Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: de la patrimoniu construit la oraș al viitorului? UTCB Facultatea de Instalatii, 15 aprilie 2022

15 aprilie, 2022

Elementele de patrimoniu construit din țară se degradează, mai ales în ultimii 30 de ani, într-un ritm care depășește capacitatea proprietarilor de le a reabilita, menține și utiliza. Accesul la informații despre modalitățile de reabilitare și mentenanță, dar și asupra posibilităților de valorificare a clădirilor și ansamblurilor de patrimoniu este încă limitat. Totuşi, tot mai mulți cetățeni caută să se informeze şi să înţeleagă instrumentele prin care se poate activa şi revitaliza patrimoniul, în contextul unei insuficiente colaborări și comunicări cu administraţia publică.
Peste 50% dintre români locuiesc în cele 320 de municipii și orașe din România care, dincolo de provocările actuale, au potențialul de a deveni orașe sustenabile. La nivel global, în următorii 30 de ani, populația urbană ar putea crește cu peste 2,5 miliarde de locuitori, tendință care se prefigurează deja și în țara noastră. În contextul urbanizării accelerate, este nevoie de soluții inovatoare pentru provocările din mediul urban – soluții sustenabile de locuire, de producere a energiei și de mobilitate.
*
Pe 15 aprilie, începând cu ora 13:00, Invităm publicul interesat la o discuție non-formală despre Vechi și Nou în București, aducând împreună două inițiative care pun în lumină potențialul de regenerare al orașului:
🔷️ Aplicația desktop Salva-Monument www.salvamonument.ro este un instrument online care se adresează persoanelor, organizațiilor și comunităților din țară interesate de reabilitarea/ recondiționarea unor clădiri istorice sau monumente arhitecturale din zone urbane și rurale.
🔶️ EFdeN Sustainable City este primul prototip de oraș sustenabil din România, un proiect pilot care are scopul de a inspira orașele din România în elaborarea de proiecte și inițiative pentru a face viața oamenilor mai bună și de a încuraja un comportament mai responsabil față de mediu.
▶️ Începem prin a prezenta aplicația Salva-Monument: nevoile ce au generat-o, problemele pe care le acoperă – cu un live demo al platformei.
▶️ Apoi, vă invităm la un tur realizat de EFdeN al caselor solare parte din proiectul lor, unde vom afla mai multe despre prototipul Sustainable City.
Ce pune în dialog aceste două inițiative? Propunem un schimb de priviri, la intersecția trecutului cu viitorul. ▶️ Deschidem discuția către voi: vrem să aflăm cum ne modelează acest paradox viața de zi cu zi în oraș.
*
🔹️Fundația Pro Patrimonio este un ONG care activează pentru salvarea, conservarea și restaurarea patrimoniului arhitectural și cultural din România. Acțiunile se concentrează pe proiecte practice de protejare și reabilitare a patrimoniului, precum și pe implicarea și conștientizarea de către comunități a propriei identități, a memoriei și valorii moștenirii culturale // www.propatrimonio.org
Ghidul Salva-Monument fost creat de Pro Patrimonio în cadrul proiectului „In-Herit – Centrul Național de Informare și Promovare a Patrimoniului Cultural ”, coordonat de Institutul Național al Patrimoniului, alături de partenerii: Fundația Pro Patrimonio, Asociaţia Da’DeCe și Norwegian Crafts Institute. Proiectul este finanțat prin Programul RO-CULTURA, cu sprijinul Granturilor SEE 2014-2021.
🔸️EFdeN.org este un ONG format din studenți și profesioniști care cred în comunități sustenabile în care trăiesc oameni educați, cu un nivel ridicat al calității vieții. Organizaţia va reprezenta pentru a treia oară România la cea mai importantă competiţie globală destinată caselor solare, Solar Decathlon 2021, eveniment ce va avea loc în 2022, în Germania, tema fiind regenerarea unui sit existent şi extinderea unei clădiri cu locuinţe // www.efden.org
Proiectul EFdeN Sustainable City este realizat cu sprijinul ENGIE Romania, partener și susținător de durată al echipei EFdeN, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO
*
Intrarea la eveniment este liberă.

Detalii

Dată:
15 aprilie, 2022
Categorie Eveniment:
Site web:
https://www.facebook.com/events/307858538136610/?ref=newsfeed

Organizatori

Institutul Național al Patrimoniului
Pro Patrimonio
Asociația Da’DeCe