Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: Calculatorul mecanic marca „ORIGINAL ODHNER” este exponatul lunii mai la Muzeul Universității Politehnica

3 mai - 31 mai

Exponatul lunii mai:
Calculator mecanic marca „ORIGINAL ODHNER”

An de fabricație: aprox. 1938

Mecanismul principal este un set de discuri dințate și pârghii, ce interacționează cu registrul acumulator de sub el, putând astfel stoca un set de cifre sau rezultatul unui calcul pentru a fi folosit la alt calcul.
Pentru a efectua un calcul se setează un număr acționând pârghiile de pe discurile dințate, apoi acționând manivela numărul este înregistrat în registrul acumulator, unde este și vizibil. Pentru a face o adunare, spre exemplu, se introduce un număr folosind pârghiile de pe discuri și se acționează din nou manivela, rezultatul adunării celor două numere fiind acum vizibil pe registrul acumulator.
Odhner a fost o companie ce a comercializat calculatoare mecanice începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea, până la jumătatea secolului al XX-lea. Aparatul, un aritmometru modificat de către Willdgot Odhner, un inventator suedez, a început să fie produs în 1890, în Imperiul Țarist, iar odată cu naționalizarea fabricii de către autoritățile bolșevice, în 1918, Odhner își redeschide fabrica în Suedia sub numele de Original-Odhner, pentru a se diferenția de aparatele ce continuau să fie fabricate în URSS sau de alte clone existente.

Detalii

Începere:
3 mai
Se termină:
31 mai
Eveniment Categories:
, , ,

Loc de întâlnire

Muzeul Universității Politehnica din București
Calea Grivitei, nr. 132
București, București 010707 Romania
+ Harta Google
Sit web:
https://www.facebook.com/muzeuupb1884/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *