Loading Events
 
 
De-a lungul timpului, în București au mai fost construite arcuri de triumf cu ocazia unui eveniment important, așa cum a fost defilarea trupelor la întoarcerea din Războiul de Independență sau din Marele Război, ori prilejuit de vizita împăratului Austriei, când, pe traseul acestora, au fost ridicate mai multe astfel de porți triumfale. După Marele Război, cu prilejul festivităților încoronării lui Ferdinand și Maria drept regi ai României Mari a fost decisă construirea în București a unui Arc de Triumf pe sub care să treacă familia regală. Pentru acest obiectiv a fost desemnat arhitectul Petre Antonescu, care a realizat planurile unui Arc de Triumf cu o arhitectură în stil neoromânesc, la a cărui decorare au participat cei mai importanți sculptori ai vremii.
Timpul scurt în care trebuia realizat a impus soluții rapide, astfel că aceste decorațiuni s-au făcut din materiale perisabile, lemn și stucatură, care în timp s-au degradat. Transpunerea elementelor în materiale definitive a fost amânată de transferarea responsabilităților la diferite instituții și a condus practic la ruinarea Arcului. In final, a fost trecut în subordinea Ministerului Apărării, care a demarat o campanie de strângere de fonduri în vederea ridicării unui nou Arc de Triumf, cel actual, procedură frecventă în acea vreme. În schimbul contribuției, donatorii primeau una dintre cele două medalii jeton care aveau valorile de 10 și 20 de lei.
Text: Dr. Cezar Petre Buiumaci
Legenda foto: Jetonul de contribuție la ridicarea noului Arc de Triumf din București, Cabinetul Numismatic şi Medalistic al #MMB, ce poate fi văzut în expoziţia „Monumentele României Mari din Bucureşti”: http://muzeulbucurestiului.ro/la-palatul-sutu-se…/

Organizer

Muzeul Municipiului București
View Organizer Website

Venue

Palatul Suțu – Muzeul Municipiului București
Bulevardul Ion C. Brătianu 2, București 030167
București, București 030167 Romania
+ Google Map

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *