Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bucureşti: Cu Wartburg-ul la MTR

6 May, 2009

6 Tari. 60 de zile. 6000 Km

Taxi-Turingia. Drumuri de calatorie – Drumuri de evadare

12 aprilie – 26 mai 2009

Cei doi initiatori ai proiectului, Christian Stadali (38 de ani), jurnalist din Vest, originar din bazinul Ruhr-ului si Holger Schmalfuß (36 de ani), jurnalist si comediant din Estul Germaniei/Leipzig, au pornit acum cateva saptamani intr-o calatorie atipica pentru contemporani.

La 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului si de la schimbarea regimurilor din Europa de Est si Sud-Est, la volanul unui Wartburg vechi, tip 353 Tourist, an de fabricatie 1974, cei doi refac, la propriu, trasee de vacanta prin tari din fostul bloc comunist.

Un exercitiu de memorie pentru cei mai multi dintre noi, o poveste necunoscuta pentru cei tineri.

Startul a fost dat la 12 aprilie, iar traseul strabate Cehia, Slovacia, Ungaria, Romania, Bulgaria si Polonia. Jurnalul de bord se scrie aproape in timp real pe un blog creat special: http://www.thueringen-taxi.de, care se completeaza pe parcurs cu reactii si comentarii, dar unde gasiti si o prezentare in stil jurnalistic a intregului proiect.

spicuim din materialul de reflectie:

…sa ne amintim despre acel timp, despre calatoriile facute atunci, de la intreg arsenalul de obiecte necesare pentru supravietuirea la drum pana la sentimente, planuri, peripetii, povesti, cunostinte, prietenii. Cateva exemple doar: benzina rationalizata, suma-limita pentru schimbul valutar, marfa de troc, „prietenii in misiune” la malul marii sau intalnirile emotionante intre familii din est si din vest pe coasta Bulgariei.

revenire in prezent:

Astazi apar doi indivizi din Germania reunificata, care se intereseaza de Romania. Acum suntem cu totii in Uniunea Europeana. Ce inseamna asta? Germanii din fosta RDG se simt uneori ca germani de clasa a II-a. Cum se vad romanii? Paralele si comparatii, inainte de 1989, dupa 1989, deosebiri dintre cele doua procese de transformare. Pe scurt: un dialog purtat cu moderatie, la nivelul ochilor, la o distanta decenta de timpul faptelor puse sub lupa.

Ambasada Republicii Federale Germania impreuna cu Muzeul Taranului Roman va invita calduros sa-i cunoasteti pe Christian Stadali si Holger Schmalfuß si sa va lasati surprinsi de proiectul lor.

Cei doi calatori sosesc la Bucuresti si va asteapta cu Wartburg-ul lor in curtea interioara a Muzeului Taranului Roman, miercuri, 6 mai, la ora 19.00.

 

Details

Date:
6 May, 2009
Event Tags:
,

Organizer

Muzeul Național al Țăranului Român – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Țăranului Român – București
Şoseaua Kiseleff 3
București, București 011341 Romania
+ Google Map

Leave a Reply

Your email address will not be published.