Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Atelier de linogravură. Introducere în tehnici de imprimare la MARe/Muzeul de Artă Recentă

20 noiembrie, 2022

20 Noiembrie
Trainer: Ana Olivia Lăzărescu
Orele 12:00 – 15:00
Copii de 4-7 ani (12:00 – 13:00)
Copii de 8-12 ani (13:30 – 15:00)
60 de lei/participant.
Organizat de MARe în cadrul departemantului educațional Dep.Art
Coordonator: Antonia Iordache
Prezentat de: UniCredit Bank
Partener programe educaționale:
Cambridge School of Bucharest
GinArt Joc
***Înscrierile se fac doar pe adresa de e-mail: educational@mare.ro cu mesajul: Atelier de linogravură unde menționați grupa de vârstă și numărul de copii participanți
Gravura este una dintre cele mai vechi si mai cunoscute tehnici de tipar. În trecut, gravura era una dintre cele mai importante metode prin care se realizau hărți, cărți, documente și alte lucrări cu valoare artistică. Astăzi, gravura tradițională continuă să fie practicată ca disciplină de studiu în facultățile de artă grafică sau, iată, în atelierul nostru de creație! De asemenea, linogravura – tehnica de gravura în linoleum – a căpătat popularitate ca activitate creativă ușor de realizat și acasă, de către începători.
La următorul atelier MARe de Mic, Ana-Olivia Lăzărescu le va povesti celor mici despre toate acestea pe limbajul lor – copiii vor descoperi arta plină de satisfacții a imprimării!
*
Gravura este procedeul artistic prin care imprimăm pe hârtie o imagine realizată pe o suprafață rigidă (linoleum, lemn, metal, piatră etc.), prin diverse tehnici. În funcție de suprafața pe care se realizează imaginea de imprimat și tehnica de gravură, se folosesc diverse metode mecanice (scobit, zgâriat), realizate cu dăltițe de gravură speciale sau diferite instrumente folosite pentru a zgâria suprafața pe care se realizează imaginea. Placa se acoperă cu cerneală specială pentru gravură, urmând ca desenul să se imprime pe hartie prin presare. Linogravura este o metodă de reproducere și multiplicare pe hârtie a unui desen realizat într-o placă de linoleum. Linogravura este o tehnică grafică în care modelul se sapă cu dăltița în linoleum, se acoperă cu cerneală tipografică și apoi se imprimă prin presare pe hârtie.
Linoleumul a fost inventat în anii 1860, însă a fost folosit ca suport pentru imprimare abia de la începutul anilor 1900, în Germania, în realizareu unor modele pe tapet! Mai târziu, artiști ca Pablo Picasso ori Henri Matisse au realizat linogravuri, ridicând această tehnică în rândul manifestărilor artistice.
Imprimările Lino arată îndrăznețe și puternice, cu linii dure, zone plate de culoare și contrast ridicat între hârtie și cerneală. Copii își vor exersa răbdarea dacă vor alege să petreacă mai mult timp sculptând sau pur și simplu se vor distra realizând un design haios. Imprimarea în sine este destul de rapidă, astfel încât mai multe copii pot fi făcute rapid și ușor.
*
Toate materialele necesare le găsiți la noi, voi trebuie să veniți doar cu pofta de cunoaștere și de creație! Avem rugămintea participanții de la grupa a doua să vină cu mănuși groase pentru că vor lucra în placă de linoleum (grupa 8-13 ani).
În cadrul atelierului copiii vor beneficia de:
1. Tur personalizat în expoziția permanentă, pentru a putea observa diferite tehnici de imprimare pe care le folosesc artiștii contemporani. Vom studia monotipurile lui Roman Cotoșman și gravurile de factură minimalistă semnate de Maxim Liulcă. Vom face prezentarea câtorva artiști cunoscuți care lucrau în diferite tehnici de imprimare: Josef Albers, Peeter Allik, Valenti Angelo, Sybil Andrews etc.
2. Explicarea procedeului de gravură prin intermediul studiului lucrărilor din muzeu, prezentarea istoriei metodelor de gravură din diferite perioade istorice și a demonstrației din atelier. Astfel, copiii vor putea înțelege mai bine ce presupun diferite tehnici de imprimare.
3. În funcție de vârsta celor mici, aceștia vor lucra pe placă de linoleum sau pe alte suprafețe alternative asupra cărora se poate interveni mai ușor și fără a folosi instrumente ascuțite.
4. Se vor familiariza cu tehnica de imprimare și vor putea recunoaște diferențele dintre rezultatele unei imagini obținute prin pictură sau desen sau a unei imagini obținute prin imprimare.
5. Vor exersa desenul formelor și organizarea spațiului compozițional ca prim pas înainte de a începe lucrul propriu-zis.
6. Vor realiza propria lucrăre folosind tehnici de imprimare ale căror rezultat va fi surprinzător. Copiii vor putea folosi plăcuța creată pentru a imprima de oricâte ori își doresc să reproducă desenul.
Abia așteptăm să vedem ce rezultate vor avea cei mici!

Details

Date:
20 noiembrie, 2022
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/events/455312970003079/?ref=newsfeed

Organizer

MARe/Muzeul de Artă Recentă
View Organizer Website

Venue

MARe/Muzeul de Artă Recentă
Primăverii nr 15
București, București Romania
+ Google Map
View Venue Website