Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bucureşti: De vorba cu… evreii la MTR

27 March, 2008

Muzeul Taranului Roman, Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania si Centropa va invita joi, 27 martie, de la 17.00, in Sala Foaier si apoi la Clubul Taranului, la prima seara culturala din seria Povestea vecinilor cuprinsa in proiectul PUZZLE. Vom sta DE VORBA CU… evreii care vin sa ne spuna povesti de viata, sa ne arate fotografii vechi si crochiuri ale Tiei Peltz, sa cante si sa ne trateze cu mancaruri traditionale.

Bucurestiul cuprinde diversitatea Europei la ea acasa. Romani, germani, armeni, evrei, maghiari, turci, francezi, greci, rromi, bulgari, italieni, aromani si multi altii au dat forma Bucurestiului de ieri si de azi. Din martie le-am rezervat cate o seara in care vor veni cu tot ce au ei mai bun si mai frumos de aratat.


Program:

LA SALA FOAIER, DE LA 17:00

Deschiderea expozitiei Martori evrei ai unui secol romanesc. Fotografii si povesti din interviurile Centropa.

Aceasta expozitie are la baza o cercetare inceputa in Romania in anul 1997, de Edward Serotta (fotograf, scriitor si producator de film), directorul Centropa. Pornind de la filmul documentar a aparut ideea unui proiect de conservare pe suport digital a amintirilor si fotografiilor comunitatilor evreiesti din Europa Centrala si de Est.

Expozitia, compusa din fotografii de familie ale batranilor evrei din Romania, isi propune sa reconstituie viata evreiasca asa cum a fost inainte de al doilea razboi mondial, in timpul razboiului si dupa acesta pana astazi. Fiecare fotografie este insotita de o scurta poveste, spusa de membrii familiei ramasi in viata sau chiar de cei din imagini.

Vor lua cuvantul reprezentanti ai Centropa si CSIER (Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania ).

Expozitia va fi deschisa pana pe 14 aprilie, de marti pana duminica, de la 10:00 la 18:00. Intrarea libera.

LA CLUBUL TARANULUI, DE LA 17:30

Expozitie de crochiuri ale pictoritei Tia Peltz;

De vorba cu Dr. Aurel Vainer, presedintele FCER, despre comunitatea evreilor din Romania si cu Anca Ciuciu, cercetator CSIER, care ne va plimba prin cartierele evreiesti de altadata din Bucuresti;

Teatru cu Roxana Guttman si Rudy Rosenfeld, actori la Teatrul Evreiesc de Stat, care vor citi Interviu cu Rosenblum, de Ephraim Kishon, scriitor, dramaturg, regizor si autor evreu de satira;

Muzica evreiasca cu Grupul vocal MENORA;

Degustare de mancaruri traditionale evreiesti.

*

The Museum of the Romanian Peasant, The Federation of the Jewish Community from Romania and Centropa, invites you at Thursday, 27th March, from 17h00, in The Exhibition Hall Foaier and then to the Clubul Taranului, to the first cultural evening from The Story of Our Neighbours within the project PUZZLE. We will TALK WITH… the jewish community, who comes to tell us life-stories, to show us old pictures, the sketch books made by Tia Peltz, to sing and to taste the traditional food.

Pateneri media ai evenimentului : Radio Romania Actualitati, 24-Fun , Itsy Bitsy , HotNews

Parteneri: Primaria Sectorului 1, RATB, Metrorex, Clubul Taranului

Activitatile prezentate fac parte din proiectul PUZZLE, initiativa ce beneficiaza de sprijinul financiar al Comisiei Europene (Directoratul General Educatie si Cultura – Anul European al Dialogului Intercultural 2008) si al Ministerului Culturii si Cultelor din Romania.

Proiectul PUZZLE este coordonat de Centrul de Consultanta pentru Programe Culturale Europene.

Informatia continuta in aceast comunicat din cadrul evenimentului promovat nu reflecta in mod necesar pozitia sau opinia Comisiei Europene cu privire la tema activitatilor.

Muzeul Taranului Roman

Details

Date:
27 March, 2008
Event Categories:
,

Organizer

Muzeul Național al Țăranului Român – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Țăranului Român – București
Şoseaua Kiseleff 3
București, București 011341 Romania
+ Google Map