Loading Events
 
 
CĂMARA TA, MÂNTUITORULE, O VĂD ÎMPODOBITĂ…
Expoziție de icoane pe sticlă
Cristina-Aurelia Ionescu-Berechet, invitat Ion Filigean
15-25 iulie 2021, Sala Acvariu
Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă începând de azi, 15 iulie, până duminică 25 iulie, între orele 10.00 şi 18.00, să vizitați o dublă expoziție de icoane pe sticlă realizate de Cristina-Aurelia Ionescu-Berechet şi de Ion Filigean. Intrarea este liberă.
Vernisajul expoziției Cămara Ta, Mântuitorule, o văd împodobită… va avea loc luni, 19 iulie, ora 16.30, la Sala Acvariu.
Expun:
Cristina-Aurelia Ionescu-Berechet, cadru didactic la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București și membru AFAPPR. În prezent este doctorandă a Universității Naționale de Arte, având ca temă de cercetare „Icoana transilvăneană din secolele XIX-XX, din perspectivă interconfesională și interculturală”.
Ion Filigean, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din București, secția Pictură bisericească (2005), pictor autorizat (grad IV def. 2010), membru UAP-Vâlcea, membru în grupul de iconari vâlceni „Școala de la Vlădești”. Deține numeroase distincții și este o prezență constantă în expozițiile si târgurile de specialitate din țară și străinătate.
Prezintă Luiza Barcan, critic și istoric de arta.
Icoana pe sticlă a fost văzută în ultimele decenii mai degrabă ca un obiect și mai puțin ca o prezență liturgică. De aceea, publicul este invitat să pătrundă într-un spațiu familiar și protector. Punctul central al acestuia îl constituie o serie de lucrări ce pot alcătui oricând iconostasul unei bisericuțe de lemn, dedicate Sfântului Ilie Tezviteanul.
Expoziția se remarcă prin simplitatea naturală a formelor încadrate de liniile ce curg firesc în spațiul delimitat de rame. Limbajul plastic este specific icoanelor pe sticlă și transmite căldură prin chipurile sfinților atât de iubiți cândva de țăranii transilvăneni. Toate acestea au menirea de a ne reconecta cu cele de Sus, de pe un plan în care cheia înțelegerii mesajului poate fi doar întoarcerea la inocență și smerenie, căci ni se spune „…de nu vă veți întoarce şi nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în împărăția cerurilor” (Matei 18:3).
Așadar, această „cămară tainică” în care vom păși ne invită să medităm, chiar și preț de câteva minute, la faptul că suntem cu toții chemați să luăm parte la Masa Raiului.
Fotografii de Vladimir Bulza, MNŢR

Details

Start:
15 July, 2021
End:
25 July, 2021
Event Category:
https://www.facebook.com/groups/muzee/posts/4439397602746494/

Organizer

Muzeul Național al Țăranului Român – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Țăranului Român – București
Şoseaua Kiseleff 3
București, București 011341 Romania
+ Google Map

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *