Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Cantonament la MARe 05. Sporturi extreme. 23 septembrie 2021

23 September, 2021

Cantonament la MARe. 05.
Sporturi extreme
Joi 23.09.2021
Ora: 19:00
Invitați:
Alex Găvan (alpinist, montaniard)
Ștefan Ungureanu (artist)
Moderator: Dan Popescu
Terasa Beans&Dots@MARe, Primăverii 15
Organizatori:
MARe/Muzeul de Artă Recentă
Parteneri:
Ministerul Culturii
Ministerul Tineretului și Sportului
Sponsori:
Volvo România
Innova
Prezentare:
Cantonament la MARe acompaniază expoziția C.S.A Clubul Sportiv al Artelor. Sportul în arta românească de la 1900 până în prezent, inaugurată pe 12 mai.
Cantonament la MARe aduce laolaltă sportivi de performanță, artiști și teoreticieni, într-o dezbatere despre talent, antrenament, competiție și performanță în artă și în sport.
Cantonament la MARe a ajuns la episodul cu numărul 5, iar după evenimentele dedicate gimnasticii, fotbalului, boxului și ciclismului, îi vom avea ca invitați pe alpinistul și montaniardul Alexandru Găvan și pe artistul Ștefan Ungureanu. Discuția va fi moderată de Dan Popescu, cel care ne și propune un concept inedit pentru Cantonament:
„Cînd sportivii mor, mor ca orice fel de oameni. Mor bătrîni, încununați de glorie, unii chiar cu statui ce de abia atunci capătă îndreptățire. Pînă atunci statuia a fost o simplă glumă a oamenilor vii. Atletul modern este un om ce nu riscă mare lucru, agonalul nu se termină cu eliminarea adversarilor ca-n jocul mesoamerican cu mingea numit pok-ta-pok. Există însă și-n modernitate cîteva așa zise sporturi care au ca miză ceva dincolo de competiție. Este vorba de ceea ce, în lipsă de alt termen vom numi “sporturi sau ocupații sportive extreme”. Ele sunt mai aproape de ce am putea recunoate în artă ca fiind un happening spre desosebire de un performance bine condus,cu reguli și foarte teatral. Ștefan Ungureanu cînd iese din atelier coboară în caverne claustrofobe. Vom discuta cu el ce înseamnă această aventură. Climaxul serii va fi cu Alex Găvan care urcă pe optmiiari fără oxigen și care ne va împărtăși despre acele momente trăite la limta de sus a supei noastre primordiale unde visele sunt premonitorii și viața și moartea scutură ața.”

Details

Date:
23 September, 2021
Event Category:

Organizer

MARe/Muzeul de Artă Recentă
View Organizer Website

Venue

MARe/Muzeul de Artă Recentă
Primăverii nr 15
București, București Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.