Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bucureşti: Europenii necunoscuţi – expoziţie de fotografie

6 March, 2009 - 6 April, 2009

EUROPENII NECUNOSCUTI

10 minoritati raspandite prin Europa si

adunate in fotografii de Kurt Kaindl

6 martie – 6 aprilie

Muzeul Taranului Roman si Forumul Cultural Austriac va invita la vernisajul expozitiei Europenii necunoscuti. 10 minoritati raspandite prin Europa si adunate in fotografii de Kurt Kaindl, care va avea loc vineri, 6 martie, de la ora 18.00, la Sala Oaspeti.

In ultimii ani, fotograful Kurt Kaindl impreuna cu scriitorul Karl-Markus Gauß au calatorit mult in regiunile de margine ale Europei pentru a vizita la fata locului unele dintre cele mai mici natiuni s i minoritati culturale. Este vorba de grupuri de popoare care nu au ca deziderat un stat national propriu si care totusi au reusit sa-s i impuna limba proprie s i particularitatile culturale: grupa de origine slava a sorbilor din Germania; grupa de limba germana a gottscheen-ilor din Slovenia; grupa romanica a aromanilor din Balcani si cea originara din Balcani a arbare ș ilor albanezi din sudul Italiei; ultimii descendenti ai evreilor spanioli, sefarzii, care au fost alungati in 1492 din Peninsula Iberica si care s-au stabilit in bazinul Marii Mediterane, de exemplu, si in Sarajevo, unde au format o comunitate mare.

Pe parcursul sejururilor lungi in mijlocul acestor popoare, fotograful si autorul au discutat cu reprezentantii politici si culturali ai acestora, dar mai ales au reu sit sa fotografieze si sa documenteze spat iul in care acestia isi duc viat a la tara sau in oras, precum s i cultura lor zilnica, sarbatorile si petrecerile.

Fotografiile ne conduc intr-o alta Europa, in care grupe etnice incearca sa se impuna si care totus i trec zilnic pragul intre doua culturi. Si asta, deoarece aceste popoare nu ar accepta niciodata stramtoarea unui stat national. In mod paradoxal tocmai ei, cei pe care nu-i cunoas te aproape nimeni, sunt nu doar martorii unei Europe uitate, ci si catalizatorii unei Europe a viitorului, in care nu mai exista granit e nationale, dar in care nu se nasc culturi monolitice, ci se dezvolta o varietate etnica, religioasa, lingvistica si culturala.

KURT KAINDL s-a nascut in 1954 la Gmunden, a studiat germanistica precum si publicistica si s tiintele comunicarii in Salzburg. A predat istoria s i teoria fotografiei de presa la Universita tile din Salzburg, München, Bamberg si la „Georgia State University” in Atlanta. A publicat diverse lucrari cu privire la istoria fotografiei austriece. Este co-fondatorul Galeriei Forohof din Salzburg și editorul „Edition Fotohof im Otto Müller Verlag” (Ediției Fotohof la Editura Otto Müller). Traies te si lucreaza ca fotograf si expert media in Salzburg.

KARL-MARKUS GAUSS s-a nascut in 1954 la Salzburg, unde traieste s i actualmente ca autor s i editor al revistei Literatur und Kritik ( Literatura s i critica ). Cartile sale au fost traduse in multe limbi si de mai multe ori au fost si premiate, printre altele, cu premiul Charles Veillon s i Georg-Dehio. La Editura Zsolnay au aparut de curand: Die Hundeesser von Svinia (2004) (Mancatorii de caini din Svinia), Die versprengten Deutschen (2005) ( Germanii impra s tiat i ) precum si jurnalul Zu früh, zu spät (2007) (Prea devreme, prea tarziu).

Expozitia poate fi vizitata pana pe 6 aprilie, de marti pana duminica, intre 10:00 si 18:00, la Sala Oaspeti.

Intrarea libera.

Partener : Forumul Cultural Austriac

Parteneri media : 24-Fun, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Smart FM, Port.ro, Hot News, Observator cultural, Ziua

Details

Start:
6 March, 2009
End:
6 April, 2009
Event Category:
Event Tags:

Organizer

Muzeul Național al Țăranului Român – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Țăranului Român – București
Şoseaua Kiseleff 3
București, București 011341 Romania
+ Google Map

Leave a Reply

Your email address will not be published.