Loading Evenimente

« Toate Evenimente

București: Acuarela lui Theodor Aman se dezvăluie publicului

28 septembrie, 2018 - 30 martie, 2019

Vineri, 28 septembrie, ora 18.30, Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită la vernisajul expoziției tematice „Opera Inaccesibilă – Acuarela lui Theodor Aman”, o întâlnire de excepţie cu o colecţie inaccesibilă în mod frecvent publicului – acuarela lui Theodor Aman.
Evenimentul va avea loc la Muzeul Theodor Aman (Str. C.A. Rosetti nr. 8).

Fragilitatea şi sensibilitatea acestor opere lucrate într-o tehnică ce nu favorizează bătălii cu timpul sau cu spaţiul nepropice clamează o protecţie specială, motiv pentru care sunt păstrate în mediul controlat al depozitelor muzeului. Aşa se face că orice întâlnire a operei inaccesibile cu publicul trebuie privită ca o adevărată sărbătoare, ea petrecându-se rar şi pentru perioade scurte de timp, în cadrul unor expoziţii temporare.

Cele 33 de acuarele aflate în patrimoniul Muzeului „Theodor Aman” dezvăluie o faţetă a creaţiei lui Aman chiar mai dezinvoltă şi mai sensibilă decât pictura în ulei. Multe dintre ele sunt studii pregătitoare, altele sunt variante în acuarelă ale unor picturi sau gravuri cunoscute şi foarte puţine sunt lucrări de sine stătătoare, fără corespondent într-o altă tehnică. Expunerea propusă va facilita descoperirea relaţiei dintre aceste acuarele şi lucrări deja existente în expoziţia permanentă, precum şi diferenţele generate de tratarea aceluiaşi subiect în tehnici diferite.

Expoziţia va permite întâlnirea publicului şi cu o altă operă inaccesibilă – un desen în peniţă, Sceptrul şi coroana ţării, reprezentând proiectul lui Aman pentru coroana de oţel, cu care a fost încoronat Carol I ca prim rege al României la 10 mai 1881 şi apoi Regele Ferdinand ca rege al României Mari. Desenul, ca şi multe dintre acuarele, nu au mai fost expuse niciodată în ultimele decenii şi, după această expoziţie temporară, vor recăpăta statutul de opere inaccesibile pentru marele public. Din acest motiv orice întâlnire cu opera inaccesibilă merită să fie onorată, pentru că evenimentul poate fi unic în viaţa unei generaţii.

#Expoziţia va fi deschisă la Muzeul „Theodor Aman” în perioada 28 septembrie 2018 – 30 martie 2019.
Detalii despre locație, aici: http://muzeulbucurestiului.ro/muzeul-theodor-aman.html

Detalii

Începere:
28 septembrie, 2018
Se termină:
30 martie
Categorie:

Loc de desfășurare

Muzeul „Theodor Aman” – Muzeul Național de Artă al României
Str. C.A. Rosetti nr. 8
București,București010283Romania
+ Harta Google
Telefon:
0740005601
Sit web:
http://www.muzeulbucurestiului.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *