Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Angela Marinescu – 80 la Muzeul Național al Literaturii Române

8 iulie, 2021

Angela Marinescu, o poetă autentică, preocupată de forța limbajului, cu un stil caracterizat printr-o „visceralitate a poeticității”, cum remarca profesorul și criticul literar Marin Mincu, împlinește 80 de ani în 8 iulie 2021, prilej de a sărbători poezia așa cum un spațiu cultural precum Grădina MNLR – Strada Nicolae Crețulescu 8 – o cere: prin lecturi publice, cu invitați cu care Angela Marinescu rezonează, voci distincte și din geografii poetice diferite: Magda Cârneci, Svetlana Cârstean, Simona Popescu, Elena Vlădăreanu, Teodor Dună, Claudiu Komartin și Eugen Suciu.
Evenimentul va avea loc la sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8, începând cu ora 17.00.
Amfitrionii întâlnirii vor fi scriitorii Dinu Flămând și Ioan Groșan.
***
Angela Marinescu a absolvit Liceul „Moise Nicoară” la Arad. O tuberculoză gravă i-a marcat tinerețea între 15 și 26 de ani. S-a înscris la Institutul de Medicină și Farmacie din Timișoara, „curioasă să vadă toți nervii omului”, însă a preferat să continue să studieze la București, la Facultatea de Filosofie, secția Psihologie, după cele 17 examene de diferență. A lucrat ca psiholog la Spitalul CFR, asistentă medicală la Spitalul de Oncologie, apoi ca redactor la „Vatra”. A publicat, de-a lungul timpului, la numeroase reviste „România literară”, „Luceafărul”, „Contemporanul”, „Adevărul literar și artistic”, „Familia”, „Tomis”.
Debutul în revista „Tribuna” din Cluj, în 1965, la vârsta de 24 de ani, a fost urmat de debutul editorial cu „Sânge albastru”, patru ani mai târziu. Urmează alte volume de poezie – „Ceară” (1970), „Poezii” (1974), căutări ale propriei formule, la care ajunge în „Poeme albe” (1978), „Structura nopții” (1979), dar mai cu seamă în „Blindajul final” (1981). Timp de opt ani, în perioada 1981-1989, nu a avut drept de semnătură. Publică volumul „Cocoșul s-a ascuns în tăietură” în 1996 și „Fugi postmoderne”.
În 1997 publică eseurile reunite sub titlul „Satul prin care mă plimbam rasă în cap”.
A publicat „Limbajul dispariției” în 2006, „Întâmplări derizorii de sfârșit” în 2006, „Probleme personale” în 2009. A publicat, de asemenea, în Antologia de Poesia Romena Contemporânea (bilingv, română-portugheză), în traducerea lui Corneliu Popa, apărută la Guerra Guerra & Paz Editores, cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin programul TPS (Translation and Publication Support Programme).
Angela Marinescu a refuzat Premiul Asociației Scriitorilor din București în 1981. I s-au acordat numeroase premii, printre care Premiul Nichita Stănescu în 1990 și Premiul Uniunii Scriitorilor în 2000, Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia în 2006, iar volumul Jurnal scris în a treia parte a zilei. SOLDAT. Urme ale trecutului pe câmpul de luptă a fost apreciat drept Cartea anului 2019.
Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile. Participarea la eveniment se face pe bază de rezervare la programe@mnlr.ro sau la numărul 0736598451 (Gabriela Toma).

Details

Date:
8 iulie, 2021
Event Category:

Organizer

Muzeul Național al Literaturii Române – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) – București
Calea Griviței nr. 64-66
București, București Romania
+ Google Map
View Venue Website