Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bucureşti: Bulgarii din România

16 July, 2009

Muzeul Taranului Roman prezinta publicului o noua expozitie din cadrul proiectului „Laolalta”, intitulata Bulgarii din Romania .

Atestati documentar din veacul al XVII-lea in Banat, Muntenia sau Dobrogea, comunitatea bulgara din Romania si-a conservat traditiile, asa cum reiese si din prezentarea in cadrul expozitiei a obiceiului – si azi practicat in localitatea Branesti din judetul Ilfov – numit „Carnavalul Cucilor”. In prima zi dupa Lasata secului, membrii tineri ai comunitatii, mascati in diferite personaje, colinda satul pentru a marca in mod simbolic sfarsitul iernii si sosirea primaverii.

Marturii ale culturii materiale a Bulgarilor din Romania sunt si vechile costume populare de femei compuse din riza (camasa veche cu poale), valnenic (valnic), zuvelka (sort), zabratka (baticul mare brodat) sau sukman (rochia fara maneci purtata iarna). Ogarlitii (banii din argint) sau jaltitii (banii din aur) completau sub forma podoabelor portul de sarbatoare al femeilor bulgare.

In vestimentatia barbateasca s-au pastrat influentele orientale asa cum se observa la costumul cu bernevici (pantaloni cu tur larg).

Scoartele si tesaturile de interior, precum peschirele cu pragovete si stergarele de cui, piesele din ceramica sau metal se alatura icoanelor intr-un discurs muzeal sugestiv ce exprima specificul artei populare bulgare.

Expozitia a fost deschisa publicului joi, 16 iulie 2009 si poate fi vizitata de marti pana duminica, intre 10:00 si 18:00, la Muzeul Taranului Roman in cadrul expozitiei permanente.

Prezentarea muzeului în evidenţa CIMEC

Details

Date:
16 July, 2009
Event Category:
Event Tags:
, ,

Organizer

Muzeul Național al Țăranului Român – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Țăranului Român – București
Şoseaua Kiseleff 3
București, București 011341 Romania
+ Google Map

Leave a Reply

Your email address will not be published.