Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Altar dia de muertos la Muzeul Național al Literaturii Române | 2 – 7 NOIEMBRIE 2023

2 noiembrie, 2023 - 7 noiembrie, 2023

Por favor, desplácese hacia abajo para la traducción al español.

Muzeul Național al Literaturii Române din București, cu sprijinul deosebit al Ambasadei Mexicului în România și în parteneriat cu UNArte, vă invită joi, 2 noiembrie 2023, ora 18.30, la sediul din strada Nicolae Crețulescu 8, la un eveniment aparte, care aduce în prim-plan o sărbătoare foarte importantă în Mexic: Dia de Muertos.

An de an, fiecare locuitor al Mexicului își îndeplinește datoria față de cei plecați ridicând în propria casă, în spații special amenajate în aer liber, în biblioteci și muzee, un altar care cuprinde cempoalxóchitl (floarea galbenă, asemănătoare crizantemelor, ce reprezintă lumina), lumânările, copalul (corespondentul tămâiei la români), sare, apă, legume, fructe, ofranda de mâncare gătită, pan de muertos (pâinea mortului), imagini religioase, calaveras (celebrele cranii sculptate din zahăr, purtând numele răposaților), precum și fotografia celor cărora le este dedică altarul.

Anul acesta, studenții de la UNArte – Miruna Alexa, Iuliana Dobre, Antonia Iconareasa, Teodora Sucia și Alexandra Țecu – sunt autoarele structurii și conceptului altarului, un aspect inedit în tradiția organizării evenimentului la MNLR. Coordonator UNARTE-Facultatea de Arte Decorative și Design, Departamentul Arte Textile și Design Textil, București: Conf. univ. dr. Daniela Frumușeanu

Altarul va putea fi vizitat de joi, 2 noiembrie, până marți, 7 noiembrie, în intervalul 10.00 – 18.00, cu excepția zilei de luni, când muzeul este închis.

Programul evenimentelor

Joi, 2 noiembrie 2023, ora 18.30

Sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8

Inaugurarea altarului

Alocuțiuni

Prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul general al Muzeului Național al Literaturii Române

Doamna Amparo Eréndira Anguiano, Ambasadoare a Mexicului în România

Joi, 2 noiembrie 2023, ora 19.00

Sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8

Proiecții de scurtmetraje

Lluvia en los ojos

Regizor: Rita Basulto

An: 2013

Durată: 9 min.

Sofia, o fetiță de șapte ani, își amintește ziua în care și-a rupt brațul într-o goană prin pădure. Este o poveste plină de fantezii care ascunde un moment sfâșietor din viața lui.

Los ausentes

Regizor: José Lomas Hervert

An: 2017

Durată: 17 min.

Cu doar trei cântece în repertoriu, trio-ul lui Rafaelito de huapangueros în vârstă de șapte ani trebuie să înfrunte primul lor obstacol în scurta lor carieră: să anime o veghe într-o comunitate din Huasteca din Potosí.

El pescador

Regizor: Samantha Pineda Sierra

An: 2011

Durată: 11:30 min.

În ziua morților, Leni, un bătrân pescar, pornește într-o excursie la mare unde, prin fotografii vechi, își pescuiește cele mai bune amintiri.

Degustare de produse mexicane

În cadrul serii, într-un un spațiu dedicat Chipurilor pictate, cei mici și cei mari sunt invitați să exploreze machiajul în stilul craniului de zahăr sau al faimoasei Catrina, cu imboluri și motive specifice acestei mari sărbători, Dia de Muertos.

Veți descoperi și faimoasele calaveras. Termenul spaniol se traduce prin „cranii”, făcând trimitere la celebrele cranii de zahăr, care sunt decorate cu glazură colorată și care poartă numele celor vii sau celor decedați. Totodată, calaveras reprezintă și un tip specific de poezie care se scrie și se publică în această perioadă dedicată Dia de Muertos.

Sâmbătă, 4 noiembrie 2023, ora 11.00

Sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8

Atelier cu specific mexican pentru copii

Vom începe ziua cu povești și desene ale principalelor personaje ale sărbătorii Dia de Muertos, vom continua seria picturilor pe față pentru cei mici și ne vom uita la scurtmetraje mexicane pentru cei mici.

Sâmbătă, 4 noiembrie 2023, ora 12:30.

Sediul MNLR, str. Nicolae Crețulescu 8

Proiecția scurtmetrajului Elena și umbrele

Regizor: César Gabriel Cepeda Sánchez

Anul: 2016

Durata: 7:38 min

Într-un vechi cartier mexican, Elena este singură în lumea ei. Felix provoacă un miracol când intră în viața ei și îi arată cum să acceseze alte universuri; împărtășirea acestor spații secrete cu el o va face să recunoască faptul că lumea ei poate fi mai extinsă și mai profundă decât credea și că un copil orb, ca Félix, este mult mai mult decât dizabilitățile lui vizuale.

***

Altar del Día de Muertos en MNLR | 2 – 7 de noviembre de 2023

El Museo Nacional de Literatura Rumana de Bucarest, con el apoyo especial de la Embajada de México en Rumania y en colaboración con UNArte, lo invita el jueves, 2 de noviembre de 2023, a las 18:30 horas de la tarde, en la calle Nicolae Crețulescu número 8, a un evento especial, que marca una festividad muy importante en México: el Día de Muertos.

Cada año, las personas mexicanas, en México y en el exterior, cumplen con su deber para con los difuntos al erigir en su propia casa, en espacios al aire libre especialmente diseñados, en bibliotecas y museos, un altar que contiene el cempoalxóchitl (la flor amarilla, parecida a los crisantemos, que representa la luz), velas, copal (el equivalente rumano del incienso), sal, agua, verduras, frutas, ofrenda de comida cocinada, pan de muertos, imágenes religiosas, calaveras (las famosas calaveras de azúcar que llevan los nombres de los difuntos) , así como fotografía de la persona a quien está dedicado el altar.

Este año, las estudiantes de UNArte – Miruna Alexa, Iuliana Dobre, Antonia Iconareasa, Teodora Sucia y Alexandra Țecu – son las autoras de la estructura y el concepto del altar, un aspecto único en la tradición de organización del evento en el MNLR. En el proceso de instalación del altar, además de las estudiantes de UNArte, se contó con el apoyo de personal de la Embajada de México, sus familiares y amigos.  Coordinador UNARTE-Facultad de Artes Decorativas y Diseño, Departamento de Artes Textiles y Diseño Textil, Bucarest: Dra. Daniela Frumușeanu

El altar se podrá visitar desde el jueves 2 de noviembre hasta el domingo 5 de noviembre, en un horario de 10:00 a 18:00 horas.

El programa de eventos

Jueves, 2 de noviembre de 2023, 18:30 h de la tarde

Sede del MNLR, calle Nicolae Crețulescu, 8

Inauguración del altar

Discursos

Dr. Ioan Cristescu, director general del Museo Nacional de la Literatura Rumana, Sra. Amparo Eréndira Anguiano Rodríguez, Embajadora de México en Rumania

Jueves 2 de noviembre de 2023, 19:00 h.

Sede del MNLR, calle Nicolae Crețulescu, 8

Proyecciones de cortometrajes

Lluvia en los ojos

Director: Rita Basulto

Año: 2013

Duración: 9 min.

Sofía, una niña de siete años, recuerda el día en que se fracturó el brazo en una persecución por el bosque. Es una historia llena de fantasías que oculta un momento desgarrador en su vida.

Los ausentes

Director: José Lomas Hervert

Año: 2017

Duración: 17 min.

Con sólo tres sones en su repertorio, el trío de huapangueros de Rafaelito, de siete años de edad, debe enfrentar su primer obstáculo en su corta carrera: amenizar un velorio en una comunidad de la Huasteca potosina.

El pescador

Director: Samantha Pineda Sierra

Año: 2011

Duración: 11:30 min.

En el día de muertos, Leni, un viejo pescador, se embarca al mar en un viaje donde, a través de viejas fotografías, pesca sus mejores recuerdos.

Degustación de productos mexicanos.

Durante la noche, en un espacio dedicado a Rostros Pintados, niños y adultos están invitados a explorar el maquillaje al estilo de la calavera o la famosa Catrina, con símbolos y motivos específicos de esta gran festividad, el Día de Muertos.

También el público descubrirá las famosas calaveras. El término español se refiere tanto a las famosas calaveras de azúcar, que están decoradas con glaseado de colores y llevan el nombre de los vivos o los difuntos, como a las calaveras que son un tipo específico de poesía que se escribe y publica durante este período dedicado al Día de Muertos.

Sábado, 4 de noviembre de 2023, 11:00 horas.

Sede del MNLR, calle Nicolae Crețulescu, 8

Taller para niños

Comenzaremos el día con cuentos y dibujos de los personajes principales de la celebración del Día de Muertos, continuaremos con la serie de rostros pintados para los más pequeños y veremos cortometrajes mexicanos para los más pequeños.

Sábado, 4 de noviembre de 2023, 12:30 horas.

Sede del MNLR, calle Nicolae Crețulescu, 8

Proyección del cortometraje Elena y las sombras

Director: César Gabriel Cepeda Sánchez

Año: 2016

Duración: 7:38 min

En una vieja vecindad mexicana, Elena está sola en su mundo. Félix provoca un milagro cuando llega a su vida y le muestra cómo acceder a otros universos; compartir con él esos espacios secretos hará que la niña reconozca que su mundo puede ser más extenso y profundo de lo que creía, y que un niño ciego, como Félix, es mucho más que su discapacidad visual.

Details

Start:
2 noiembrie, 2023
End:
7 noiembrie, 2023
Event Category:
Website:
https://mnlr.ro/altar-dia-de-muertos-la-mnlr-2-7-noiembrie-2023

Organizer

Muzeul Național al Literaturii Române – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Literaturii Române, (MNLR) – str. Nicolae Crețulescu 8
Nicolae Crețulescu 8
București, București Romania
+ Google Map