Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Cantonament la MARe 04. Ca pe roate, joi, 5 august 2021, de la ora 19.00

5 August, 2021

Cantonament la MARe – episodul 4: Ca pe roate
Joi, 5 august 2021, de la ora 19.00
Cantonament la MARe acompaniază expoziția C.S.A Clubul Sportiv al Artelor. Sportul în arta românească de la 1900 până în prezent, inaugurată pe 12 mai.
Cantonament la MARe aduce laolaltă sportivi de performanță, artiști și teoreticieni, într-o dezbatere despre talent, antrenament, competiție și performanță în artă și în sport. Moderatorul dezbaterilor este, prin rotație, unul dintre cei doi curatori ai expoziției, Erwin Kessler sau Cristian Vechiu.
Cantonament la MARe a ajuns episodul 4. După debutul dedicat gimnasticii (invitați: Andreea Răducan, Monica Roșu, Marius Urzică, Ștefan Constantinescu și Anita Sterea), urmat de ediția dedicată fotbalului (cu Gabi Balint, Emanuel Borcescu și Cosmin Ciotloș) și după „confruntarea” pe subiectul boxului (cu Alec Năstac, Mihai Zgondoiu și Bogdan Popa), vom discuta despre lumea sporturilor pe roți: ciclism și auto-moto. Dezbaterea va fi prezentată live online pe pagina de Facebook MARe.
În ”C.S.A Clubul Sportiv al Artelor. Sportul în arta românească de la 1900 până azi”, ciclismul, sport popular îndeosebi perioada interbelică și cu o revenire în atenția publicului de scurtă durată în anii 60 și 70, este reprezentat în Peisaj urban (din anii 50) de Micaela Eleutheriade (1900-1982), lucrare cu un aer modernist.
Încă de la începuturile sale în România, ciclismul a fost asociat cu ideea de modernizare și dezvoltare, iar printre primii posesori de biciclete „profesioniste” de la noi din țară s-au numărat personalități culturale ca Alexandru Macedonski, Alexandru Vlahuță și Barbu Ștefănescu Delavrancea, în timp ce pictorul Ștefan Luchian a fost un împătimit al bicicletei, laureat al unora dintre primele concursuri de ciclism locale, pe traseul București-Giurgiu.
Sporturile cu motor se regăsesc în cadrul expoziției prin lucrarea cu ecouri futuriste din 1971, Cursă de motocicliști, a lui Carol Hübner (1902-1991). Legată de expoziția C.S.A. Clubul Sportiv al Artelor și de Cantonament la MARe este prezența inedită (ca parte a programului Sejur la MARe, demarat în 2020) în cadrul expoziției permanente MARe a lucrării iconice a lui Nicolae Comănescu, Grand Prix Remix (2004).
Invitatul special la Ca pe roate este multiplul campion național și președintele Federației Române de Ciclism, Alex Ciocan, care ne va ghida în lumea ciclismului de performanță. Alături de Alex Ciocan vor fi prezenți și doi dintre artiștii expuși în C.S.A Clubul Sportiv al Artelor, Teodor Graur și Florin Ciulache, ambii pasionați de lumea curselor cu motoare.
Cantonament la MARe reprezintă o serie de întâlniri în cadrul expoziției ”C.S.A. Clubul Sportiv al Artelor. Sportul în arta românească de la 1900 până azi”.
Organizator:
MARe/Muzeul de Artă Recentă
Parteneri:
Ministerul Culturii
Ministerul Tineretului și Sportului
Sponsori:
Volvo România
Innova

Details

Date:
5 August, 2021
Event Category:

Organizer

MARe/Muzeul de Artă Recentă
View Organizer Website

Venue

MARe/Muzeul de Artă Recentă
Primăverii nr 15
București, București Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.