpozion-omagial-ciprian-porumbescu

Organizatori

Academia Română
Muzeul Național al Literaturii Române – București

Loc de desfășurare

Academia Română
Calea Victoriei 125
București, 010071 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare